Protagon A περίοδος

Ρομά, της Ελλάδας παιδιά

Και όμως, στην Ελλάδα που νομίζεις ότι οι μέρες ανταγωνίζονται η μία την άλλη ποια θα «γεννήσει» την πιο δυσοίωνη είδηση, συμβαίνουν και τέτοια. Να εκπροσωπούν τη χώρα στις ΗΠΑ, παιδιά Ρομά!

testSO

Μου πήρε λίγο χρόνο μέχρι να το πιστέψω, όταν διάβασα την είδηση που θα διαβάσετε πιο κάτω. Και όμως, στην Ελλάδα που νομίζεις ότι οι μέρες ανταγωνίζονται η μία την άλλη ποια θα «γεννήσει» την πιο δυσοίωνη είδηση, συμβαίνουν και τέτοια. Να εκπροσωπούν τη χώρα στις ΗΠΑ, παιδιά Ρομά! Το θαυμαστικό, δεν μπαίνει (μόνο) επειδή κατάφεραν οι μικροί Ρομά από τον Δενδροπόταμο, να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα, αλλά επειδή τα κατάφεραν. Είτε την Ελλάδα εκπροσωπούσαν, είτε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, το μέγεθος της επιτυχίας θα ήταν ίδιο. Όπως σχεδόν ίδιες είναι οι διακρίσεις εις βάρος τους, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Η συνάδελφος Αλεξάνδρα Γούτα, που έκανε το ρεπορτάζ για το ΑΠΕ – ΜΠΕ, από το οποίο και μάθαμε την ιστορία, έγραψε ότι «η αρχική ιδέα των παιδιών από τον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης, ήταν να δημιουργήσουν ένα ρομπότ, το οποίο θα γεφυρώνει ρήγματα από σεισμούς, απλώνοντας βραχίονες στις δύο άκρες του χάσματος». Μέλη της ομάδας "FAR.GO.Bots", ηλικίας δέκα έως δεκαπέντε ετών, υπό την προσοχή και καθοδήγηση του πατέρα Αθηναγόρα, που ουσιαστικά είναι ο «μέντοράς» τους, θα ταξιδέψουν στο Σεντ Λούις των ΗΠΑ αυτές τις ημέρες. Εκεί θα συμμετάσχουν στο παγκόσμιο φεστιβάλ LEGO (LEGO World Festival). Στα πλαίσια του διαγωνισμού της Θεσσαλονίκης, η ομάδα έλαβε τη διάκριση της «έμπνευσης», στις βασικές αξίες της διοργάνωσης, λόγω της πρωτοτυπίας της κατασκευής της, και τράβηξε την προσοχή του κοινωφελούς Ιδρύματος LEGO (LEGO Foundation). «Πιθανότατα, όταν ξεκίνησαν να συναρμολογούν -και να προγραμματίζουν τα ίδια!- το ρομπότ τους για τον διαγωνισμό παγκόσμιας ακτινοβολίας First Lego League (FLL), που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι η κατασκευή τους δεν θα γεφύρωνε μόνο ρήγματα, αλλά -τρόπον τινά- και την …απόσταση Ελλάδας- Ηνωμένων Πολιτειών!» έγραψε η συνάδελφος και ποιος αλήθεια θα διαφωνούσε μαζί της.

«Πριν από δέκα χρόνια, λέει ο πατέρας Αθηναγόρας, που είναι καθοδηγητής και μέντοράς τους, πολλά παιδιά από την περιοχή, από το γκέτο του Δενδροποτάμου, δεν πήγαιναν ούτε στο δημοτικό σχολείο […] Και τώρα έχουμε δέκα μικρούς Ρομά επιστήμονες. Η μεγαλύτερη ανταμοιβή είναι να βλέπεις να προοδεύουν παιδιά, που το μέλλον τους θα ήταν η συνέχεια της ιστορίας της περιοχής. Εδώ είμαστε πάνω από 200 εθελοντές και είναι μεγάλη χαρά να βλέπουμε ότι αυτό που κάνουμε πιάνει τόπο. Αυτό που συνέβη, πολλοί δεν μπορούν να το πιστέψουν. Και κάποιοι εδώ στον Δενδροπόταμο, που σκέφτονταν απλοϊκά ότι οι τσιγγάνοι δεν πηγαίνουν ούτε σχολείο, βλέπουν τώρα ότι ο τσιγγάνος όχι απλά πηγαίνει σχολείο, αλλά πηγαίνει και στην Αμερική!».

Όλα άρχισαν όταν το Ίδρυμα Lego, πρόσεξε την ιδιορρυθμία της περιοχής του Δενδροποτάμου και είδε τις προσπάθειες των παιδιών. Ο Κώστας Βασιλείου, από το "EDU – ACT", ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που διοργάνωσε τον διαγωνισμό στη Θεσσαλονίκη, εξηγεί ότι «το Ίδρυμα LEGO, το οποίο ασχολείται με την προώθηση της εκπαίδευσης σε περιοχές του κόσμου που θεωρούνται «δύσκολες», άνοιξε μια θέση για τη συμμετοχή της ομάδας «FAR.GO.Bots» στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ του Σεντ Λούις. Το Φεστιβάλ αυτό περιλαμβάνει όλες τις διοργανώσεις των διαγωνισμών FLL, δηλαδή αυτές που απευθύνονται σε παιδιά έξι έως εννέα και εννέα έως 16 ετών, σε εφήβους 16-18 και σε νέους μέχρι 25 ετών».
Τα παιδιά θα φιλοξενηθούν στις ΗΠΑ, σε οικογένειες Ελλήνων ομογενών. Υπόκλιση, λοιπόν, στα παιδιά αλλά και σε αυτούς που δούλεψαν μαζί τους για να διακριθούν. Υπόκλιση και σε αυτούς που δουλεύουν καθημερινά και τα βοηθούν να ενσωματωθούν. Να ενσωματωθούν σε μια κοινωνία που, αν και δικά της, τα περιφρονεί. Τα θεωρεί κατώτερα από «τα δικά μας», ξεχνώντας ότι δικά μας είναι όλα τα παιδιά. Και μια μεγάλη υπόκλιση σε αυτούς τους Έλληνες που θα ανοίξουν τα σπίτια τους να τα φιλοξενήσουν. Το να εκπροσωπούν την Ελλάδα παιδιά Ρομά, είναι μια μικρή «εκδίκηση». Της θέλησης απέναντι στον αποκλεισμό.