Σήμερα φίλε αναγνώστη θέλω να σου δώσω μερικές συμβουλές για να μπορείς να υποδυθείς το μέντιουμ. Δεν είμαι σίγουρος πώς μου ήρθε αυτή η επιθυμία αλλά νομίζω ότι επηρεάστηκα από τους πολιτικούς μας που έχουν τελειοποιήσει την τέχνη του να σου λένε όλα όσα θες να ακούσεις, χωρίς να ακούς τίποτε ουσιώδες ή βάσιμο, και αυτές τις μέρες δίνουν ρέστα. Η αλήθεια είναι ότι οι τσαρλατάνοι γενικότερα κυριαρχούν, οπότε καλό είναι να ξέρουμε κάποια κόλπα ορισμένων εξ αυτών.
Το πρώτο, λοιπόν, που σε συμβουλεύω είναι να ρίξεις βάρος στο σκηνικό. Δεν θα κάνεις το μέντιουμ στην κουζίνα σου κάτω από τη ψυχρή λάμπα φθορισμού αλλά θα φτιάξεις κατάλληλη ατμόσφαιρα με χαμηλό φωτισμό και αργές δήθεν τελετουργικές κινήσεις. Ένα βοήθημα, όπως μια κρυστάλλινη σφαίρα ή μια τράπουλα, είναι ευπρόσδεκτο.
Ξεκίνα κάνοντας γενικές δηλώσεις, που φαίνονται τάχα μου προσωπικές (στα αγγλικά λέγονται Barnum ή Forer statements και εκεί βασίζονται οι αστρολογικές ψευτοπροβλέψεις). Έτσι, θα δημιουργήσεις την πρώτη καλή εντύπωση σε αυτόν που έχεις απέναντί σου, ο οποίος και θα κολακευτεί και θα πιστέψει ότι «το ‘χεις». Μερικά παραδείγματα τέτοιων δηλώσεων είναι τα εξής: «Αγαπάς τους ανθρώπους αλλά σε κοινωνικές εκδηλώσεις αισθάνεσαι άβολα», «Καμιά φορά λες αθώα ψεματάκια για να μην πληγώσεις τον άλλον», «Δεν είσαι εγωκεντρικός αλλά θέλεις οι άλλοι να αναγνωρίζουν τους κόπους σου».
Το επόμενο στάδιο είναι αυτό του ψαρέματος. Σε αυτή τη φάση λες πάλι γενικολογίες που όμως είναι πολύ πιθανό να ισχύουν για τους περισσότερους: «Το όνομα Μαρία (ή Γιάννης ή Ελένη ή Γιώργος) είναι σημαντικό με κάποιο τρόπο», «Κάτι νιώθω για μια παλιά κλοπή», «Ένας θάνατος αγαπημένου προσώπου ακόμα σε στεναχωρεί» κ.λπ.
Επίσης, χρησιμοποίησε λέξεις που μπορείς να χειριστείς με διαφορετικούς τρόπους: «Κάποιος εδώ είχε ένα άσχημο τρακάρισμα»… το «εδώ» σημαίνει στο δωμάτιο ή στον υποτιθέμενο κόσμο των πνευμάτων. «Κάτι εισπράττω σχετικά με μια σημαντική εξέταση» και η λέξη «εξέταση» θα μπορούσε να είναι για σχολή ή για ιατρικό θέμα. Εσύ προχωράς ανάλογα με τις αντιδράσεις.
Αρκετά σημαντικός είναι και ο τρόπος που ρωτάς κάτι. Για παράδειγμα, δεν θα ρωτήσεις «είσαι παντρεμένος;» ή «μεγάλωσες σε επαρχία;», αλλά «δεν είσαι παντρεμένος, είσαι;» και «δεν μεγάλωσες στην επαρχία, ε;». Έτσι ό,τι και να απαντήσει ο άλλος συνεχίζεις λέγοντας «καλά το κατάλαβα».
Φυσικά στη φαρέτρα σου έχεις και τα τεχνάσματα του ουράνιου τόξου, δηλαδή αόριστες και γενικές δηλώσεις για την προσωπικότητα του άλλου που καλύπτουν διαφορετικές και αντίθετες εκδοχές. Αν και αντιφατικές, αυτές οι δηλώσεις είναι πολύ αποτελεσματικές διότι τα χαρακτηριστικά δεν ποσοτικοποιούνται και όλοι μας έχουμε βιώσει πολλά διαφορετικά συναισθήματα σε διάφορες φάσεις της ζωής μας. Για παράδειγμα μπορείς να πεις «Είσαι πολύ θετικό άτομο αλλά μερικές φορές βγαίνεις εκτός εαυτού με κάποιες καταστάσεις» ή «Είσαι πολύ γενναιόδωρος άνθρωπος αλλά αν κάποιος σε εκμεταλλευτεί ή δεις αχαριστία γίνεσαι απόμακρος και κουβαλάς θυμό» ή «Είσαι μετριόφρων και προσγειωμένος αλλά μερικές φορές θες να μπαίνεις στο επίκεντρο αν πιστεύεις ότι το αξίζεις».
Κάθε φορά που με βάση τα παραπάνω έχεις μια καλή ανταπόκριση, φρόντισε να το τονίζεις με λέξεις όπως «σωστά», «ωραία», «ακριβώς» κ.λπ. Αν από την άλλη πέφτεις έξω και η ανταπόκριση είναι μπερδεμένη και σκεπτική, τότε πες κάτι για την πολυπλοκότητα και δυσκολία της δουλειάς που προσπαθείς να κάνεις, ή ότι αυτός που σε ακούει δεν κατάλαβε καλά τι ειπώθηκε, και στα πολύ δύσκολα ότι τα πνεύματα δεν συνεργάζονται ή δεν επικοινωνούν καλά (αλλά εσύ δεν μασάς και συνεχίζεις την προσπάθεια μιας και μόνο εσύ μπορείς).
Θα μπορούσα να γράψω και άλλες οδηγίες, αλλά δεν θέλω το άρθρο να ξεφύγει σε έκταση και άλλωστε αν ενδιαφέρεσαι βρίσκεις πολλές σχετικές πληροφορίες με ένα απλό γκουγκλάρισμα. Το σημαντικότερο, βέβαια, δεν είναι να μάθεις να υποδύεσαι τον τσαρλατάνο, αλλά να πάρεις μια ιδέα για το πώς αρκετοί προσπαθούν να πουλήσουν την κενολογία τους… αν έχεις υπόψη τις μεθόδους τους τότε εσύ ελέγχεις το μέλλον σου ακόμα καλύτερα.