Protagon A περίοδος

Πώς να πάρεις λεφτά για τη ΜΚΟ σου

Τα προγράμματα όσο μεγάλα και αν είναι ελέγχονται από τέσσερις ξεχωριστές γυναίκες που θέλουν να κάνουν τις ΜΚΟ πιο αποτελεσματικές.

Βαγγέλης Γεωργίου

Πολλά ελληνικά ΜΜΕ από τις 23 Ιανουαρίου έχουν αναπαράγει την είδηση για το μεγάλο πρόγραμμα χρηματοδότησης ελληνικών ΜΚΟ από κράτη-μέλη του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ). Ελληνικές ΜΚΟ καταθέτουν τις προτάσεις τους για δράσεις που προτίθενται να διεκπεραιώσουν και στη συνέχεια το εν λόγω πρόγραμμα «Είμαστε όλοι Πολίτες» αποφαίνεται ποιες προτάσεις είναι καλύτερες ώστε να αξίζουν να λάβουν μερίδιο από την «πίτα» χρηματοδότησης συνολικού ύψους 7,34 εκ. ευρώ. Τα προγράμματα όμως όσο μεγάλα και αν είναι ελέγχονται από ανθρώπους και το συγκεκριμένο, φιλοδοξώντας να δημιουργήσει λύσεις στην ελληνική κρίση, βρίσκεται υπό τη διαχείριση 4 νέων ξεχωριστών γυναικών. Καθότι οι ανάγκες και οι αποστολές των ΜΚΟ ποικίλουν έτσι η καθεμία -εκ των κυριών- διαθέτοντας ειδική κατάρτιση ανέλαβε από έναν διαφορετικό τομέα ώστε να χαρτογραφήσει ποιες από τις αιτήσεις θα αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τα προβλήματα. Η Δήμητρα Πατρικαράκου, η Άρτεμις Παπαθεοδώρου, η Φαίη Κουτζούκου και η Σοφία Κουβελάκη είναι εκείνες στις οποίες το Ίδρυμα Μποδοσάκη ανέθεσε να εγγυηθούν για την άρτια εκτέλεση αυτής της φιλόδοξης αποστολής.

Δήμητρα Πατρικαράκου: κάνοντας τις ΜΚΟ ακόμα πιο αποτελεσματικές
Ευθύνη της Δήμητρας στο πρόγραμμα είναι οι προσκλήσεις οργανώσεων που αφορούν την ενδυνάμωση των δομών των ΜΚΟ. Αποστολή της είναι να ενδυναμώσει τις δομές και να συμβάλλει στην ανάπτυξη ικανοτήτων των μη κερδοσκοπικών οργανισμών (capacity building). «Θα τους κάνουμε μια αξιολόγηση των δεξιοτήτων και ικανοτήτων, σεμινάρια, εκδηλώσεις κτλ» είπε η Δήμητρα μιλώντας στο protagon, «έτσι θα καταλάβουν πού βρίσκονται αυτή τη στιγμή, τι κενά έχουν, να εναρμονίζεται το όραμα με τη στρατηγική τους, να έχουνε κατάλληλη τεχνολογία, ικανότητα, social media κτλ».

Η Δήμητρα, 36 ετών, έχοντας σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων και κάνοντας στη συνέχεια μεταπτυχιακό MBA στην Αγγλία και την Αμερική δούλεψε για χρόνια σαν σύμβουλος επιχειρήσεων στην Ελλάδα. «Λόγω της αγάπης μου για τον χώρο έφυγα και πήγα στη νοτιοανατολική Ασία και μετά Αφρική δουλεύοντας σε ΜΚΟ ως business consulting για να βρούμε βιώσιμους τρόπους ώστε να έχουν οι φτωχοί πληθυσμοί πιο εύκολη πρόσβαση σε καθαρό νερό και όχι μόνο». Το «Είμαστε όλοι Πολίτες» θα χρειαστεί τις γνώσεις και εμπειρία της Δήμητρας να καθιστά τις ΜΚΟ πιο αποτελεσματικές ενώ η ίδια συμπληρώνει ότι «άλλες ανάγκες έχει μια επαρχιακή οργάνωση και άλλη μια [μεγάλη] στην Αθήνα. Η επιχορήγηση που θα πάρουν θα είναι για τα συγκεκριμένα προγράμματα και όχι απευθείας για την ίδια την οργάνωση. Εγώ θα κάνω μια οργάνωση πιο αποτελεσματική ώστε να υπάρχει και μεγαλύτερο κοινωνικό όφελος».

