Οι ποινές προσωρινής διαγραφής, καθώς και επίπληξης, που επέβαλε την Τετάρτη το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) σε δημοσιογράφους που κατηγορήθηκαν ότι είχαν στηρίξει το «Ναι» κατά την περίοδο πριν από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015, προκάλεσε ένα κύμα αντιδράσεων καθώς το θέμα γρήγορα πήρε – όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε – πολιτικές διαστάσεις.
Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Από το «ποινολόγιο» της ΕΣΗΕΑ που συγκεκριμένα επέβαλε:
Ποινή διαγραφής από την Ενωση 18 μηνών στον γενικό διευθυντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης του ΣΚΑΪ Σταμάτη Μαλέλη.
Ποινή διαγραφής από την Ενωση ενός έτους στον δημοσιογράφο Αρη Πορτοσάλτε (ΣΚΑΪ).
Ποινή διαγραφής από την Ενωση έξι μηνών στον Νίκο Κονιτόπουλο, αρχισυντάκτη της εκπομπής «ΣΚΑΪ στις 6» με παρουσιαστή τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, ο οποίος δεν είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ.
Στους Ολγα Τρέμη (MEGA), Μαρία Σαράφογλου (MEGA), Μανώλη Καψή (MEGA) και Μαρία Χούκλη (ΑΝΤ1) επιβλήθηκε η ποινή της επίπληξης με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας.
Αθώοι κρίθηκαν οι Γιάννης Πρετεντέρης (MEGA) για τους διαξιφισμούς του το βράδυ των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή και Δημήτρης Οικονόμου (ΣΚΑΪ) για τα σχόλιά του σε βάρος του Πάνου Καμμένου την ημέρα της ψηφοφορίας, εξαιτίας και της μεταγενέστερης έκφρασης «συγγνώμης» από τον «αέρα» της εκπομπής του «Πρώτη Γραμμή».
Η απάντηση Μαλέλη στην ΕΣΗΕΑ
Δηκτική ήταν η απάντηση του Σταμάτη Μαλέλη. Ο διευθυντής ειδήσεων του ΣΚΑΪ χαρακτηρίζει την απόφαση «αντιδημοκρατική» και «επικίνδυνη», καθώς «ποινικοποιεί την αντίθετη άποψη», ανοίγοντας το δρόμο για «καθεστωτικές λογικές» και «χτυπά την ελευθεροτυπία».
Παράλληλα, υπογραμμίζει πως πρόκειται για μία «αυταρχική» κίνηση, η οποία ισοδυναμεί με επίδειξη δύναμης σε βάρος των δημοσιογράφων.
Η απόφαση του Πειθαρχικού της ΕΣΗΕΑ, σύμφωνα με τον κ. Μαλέλη, είναι «μεροληπτική», δεδομένου ότι κανένας υποστηρικτής του ΟΧΙ δεν κλήθηκε για εξηγήσεις, ακόμα και όταν δημοσιογράφοι έκαναν λόγο για «γερμανοτσολιάδες». Ο κ. Μαλέλης εκτοξεύει τα «πυρά» του στο σωματείο, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για «εμπαθή» και «κατευθυνόμενη» απόφαση εις βάρος του, «αφού είναι γνωστές οι απόψεις μου που ενοχλούν την στρατευμένη πλειοψηφία του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού».
«Οσοι νομίζουν ότι θα με φιμώσουν με μεθόδους άλλων εποχών πλανώνται πλάνην οικτράν», καταλήγει. «Προς καθεστωτικούς του Π.Σ της ΕΣΗΕΑ που με διέγραψαν για πολιτικούς λόγους. Σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ», σχολίασε στο Twitter.
Τι έγραψε ο Πορτοσάλτε στο twitter
O Αρης Πορτοσάλτε έδωσε τη δική του θέση μέσω tweets: «Καλά τόλμησαν να υποστηρίξουν το “ΝΑΙ” στο δημοψήφισμα χωρίς προέγκριση από το Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ; Την ποινή θα αποδώσει ο Γ.Μπαλάφας!». «Ομως, όσοι δημοσιογράφοι εκφράστηκαν υπέρ του “ΟΧΙ”, όπως έχουν το δικαίωμα φυσικά, επιτέλεσαν αγωνιστικό καθήκον για το Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ». «Προφανώς συνεχίζω να σχολιάζω κ να εκφράζω άποψη, χωρίς προέγκριση από το Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ. Ευχαριστώ πολύ για την ηθική σας συμπαράσταση
Με μία ανάρτηση στο twitter σχολίασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, το επεισόδιο των διαγραφών, προειδοποιώντας ότι κινδυνεύει η Δημοκρατία.
