Με αφορμή την αρχαιολογική ανακάλυψη στην Αμφίπολη, στο διαδίκτυο κάνουν και πάλι τον γύρο τους διάφορα videos και άρθρα σχετικά τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου. Ένα από αυτά είναι και η συνέντευξη της Λιάνας Σουβαλτζή, τον Αύγουστο του 2013.
Αξίζει πραγματικά τον κόπο να ξοδέψετε τον χρόνο σας και να απολαύσετε σε όλο της το μεγαλείο την συνωμοσιολογία που ασπάζονται πολλοί Έλληνες.
Σε περίληψη, σύμφωνα με την κ. Σουβαλτζή και τον δημοσιογράφο, οι οποίοι είναι σίγουροι 100% και πέραν πάσης αμφιβολίας πως ο τάφος του Μ. Αλεξάνδρου βρίσκεται στην Αίγυπτο, οι ανασκαφές σταμάτησαν για τους παρακάτω λόγους :
– Όταν η κ. Σουβαλτζή και η ομάδα της ανακοίνωσαν πως βρήκαν τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου, λίγο μετά η κυβέρνηση Σημίτη πιεζόμενη από τα ανθελληνικά λόμπι, μεταξύ αυτών και το Σκοπιανό κράτος, ζήτησε από την τότε κυβέρνηση της Αιγύπτου να σταματήσουν οι ανασκαφές.
– Διεθνή ανθελληνικά κέντρα εκείνη την εποχή προσπάθησαν να περάσουν στην κοινή γνώμη πως ο τάφος είχε κατασκευαστεί από… αρχαίους Σκοπιανούς.
– Όσοι Έλληνες αρχαιολόγοι εξέφρασαν τον σκεπτικισμό τους για τις ανασκαφές και τα υποτιθέμενα αποτελέσματά τους το έκαναν επειδή ζήλευαν.
– Η ανακάλυψη του τάφου του Μ. Αλεξάνδρου, στην Αίγυπτο, θα είχε άμεση επίπτωση στο Σκοπιανό, στην τότε κυβέρνηση και σε… άλλους.
– Η μη πατριωτική τότε κυβέρνηση δεν εκμεταλλεύτηκε, όπως έγινε το '40 όταν ο κόσμος βγήκε μπροστά, το λαϊκό αίσθημα υπερηφάνειας που ένιωθαν όλοι οι Έλληνες, την ευκαιρία να κάνει ευρύτερα γνωστή τη μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη.
– Όπως είπε τότε ο κ. Πάγκαλος στην κ. Σουβαλτζή, η ανακάλυψη προκαλεί… εθνισμό και οι τόνοι θα έπρεπε να ήταν χαμηλοί, να μην λέμε για τάφο Αλέξανδρου αλλά ίσως για ένα εθνικό μνημείο. Όλα αυτά για να μην ανέβει το φρόνημα των Ελλήνων επειδή εκείνη την εποχή γινόντουσαν παζάρια για το όνομα των Σκοπίων και οι εμείς έπρεπε να μείνουμε με το φρόνημα… χαμηλό.
– Η κυβέρνηση της Ν.Δ. που ακολούθησε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «έθαψε» και αυτή το θέμα. Σύμφωνα με την κ. Σουβαλτζή, ο Π. Τατούλης, όταν πλέον δεν ήταν υφυπουργός Πολιτισμού, της είπε πως το αίτημα συνέχισης των ανασκαφών έπεσε σε τοίχο. Ο τοίχος ήταν ο τότε πρωθυπουργός, ο Μακεδόνας Κ. Καραμανλής, επειδή, μάλλον, δεν… ήθελε να βγει στην επιφάνεια ένας μεγαλύτερος Μακεδόνας από αυτόν.
– Σύμφωνα με τον τότε πρέσβη του Ισραήλ στην Αίγυπτο, ο οποίος είχε επισκεφτεί την περιοχή των ανασκαφών, το συγκεκριμένο αρχαιολογικό εύρημα θα άλλαζε τη μοίρα της Αιγύπτου αλλά και κατά κάποιο τρόπο όλου του κόσμου.
Τέλος, το επιστημονικό κερασάκι στην τούρτα είναι ο διάλογος/διαμάχη που περιγράφει πως είχε η κ. Σουβαλτζή με τον πρέσβη του Ισραήλ. Στην παρατήρηση του Ισραηλινού διπλωμάτη πως ο Μ. Αλέξανδρος ήταν κίναιδος εκείνη του απάντησε πως ένας κίναιδος δεν θα μπορούσε ποτέ να κάνει αυτά τα μεγάλα έργα, όπως αυτά που έκανε ο Μ. Αλέξανδρος, γιατί θα ήταν δέσμιος του πάθους του.