Άρτεμις Παπαθεοδώρου: ανθρώπινα δικαιώματα και προστασία αδύναμων
Η Άρτεμις ολοκληρώνοντας τις σπουδές της στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές (Πάντειο), και κάνοντας ένα μεταπτυχιακό στις Σύγχρονες Μεσανατολικές Σπουδές (Οξφόρδη), εργάστηκε στην Τουρκία ως ήταν υπεύθυνη στο ελληνικό πολιτιστικό κέντρο χτίζοντας γέφυρες μέσω πολιτισμού και εκπαίδευσης. «Από κει και πέρα είχα μια σχέση εθελοντικής εργασίας με μια Οργάνωση Ρομά γυναικών, και με διάφορους τρόπους βοηθούσα μέσω στρατηγικού σχεδιασμού, social media κτλ.» μας είπε η ίδια.

Η 30χρονη Άρτεμις ήταν έτσι η ιδανική για να αναλάβει τον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων του προγράμματος. Σε αυτή τη θεματική συμπεριλαμβάνονται τα δικαιώματα των μειονοτήτων, και ειδικότερα των Ρομά, θέματα ρατσισμού και ρατσιστικών επιθέσεων, ισότητας των φύλων, αντιμετώπισης της έμφυλης βίας, καθώς και της διακίνησης ανθρώπων (trafficking).

Η ίδια γνωρίζει ότι το έργο που ανέλαβε δεν είναι εύκολο καθότι συν τοις άλλοις όπως μας είπε «σαν Ίδρυμα [Μποδοσάκη] περάσαμε από μία διαδικασία αξιολόγησης γιατί -όπως και άλλοι- υποβάλλαμε πρόταση βασιζόμενοι σε κάποιες προδιαγραφές που μας δόθηκαν από το εξωτερικό που εμείς όμως έπρεπε να εξειδικεύσουμε την ελληνική περίπτωση». Η ίδια συμπληρώνει ότι «όπως έχουμε υποχρεώσεις ενημέρωσης και επικοινωνίας, αντίστοιχα έχουν και οι οργανώσεις».

Πάντως βασικό υποστηρικτικό χαρακτηριστικό του Προγράμματος είναι ότι επιχορηγεί τις διμερείς σχέσεις των χωρών. «Δηλαδή αυτό που κάνει είναι να χτίσει γέφυρες μεταξύ της ελληνικής κοινωνίας και των κοινωνιών των δωρητριών χωρών» λέει η Άρτεμις, «ας μην ξεχνάμε ότι οι δωρήτριες χώρες είναι πολύ μακριά από την Ελλάδα και με αυτή τη διαδικασία θα μας μάθουνε καλύτερα».

Φαίη Κουτζούκου: Δημοκρατία, διαφάνεια, χρηστή διακυβέρνηση και ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών
Δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι 4 διαχειρίστριες του προγράμματος λειτουργούνε συμβουλευτικά ως προς τη βελτίωση των προτάσεων αλλά η πληρότητα των τελευταίων εξαρτάται αποκλειστικά από τις ίδιες τις οργανώσεις. «Οι προτάσεις αξιολογούνται από μια ομάδα ανεξάρτητων βαθμολογητών -που διαμορφώνεται τώρα- βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων τα οποία είναι αναρτημένα σε πίνακα» λέει η Φαίη Κουτζούκου, μία εκ των τεσσάρων διαχειριστριών η οποία ανέλαβε να δέχεται και να επεξεργάζεται προτάσεις που αφορούν την προάσπιση δικαιωμάτων και την ενίσχυση εποπτικού ρόλου των ΜΚΟ. 

