Παλιό ή νέο, σάπιο και φρέσκο

Τώρα, μετά μια εθνική καταστροφή συνεχείας 2008-2015, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ή το Ποτάμι έχουν κάποιο μονοπώλιο αλήθειας; Να ορίζουν δηλαδή το νέο; Η ευκαιρία είναι πράγματι και για τον Τσίπρα και για τον Θεοδωράκη να δώσουν παράδειγμα νεότητας.

Γιάννης Αναστασάκος

Το κρασί παλιώνει. Το κρέας σαπίζει.
Η Ιλιάδα κι η Οδύσσεια, παλιές. Οι αποχρώσεις του γκρι, νέες.
Ο Αλιβιζάτος, παλιός. Η Κωνσταντοπούλου, νέα.
Η γλώσσα μας, παλιά. Τα Γκρίκλις, νέα.
Ο Γλέζος, παλιός. Ο Κασιδιάρης, νέος.
Το 1ο Μνημόνιο, παλιό. Το 3ο νέο.
Η Ακρόπολη, παλιά. Τα αυθαίρετα, νέα.
Η Δημοκρατία, παλιά. Το μουσουλμανικό κράτος, νέο.
Η Μεταπολίτευση ήταν η ευτυχέστερη μακρά περίοδος της νεότερης ελληνικής Ιστορίας. Τη διαχειρίστηκαν οι παλιοί, το σύστημα.
Τώρα δεν έχουμε Μεταπολίτευση. Έχουμε Μνημόνια. Επιτέλους τα διαχειρίζονται νέοι! Νέοι ή νέα τέρατα;

Δύο κόμματα υποφέρουν προεκλογικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι. Και τα δυο επιμένουν στη διάκριση παλιού-νέου. Οι αρχηγοί τους είναι νέοι, το σύνθημά τους παλιώνει γρήγορα.

Το 1974 υπονόμευσε τη Μεταπολίτευση -χρειάστηκαν 30 χρόνια για να φανεί ξεκάθαρα- ο Ανδρέας Παπανδρέου, με την πολύ ηθελημένη αδιαλλαξία του. Νατοϊκή αλλαγή ήταν και ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο. Με τέτοιες μπαρούφες διχασμού τα θεμέλια μπήκαν στραβά, όσο κι αν τα χαρίσματά του έσβησαν τα «λόγια της νιότης». Τότε, πάλι το 1974, ο Λεωνίδας Κύρκος, ουτοπικά αλλά πολιτικά, μίλαγε για την εθνική Αντιδικτατορική Δημοκρατική Ενότητα (ΕΑΔΕ). Άλλο σχέδιο για την Ελλάδα. Τότε χάθηκε η σκέψη αλλά κι ο κόσμος ήταν διπολικός κι ο πόλεμος ψυχρός.

Τώρα, μετά μια εθνική καταστροφή συνεχείας 2008-2015, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ή το Ποτάμι έχουν κάποιο μονοπώλιο αλήθειας; Να ορίζουν δηλαδή το νέο;

Η εθνική κυβέρνηση δεν είναι απολίτικο τάχα σύνθημα, γλυκερό και ακατόρθωτο. Αν γίνει για τρία χρόνια, θα ορίσει την πολιτική εκ νέου.
Πώς ζητάμε σε πληθυσμούς με διαφορετικές θρησκείες, χρώματα και καταβολές να ζουν αρμονικά και εμείς εδώ μοιράζουμε πιστοποιητικά νεότητας; Τα διλήμματα που χωρίζουν τόσο χοντροκομμένα τους πολίτες δεν είναι της μόδας. Η Μυτιλήνη έχει καταληφθεί και τα καλά νέα θα είναι αν τα capital controls αρθούν το 2016. Και η Ευρώπη είναι Ένωση και η συνεργασία μόνο μπορεί να σώσει την παγκοσμιοποίηση από τους σεισμούς της απορρύθμισης.

Η ευκαιρία είναι πράγματι και για τον Τσίπρα και για τον Θεοδωράκη να δώσουν παράδειγμα νεότητας. Η ακαμψία είναι τόσο γεροντικό σύμπτωμα!