Γεννηματά: «Η ελευθερία του λόγου πάει περίπατο»
Με ανάρτησή της στα social media το βράδυ της Τετάρτης η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά σχολίασε: «Η επιστροφή στην Αθήνα, μετά από ένα διήμερο ταξίδι στις Βρυξέλλες, είναι μια απότομη προσγείωση σε μια εξοργιστική πραγματικότητα. Δημοσιογράφοι διώκουν δημοσιογράφους και θυμήθηκα το ρητό του Mάγερ ότι “η Δημοσίευσις είναι ψυχή της Δικαιοσύνης” που κοσμεί το κτίριο της ΕΣΗΕΑ. Η ελευθερία του λόγου πάει περίπατο και η Δικαιοσύνη δοκιμάζεται».
«Αν χρειαστεί, να φτάσει μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το ζήτημα»
Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος έγραψε σε ανάρτησή του στο facebook: «Το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που προστατεύουν την ελευθερία του λόγου, της πολιτικής έκφρασης και του Τύπου δεν την παραβιάζουν μόνο κυβερνήσεις και κοινοβούλια αλλά και η ίδια η δικαστική εξουσία και οικονομικά συμφέροντα και επαγγελματικές οργανώσεις. Η ΕΣΗΕΑ αν ήθελε να προστατεύσει τη δεοντολογία και την ισηγορία και να επιβάλλει το διαχωρισμό είδησης και σχολίου έπρεπε να το κάνει εδώ και χρόνια απαντώντας στην διάχυτη απειλή του μονοφωνικού λαϊκισμού, της συνομωσιολογίας, της δημαγωγίας και της ανευθυνότητας. Τώρα έρχεται, δυστυχώς, πίσω από την ακύρωση των Ανεξάρτητων Αρχών, τις προσβολές κατά της εσωτερικής και εξωτερικής ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και όλα όσα συνθέτουν την έλλειψη σεβασμού στις εγγυήσεις του κράτους δικαίου. Το ζήτημα ελπίζω να φτάσει αμέσως ενώπιον των δικαστηρίων και αν χρειαστεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».
«Η απόφαση του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ να διαγράψει ή να επιπλήξει δημοσιογράφους για μεροληπτική συμπεριφορά τις παραμονές του Δημοψηφίσματος αποτελεί σαφές πλήγμα για την ελευθεροτυπία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ.
Θεοδωράκης: «Συμπεριφορές τύπου Κιμ Γιονγκ Ουν»
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας, σχολιάζοντας την απόφαση δήλωσε: «Η απόφαση του πειθαρχικού οργάνου της ΕΣΗΕΑ να επιβάλει ποινές, που κυμαίνονται από προσωρινή διαγραφή μέχρι επίπληξη, σε μέλη της είναι πρωτοφανής.
»Μια δημοσιογραφική ένωση, αντί να προασπίσει και να ενθαρρύνει την ελεύθερη διατύπωση γνώμης, επιχειρεί να χειραγωγήσει μέλη της και ασκεί πειθαρχικές διώξεις, επειδή εξέφρασαν απόψεις αντίθετες με αυτές της σημερινής πλειοψηφίας της.
»Η γνώμη είναι απολύτως ελεύθερη. Κι αυτό ισχύει για όλους και όχι μόνο για όσους συμφωνούν μαζί μας. Όλοι κι όλα κρίνονται από τους πολίτες. Αυτό που περιμένει η κοινωνία από τις Δημοσιογραφικές Ενώσεις είναι η προάσπιση της ελευθερίας του λόγου και η αυστηρή τήρηση της δεοντολογίας (σε κάθε μορφή της). Όχι λογοκρισία και πειθαρχικές διώξεις ‘αντιφρονούντων’».
Το πρωί της Πέμπτης ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης με ανάρτησή του στο facebook έδωσε μια πιο προσωπική προσέγγιση στο όλο θέμα.
«Ηταν περίπου πριν 10 χρόνια όταν κλήθηκα από το πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ να δώσω εξηγήσεις για το Αλάτσι.
