Την ανησυχία των παιδιάτρων έχει προκαλέσει η είδηση ότι οι Αρχές έχουν ουσιαστικά επιτρέψει σε ανεμβολίαστα παιδιά να γράφονται σε σχολεία ακολουθώντας μία τυπική διαδικασία.
Οι γονείς αρκεί να προσκομίσουν βεβαίωση ιδιώτη γιατρού ότι υπάρχει ζήτημα «πιθανών παρενεργειών» ή ότι το παιδί δεν έχει εμβολιαστεί για άλλο λόγο που εμπίπτει σε «προσωπικά δεδομένα», όπως προκύπτει από διευκρινίσεις του υπουργείου, τις οποίες επικαλείται η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής.
Φυσικά, αυτή η επιστολή δεν έρχεται τυχαία. Τον τελευταίο καιρό -σε Ελλάδα και Ευρώπη- έχουν αυξηθεί τα «κινήματα» των αντιεμβολιαστών, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην ιατρική και επιστημονική κοινότητα. Επίσης, δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την εκπομπή της ΕΡΤ που είχε προκαλέσει σάλο αφού ουσιαστικά είχε αναρωτηθεί αν «σώζει ή απειλεί ζωές το εμβόλιο».
Από την πλευρά της, η Ένωση Παιδιάτρων επισημαίνει τα κενά του θεσμικού πλαισίου για τους εμβολιασμούς των παιδιών και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Μεταξύ άλλων, τονίζει πως προκαλείται σύγχυση και αφήνονται πολύ μεγάλα περιθώρια για αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητας και της αναγκαιότητας των εμβολίων, ενώ κάνει λόγο για «άλλοθι σε όλες τις αντιεμβολιαστικές ομάδες».
Αναλυτικά, η Ένωση επικαλείται εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας για την εγγραφή των μαθητών στο νηπιαγωγείο και στην Α’ τάξη του δημοτικού σχολείου, η οποία ορίζει πως είναι απαραίτητη η επίδειξη του Βιβλιαρίου Υγείας του Παιδιού ή η προσκόμιση άλλου στοιχείου από το οποίο να προκύπτει ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια. Σε διευκρινιστική ανακοίνωση του υπουργείου, επισημαίνεται πως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδότησε ότι «είναι υποχρεωτικά όλα εκείνα τα εμβόλια που είναι ενταγμένα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και για αυτό δίνονται δωρεάν στα πλαίσια προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Μόνο σε περιπτώσεις ιατρικής αντένδειξης θα μπορούν οι γονείς να αρνηθούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους».
Προστίθεται όμως ότι «οι γονείς που για οποιουσδήποτε άλλους λόγους (προσωπικά δεδομένα και πιθανές παρενέργειες) δεν επιθυμούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους, οφείλουν να προσκομίζουν βεβαίωση ιατρικής αντένδειξης από: α)Περιφερειακά Γενικά Νοσοκομεία, ή β) Δ/νσεις Υγιεινής της οικείας Νομαρχίας, ή γ) Ιατροκοινωνικά Κέντρα, ή δ) Ασφαλιστικούς φορείς, ή ε) ιδιώτες ιατρούς, σύμφωνα με τον κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας».
Στην επιστολή της προς τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας, η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής τονίζει: «Δυστυχώς πουθενά δεν ορίζεται από τον νόμο, στην περίπτωση που οι γονείς δεν θα κάνουν τα προβλεπόμενα εμβόλια στο παιδί τους, ποια ακριβώς θα είναι η επίπτωση όσον αφορά την εγγραφή των παιδιών, ή άλλο μέτρο που να εξασφαλίζει τον εμβολιασμό και άρα την εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών της σχολικής κοινότητας προκειμένου να εγγραφούν. Επί της ουσίας δηλαδή η μη πρόβλεψη κάποιας επίπτωσης αναιρεί την υποχρεωτικότητα της διάταξης αυτής και ακυρώνει τον νόμο στο σημείο αυτό».
Οι παιδίατροι υπογραμμίζουν ότι η διευκρινιστική επιστολή του υπουργείου «δημιουργεί πλήρη σύγχυση για την τεκμηριωμένη ιατρική αντένδειξη εμβολιασμού με τα προσωπικά δεδομένα, τις πιθανές παρενέργειες και την επιθυμία των γονιών να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους, καλώντας μάλιστα τους γιατρούς να υπογράφουν αντίστοιχο δικαιολογητικό». «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διευκρινιστική αυτή επιστολή προκαλεί σύγχυση και αφήνει πολύ μεγάλα περιθώρια για αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητας και της αναγκαιότητας των εμβολίων. Επί της ουσίας δίνει το άλλοθι σε όλες τις αντιεμβολιαστικές ομάδες να την ισχυρίζονται και ακόμα χειρότερα να βάζει σε σκεπτικισμό ακόμα και αυτούς τους γονείς που μέχρι τώρα συναινούσαν για τον εμβολιασμό των παιδιών τους», σημειώνουν.