Οι Ροβιές είναι ένα μικρό παραθεριστικό θέρετρο στην ανατολική Εύβοια. Με ένα γρήγορο ψάξιμο σε οποιαδήποτε μηχανή αναζήτησης πέφτεις πάνω σε δεκάδες πανέμορφες εικόνες: ένα μίγμα από καταγάλανες παραλίες, ψηλά δέντρα που φτάνουν μέχρι την ακτή και λιγοστά σπίτια που είναι διάσπαρτα στην περιοχή. Κάπου εκεί βρίσκεται και το μικρό ξενοδοχείο του Ανδρέα Βασιλείου. Ενα ξενοδοχείο που έχει μετατραπεί σε σπίτι για οικογένειες προσφύγων από τη Συρία.
Πίσω από την αυτή την κίνηση βρίσκεται ένας άνθρωπος που έχει δραστηριοποιηθεί σε αρκετούς τομείς του προσφυγικού ζητήματος. Ο Ανδρέας Βασιλείου ήταν από τους εθελοντές που ταξίδεψαν μέχρι την Ειδομένη και τα Διαβατά για να βοηθήσουν τους ανθρώπους που έφταναν στη χώρα μας. «Το πρώτο γεύμα που σερβιρίστηκε στα Διαβατά ήταν από τα χεράκια μου» δηλώνει περήφανα. Εκτός από την δράση του ως εθελοντής, ο κ. Βασιλείου έχει και την ιδιότητα του «διώκτη των αντιπροσφυγικών τρολ». Αυτό σημαίνει πως αναζητεί τις ψεύτικες ειδήσεις που αφορούν τους πρόσφυγες και τις αποδομεί.
Οταν λοιπόν η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα για τα ξενοδοχεία που επιθυμούν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες, ο κ. Βασιλείου δεν το σκέφτηκε ιδιαίτερα. Γρήγορα έγινε ο άνθρωπος που θα παραχωρούσε ολόκληρο το ξενοδοχείο του σε 80 πρόσφυγες από τη Συρία. Μικρά και μεγάλα παιδιά, γονείς και ηλικιωμένοι που πριν από το ξενοδοχείο κοιμόντουσαν και ξυπνούσαν σε σκισμένες σκηνές στον Πειραιά ή σε κάποιο προσωρινό κέντρο κράτησης – φιλοξενίας.
Μετά την δημοσιοποίηση της ενέργειας, υπήρξαν κάποιοι που έκαναν λόγο για «αντιδράσεις από κατοίκους της περιοχής». Ο κ. Βασιλείου τοποθετεί τα πράγματα στην σωστή τους διάσταση. «Ουσιαστικά αυτό που λέγεται περί ‘‘αντιδράσεων’’ αφορά δύο τοπικούς συμβούλους που υποστήριξαν ότι θα πληγεί ο τουρισμός» λέει και επισημαίνει ότι αυτές οι αντιδράσεις κράτησαν ελάχιστα αφού πολύ γρήγορα ενεργοποιήθηκαν αρκετοί κάτοικοι της περιοχής. «Δημιουργήθηκαν κινήσεις πολιτών που υποστηρίζουν τους πρόσφυγες και όλοι έδειξαν θετικοί στο να φιλοξενηθούν στην περιοχή μας» συμπληρώνει.
Ετσι, από τις πρώτες μέρες του καλοκαιριού, το μικρό ξενοδοχείο στις Ροβιές γέμισε με φωνές και παιδικά χαμόγελα. Σε κάθε μας επικοινωνία με τον κ. Βασιλείου, την κουβέντα μας διακόπτει και μία παιδική φωνή. Απ’ ό,τι φαίνεται ο άνθρωπος που φιλοξενεί τους πρόσφυγες έχει υιοθετήσει και άλλους ρόλους: διασκεδαστής – παιδαγωγός – μάγειρας – ξεναγός – δάσκαλος.
Οσο για την τοπική κοινωνία, έχει υποδεχτεί με τον καλύτερο τρόπο τους πρόσφυγες. «Οι άνθρωποι ανοίγουν τα σπίτια τους και δείχνουν στις γυναίκες και τα παιδιά τα κεντήματα» μας λέει ο κ. Βασιλείου. «Οι μαγαζάτορες τους κερνάνε παγωτά ενώ καθημερινά κάποιος έρχεται έξω από το ξενοδοχείο με σακούλες γεμάτες τρόφιμα», προσθέτει.
Η καθημερινότητα των οικογενειών στις Ροβιές είναι γεμάτη με μία σειρά από δραστηριότητες:
- Μαθήματα αγγλικών με μεταφραστή που τους έδωσε το δίκτυο αλληλεγγύη SolidarityNow. Μαθήματα με δραματολόγο και γυμναστή
- Συμμετοχή σε γιορτή για το τέλος της χρονιάς σε σχολείο της περιοχής
- Συμμετοχή σε τοπικό φεστιβάλ χορού. Οι πρόσφυγες θα χορέψουν τον παραδοσιακό αραβικό χορό Dabke
- Καθαρισμό της παραλίας μαζί με το δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, τη στήριξη της τοπικής κοινότητας και του εξωραϊστικού συλλόγου
- Συμμετοχή σε ποδοσφαιρικό τουρνουά
Την τελευταία φορά που ήρθαμε σε επικοινωνία με τον κ. Βασιλείου μας είπε ότι ήταν αρκετά κουρασμένος. Το προηγούμενο βράδυ έλαβε μέρος μαζί με τους πρόσφυγες σε μία μεγάλη γιορτή. Το γλέντι οργάνωσε η πρωτοβουλία για την φιλοξενία των προσφύγων. «Το κάναμε στις 5 Ιουλίου για να συμπίπτει με το τέλος του Ραμαζανιού» μας λέει, «για να μπορούν και αυτοί οι άνθρωποι να χαρούν με την καρδιά τους». Οι φωνές και οι τσιρίδες των μικρών στην άλλη γραμμή με έκαναν να απομακρύνω για λίγο το ακουστικό. Ο ισχυρισμός «περάσαμε όλοι υπέροχα» του κ. Βασιλείου, είχε επιβεβαιωθεί με τον καλύτερο τρόπο.