“Αν αύριο συγκρουσθεί η Ελλάδα με την Αμερική εσύ τι θέση θα πάρεις;”
– Και αυτό τι σχέση έχει με το Αλάτσι;
“Εχει. Πουλάς Coca Cola. Δεν πουλάς; Ποιου τα συμφέροντα θα υποστηρίξεις λοιπόν;”
Ευτυχώς για τη δημοσιογραφική μου καριέρα το Αλάτσι δεν πουλούσε Coca Cola παρά μόνο Μπυράλ και έτσι γλίτωσα την οριστική διαγραφή. Τιμωρήθηκα, αν θυμάμαι καλά, μόνο με επίπληξη.
Η διαγραφή των δημοσιογράφων που υποστήριξαν το “Ναι” είναι γελοία όπως πολλές άλλες αποφάσεις του πειθαρχικού της ΕΣΗΕΑ. Υπάρχουν κάποιοι δημοσιογράφοι -συνταξιούχοι κυρίως- που θεωρούν τους εαυτούς τους ιεροεξεταστές και κυνηγούν όσους δεν στρατεύονται μαζί τους ή όσους “παρεκκλίνουν”. Το πρόβλημα όμως δεν είναι αυτοί. Το πρόβλημα είναι όλοι οι άλλοι που ανέχονται στη δημοσιογραφία συμπεριφορές τύπου Κιμ Γιονγκ Ουν» σημείωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού.
Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος γνωστοποίησε – επίσης το πρωί της Πέμπτης – και επίσης μέσω facebook ότι κατέθεσε επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν για το ζήτημα.
«Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσα επείγουσα ερώτηση για το θέμα της προσωρινής διαγραφής των ελλήνων δημοσιογράφων από την ΕΣΗΕΑ, για αντιδεοντολογική συμπεριφορά κατά την κάλυψη του δημοψηφίσματος του Ιουλίου 2015. Στην Ευρώπη τα θεμελιώδη δικαιώματα δεν φιμώνονται ούτε από πλειοψηφίες αυταρχικών συνδικαλιστικών οργάνων, ούτε με κυβερνητικές παρεμβάσεις. Πριν από λίγο καιρό συζητούσαμε στην Ευρωβουλή για την ελευθερία του λόγου στην Τουρκία, την Ουγγαρία και την Πολωνία. Σήμερα φτάνουμε να μιλάμε για την Ελλάδα. Θλιβερές εξελίξεις καθημερινά σε κάθε επίπεδο».
Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσα επείγουσα ερώτηση για το θέμα της προσωρινής διαγραφής των ελλήνων δημοσιογράφων από τη…
Posted by Miltiadis Kyrkos on Thursday, April 7, 2016
«Ούτε στο κόμμα δεν διαγράφω τους βουλευτές που έχουν στραφεί εναντίον μου»
«Φασιστική» χαρακτήρισε τη διαγραφή δημοσιογράφων ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ούτε στο κόμμα δεν διαγράφω τους βουλευτές που έχουν στραφεί εναντίον μου, επειδή νομίζουν ότι έχουν αδικηθεί». Μιλώντας στο ΣΚΑΙ, έκανε λόγο για τη «φίμωση» των δημοσιογράφων και σε αυτό το πλαίσιο βρήκε την ευκαιρία να ασκήσει κριτική στην πρόταση του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, για τη θέσπιση ρήτρα εχεμύθειας για τους βουλευτές. Σύμφωνα με τον κ. Λεβέντη, είναι και αυτή η διάταξη «μία προσπάθεια φίμωσης των βουλευτών».
Θέση στο ζήτημα πήρε την Πέμπτη και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, μέσω twitter:
«Η “πλύση εγκεφάλου” από κάποιους καναλάρχες παραμένει προκλητική. Αιτία; Η απουσία του ΕΣΡ στον,κατά νόμο,έλεγχο τήρησης της δεοντολογίας. Το πρόβλημα δεν λύνεται με διαγραφές από την ΕΣΗΕΑ. Αλλά με λειτουργία νόμιμων κανόνων κ θεσμών για την τήρηση της δεοντολογίας. Αυτό λείπει» ανέφερε ο κ. Παπαδημούλης που είναι και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.
* Διαβάστε εδώ το άρθρο που έγραψε ο Ανδρέας Πετρουλάκης στο Protagon λίγες ώρες πριν αποφασίσει το Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ για τους δημοσιογράφους που κατηγορούνταν για μεροληπτική συμπεριφορά στο δημοψήφισμα του Ιουλίου.