Πέρασαν αρκετές βδομάδες από την ωραία εκδήλωση του TEDxAxademy στο Μέγαρο αλλά χθες μου ξανάρθε στο μυαλό η τελευταία ομιλία που μου είχε κάνει εντύπωση. Την ξανασκέφτηκα με αφορμή μια συζήτηση που είχα με ένα φίλο μου σχετικά με την επικαιρότητα και την πολιτική. Μιλούσαμε για το ποιες ειδήσεις μας τραβούν την προσοχή, πώς αξιολογούμε κινδύνους και τελικά ποιες είναι οι προτεραιότητες μας. Ο Dan Gilbert λοιπόν, καθηγητής ψυχολογίας στο Harvard που μίλησε στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο μας είπε ότι οι απειλές που μας ξεσηκώνουν έχουν τέσσερα χαρακτηριστικά. Είναι σκόπιμες, ανήθικες, άμεσες και ακαριαίες. Έτσι μας σοκάρει περισσότερο ένας αποκεφαλισμός από τζιχαντιστές και η ιδέα να γίνει αυτό κοντά στο σπίτι μας παρά η συνεχώς μεγαλύτερη μόλυνση του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζούμε. Με τον ίδιο τρόπο μας ανατριχιάζει περισσότερο ένας κατά συρροή δολοφόνος ακόμα και αν βρίσκεται σε άλλη πόλη παρά η πρωτιά που έχουμε σε παιδική παχυσαρκία ή στο κάπνισμα με σαφώς πολύ μεγαλύτερο ανθρώπινο κόστος.
Στην πολιτική οι ίδιες αρχές υιοθετούνται τόσο από λαϊκιστές που μιλάνε για σκόπιμη, ανήθικη και άμεση καταστροφή της χώρας από ξένες δυνάμεις όσο και από ψηφοφόρους που ενδιαφέρονται περισσότερο να ακούσουν ότι δεν θα απολυθούν άμεσα παρά για σωστές πολιτικές που θα μας φέρουν ανάπτυξη. Η λογική και ο ορθός σχεδιασμός όσο μένουν μακριά από τα ψυχολογικά μοτίβα των ψηφοφόρων δεν φέρνουν εκλογικά αποτελέσματα. Η ρητορική των μεταρρυθμιστών και εκσυγχρονιστών χρειάζεται οπωσδήποτε να εμπεριέχει τους παράγοντες εκείνους που κινητοποιούν τους ανθρώπους όπως την ανάδειξη της ανήθικης, σκόπιμης και άμεσης καταστροφής της χώρας από τους λαϊκιστές.
Οι επιστήμονες αν και συνήθως μένουν εκτός δημόσιας συζήτησης πρέπει οπωσδήποτε να προσπαθήσουν να περάσουν στην κοινωνία εκείνα τα μηνύματα που θα βοηθήσουν τον κόσμο να καταλάβει τη σωστή διάσταση του κάθε θέματος και ποια είναι τα πραγματικά κόστη, οφέλη και ρίσκα κάθε νέας τεχνολογίας. Αυτό σημαίνει ότι κάποιες φορές πρέπει να είναι ρυθμιστές και καθησυχαστικοί κάτι το οποίο είναι δύσκολο εφόσον οι δημοσιογράφοι παίζουν συνεχώς με τους παράγοντες του Gilbert και την ψυχολογία των ανθρώπων όπως κάνουν και οι περισσότεροι πολιτικοί. Τουλάχιστον ας πάρουν μαθήματα ώστε να είναι έτοιμοι για τις περιπτώσεις που πρέπει και οι ίδιοι να κινητοποιήσουν την κοινωνία.
Με την ευκαιρία, αν έχετε είκοσι λεπτά διαθέσιμα, δείτε την ομιλία του Dan Gilbert. Είναι εντυπωσιακή!