Protagon A περίοδος

Ποιά δημοσιογραφία;

 Όλη αυτή η ιστορία με τις εξαγωγές χρημάτων στο εξωτερικό, κουβαλάει πολύ lifestyle, πολλή ψευδή λάμψη. Κι όμως είναι πολύ «σχετικό» στη συνείδηση του Έλληνα πολίτη, πότε είναι παράνομο να εξάγει κανείς χρήματα στο εξωτερικό...

Στέλλα Αλαφούζου

Στην Ελλάδα καθένας κάνει τη δημοσιογραφία που ξέρει. Μάλλον, αφήνοντας τους εγχώριους αφορισμούς, πιο σωστό είναι πως στον κόσμο καθένας κάνει τη δημοσιογραφία που ξέρει. Ο Κώστας Βαξεβάνης επέλεξε να δημοσιοποιήσει τη λίστα Λαγκάρντ. Θα κριθεί από τους ανθρώπους που εμπιστεύονται τη δημοσιογραφία του. Αν και θεωρώ λάθος τη δημοσιοποίηση των ονομάτων με τον τρόπο που έγινε, ωστόσο παραδέχομαι πως αν η καριέρα μου (είπα εγώ πορεία;)  στον χώρο ήταν τέτοια ώστε να μπορώ να εξασφαλίσω τη λίστα πρώτη από άλλους, δεν δεσμεύομαι ότι δεν θα την έδινα και στη δημοσιότητα. Είναι αυτός ο βρασμός της ψυχής που υπερβαίνει συχνά την προσπάθεια για ορθή κρίση.

Σίγουρα η δημοσιοποίηση των ονομάτων ήταν περισσότερο απόφαση-θέμα της δικαιοσύνης. Και ίσως θα ήταν πιο σωστό, να γίνει η δουλειά ολόκληρη. Να αναζητήσει δηλαδή ποια από τα 2059 ονόματα (πολλά αλλά οκ) έκαναν κάτι το πραγματικά παράνομο, ανήθικο κλπ. Ποιοι όντως φοροδιαφεύγουν, ποιοι πράγματι έβγαλαν παράνομα τα χρήματά τους έξω. Έτσι κι αλλιώς η λίστα από μόνη της δεν είναι καταδικαστική, αλλά προς διερεύνηση…

Όλη αυτή η ιστορία με τις εξαγωγές χρημάτων στο εξωτερικό, κουβαλάει πολύ lifestyle, πολλή ψευδή λάμψη. Κι όμως είναι πολύ «σχετικό» στη συνείδηση του Έλληνα πολίτη, πότε είναι παράνομο να εξάγει κανείς χρήματα στο εξωτερικό. Επίσης οι τράπεζες υποστηρίζουν τη διαδικασία με απόλυτα νόμιμο τρόπο. Θέλω να πω πως δεν γνωρίζω αν όλο αυτό το γκανγκστερικό με τις μαύρες σακούλες υπάρχει, αλλά το άλλο –μέσω της τράπεζας δηλαδή- είναι τόσο «αυτό», οπότε τι συζητάμε;

Η δημοσιογραφία δεν γίνεται να είναι απλά λόγος για το τι συμβαίνει στον δήμο, πρέπει να φωτίζει τις οδούς που οδηγούν στα συμπεράσματα, ειδικά τώρα που η πληροφόρηση για τα γεγονότα κινείται πιο γρήγορα από τους πολίτες (ίντερνετ).  Το θέμα της ηθικής πρέπει να είναι συνεχώς ενεργές για τον δημοσιογράφο και βεβαίως να μην καταχράται τη μη ύπαρξη λογοκρισίας. Όλα αυτά θα έκαναν το παιχνίδι να μοιάζει με ευγενές άθλημα. Εκείνο που θα το απογείωνε θα ήταν αναγνώστες, ακροατές, τηλεθεατές που να διαβάζουν και κάτω από τους τίτλους των θεμάτων.