Πλήρης συμφωνία, λοιπόν, των «κοινωνικών εταίρων» για το ιερό και απαραβίαστο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (=θα δοθεί η αύξηση μισθών 2,5% τον Ιούλιο, θα διατηρηθεί άθικτος ο κατώτατος μισθός/ημερομίσθιο) και για την συνέχιση της καταβολής του 13ου και 14ου μισθού. Το μισθολογικό κόστος δεν επηρεάζει σοβαρά την ανταγωνιστικότητα, το «μη-μισθολογικό», φταίει για το ότι ο ιδιωτικός τομέας τον τελευταίο καιρό παράγει ανεργία – συν κάποια προϊόντα και υπηρεσίες σε τέτοιες όμως τιμές, που ζήτηση γι αυτά δεν εκδηλώνεται (άρα κλείνουν επιχειρήσεις, άρα παράγεται ανεργία, άρα δεν υπάρχουν έσοδα ούτε για το Δημόσιο, άρα αστοχία και στα διαδοχικά Μνημόνια που την διέγνωσε και η κυρία Μέρκελ).
Σύμφωνοι; Σύμφωνοι! Δείτε τώρα την μικρή λεπτομέρεια: θα συνεχίσουν οι ως άνω «κοινωνικοί εταίροι» να συζητούν και να διαπραγματεύονται και να πιέζουν για το μη-μισθολογικό κόστος. Ναι, θαύμα, αλλά … μια στιγμή! Τι θα πει αυτό; «Πρέπει να μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές, είναι οι τρίτες ψηλότερες στην Ευρώπη, που να γίνουν λοιπόν επενδύσεις;» σωστότατο! Αλλά… δεν μπορεί να μειωθούν ως εκ τούτου συντάξεις και οι ασφαλιστικές παροχές, όχι; Σωστό κι αυτό! Ποιος θα πληρώσει για την νέα-νέα μαύρη τρύπα; Το Κράτος («ο τρίτος πυλώνας της τριμερούς χρηματοδότησης»). Ξεχάστε το , μεχρι το 2015 αν μη μέχρι το 2020! Τι άλλο; «Πρέπει να μειωθεί η φορολογία των επιχειρήσεων, να καταστεί διεθνώς ανταγωνιστική, αλλιώς πώς θα γίνουν επενδύσεις;» Σωστότατο! Αλλά…μείωση φορολογίας σημαίνει αντισταθμιστικά δημοσιονομικά μέτρα. Ποιο νέο νέο χαράτσι προτιμάτε αλήθεια εσείς; Τι άλλο μη-μισθολογικό; «Να περιορισθεί η γραφειοκρατία, δεν χρειάζονται τόσες άδειες, γιατί πέντε υπουργικές υπογραφές κλπ. κλπ.». Αν τα παιδιά των παιδιών σας ζουν όταν θα γίνουν αυτά τα υπερ-σωστά, καλά θα είναι!
Συμφιλιώθηκε λοιπόν η γάτα με τα ποντίκια (δανειζόμαστε την ατάκα από το βιβλίο του Τάσου Παππά, Εκδόσεις ΠΟΛΙΣ, με θέμα την εσωτερική κατάρρευση του πολιτικού συστήματος), αλλά για να συμφωνήσει τι; Ότι «κάποιος άλλος» θα πληρώσει. Μόνο που ο «κάποιος άλλος» δεν υπάρχει! «Μπα, να δείτε, θα μας φορέσει η Κυβέρνηση μια ΠΝΠ, και θα τα ψηφίσει όλα υπό την πίεση της Τρόικας!» Σωστό κι αυτό. μόνο που… η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ισχύει μεν ευθύς ως μπει στο ΦΕΚ, αλλά άμα δεν επιψηφισθεί από την σεπτή Βουλή των Ελλήνων σε 40 μέρες, είναι εξ υπαρχής ανίσχυρη. Αληθινά, βλέπετε «Βουλή των Ελλήνων» να ψηφίζει τέτοιες διατάξεις;
Άρα; Άρα back to square A1, που λένε. Όσο κι αν η γάτα συμφιλιώνεται με τα ποντίκια, στην Ελλάδα του 2012 το πράγμα δεν προχωράει.