Η Φαίη, 29 ετών, με σπουδές στα Νομικά και στην Επικοινωνία σε Ελλάδα και εξωτερικό έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με τον εθελοντισμό αλλά είναι η πρώτη φορά που διαχειρίζεται ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τη Φαίη «Είναι πολύ λίγες οι οργανώσεις που θα επιχορηγηθούν σε σχέση με αυτές που θα υποβάλλουν αίτηση. Συνολικά τα έργα οργανώσεων που θα επιχορηγηθούν αναμένεται να είναι γύρω στα 60-70 συνολικά» μας λέει η ίδια, ενώ τονίζει ότι για τον έλεγχο τους οι ΜΚΟ είναι αναγκασμένες να δίνουν «Οικονομικές εκθέσεις, να μας ενημερώνουν για την πορεία τους, να τηρούνε σαφείς διαδικασίες τήρησης αποφάσεων, και εμείς στη συνέχεια δίνουμε αναφορά στις δωρήτριες χώρες και αυτές με τη σειρά τους στα κοινοβούλιά τους».

Σοφία Κουβελάκη: διαχείριση θεμάτων πρόνοιας και ανισοτήτων
Έχοντας ένα πτυχίο Οικονομικών και Διεθνών σχέσεων στις ΗΠΑ και δύο μεταπτυχιακά σε Αγγλία και Γαλλία αντίστοιχα στα διεθνή οικονομικά και την πολιτική οικονομία της ανάπτυξης δούλεψε στη Unisef για δύο χρόνια έχοντας ειδίκευση στην ανάπτυξη. Η Σοφία Κουβελάκη αφού επέστρεψε στην Ελλάδα πριν 2,5 χρόνια, της ανατέθηκαν οι προσκλήσεις των οργανώσεων που αφορούν στις κοινωνικές ανισότητες, φτώχεια, κοινωνικό αποκλεισμό (συμπεριλαμβανομένων των απομακρυσμένων περιοχών), και παροχή βασικών υπηρεσιών πρόνοιας.

«Ο τομέας που έχω να κάνω εγώ είναι όλα τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την κρίση οπότε τα έργα που ελπίζουμε ότι θα χρηματοδοτήσουμε έχουνε να κάνουνε με παροχή σίτισης, ψυχολογικής στήριξης σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες με νεόπτωχους, άνεργους κοκ, και γι’ αυτά μόνο διατίθενται 2.785.000 ευρώ», μας λέει η Σοφία, ενώ τονίζει ότι «είναι πολύ σημαντικό ότι ήδη έχει δοθεί επιπρόσθετα άλλο ένα εκατομμύριο στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας στο πλαίσιο των προβλημάτων που έχουν προκύψει από την κρίση, θέλοντας έτσι με το πρόγραμμα να ενισχύσουν την ελληνική κοινωνία λόγω των έκτακτων συνθηκών. Υπάρχουν ουσιαστικές ελλείψεις της ελληνικής κοινωνίας που πάει να καλύψει το πρόγραμμα».

Το εγχείρημα άλλωστε πραγματοποιήθηκε σε ευρωπαϊκά κράτη όπως Κύπρο, Ρουμανία, Ισπανία, Μάλτα και άλλες, δηλαδή στις λιγότερο ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες και απ’ ό,τι φαίνεται στέφτηκε με επιτυχία ενώ «στη χώρα μας εφαρμόζεται για πρώτη φορά και τα αποτελέσματα θα φανούν άμεσα», μας λέει η Σοφία.

Για αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία υποβολής προτάσεων και το πρόγραμμα ανατρέξτε στον σχετικό ιστότοπο του Ιδρύματος παρακολουθώντας με προσοχή τα κατατοπιστικά βίντεο της ημερίδας που προηγήθηκε.