Νομοσχέδιο για την ιθαγένεια: Άτολμο, δειλό, «λίγο»

Το νέο νομοσχέδιο, αντί να λύσει επιτέλους το θέμα των παιδιών των μεταναστών, βάζει διαχωριστικές γραμμές και καθιστά ένα σοβαρό ποσοστό τους, ξανά κα ξανά, «μαύρο πρόβατο».

testSO
testSO

Κατατέθηκε τελικά προς συζήτηση, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο που ρυθμίζει θέματα ιθαγένειας. Παρά το γεγονός πως αποτελεί απαραίτητο «εργαλείο» της Πολιτείας, ειδικά στις σύγχρονες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, κάτι που δεν το αρνούνται ούτε οι πιο σφοδροί επικριτές του, και αναμενόταν με μεγάλη αγωνία από χιλιάδες παιδιά μεταναστών, διαβάζοντάς το με προσοχή, το συμπέρασμα είναι πως μάλλον μιλάμε για ένα άτολμο, δειλό και εν τέλει, «λίγο» νομοσχέδιο. Σχεδόν περικλείει όλα τα «θέλω» του ΣτΕ που ακύρωσε τον «νόμο Ραγκούση» και αφήνει απ' έξω τα «πρέπει» που έχουν διαμορφωθεί στη κοινωνία.

Το νέο νομοσχέδιο, παρά τις αποδεδειγμένα καλές προθέσεις, αντί να λύσει επιτέλους το θέμα των παιδιών των μεταναστών, δίνοντάς τους την ευκαιρία να ενταχθούν στον κοινωνικό ιστό ομαλά και να προσφέρουν απρόσκοπτα ως ισότιμοι πολίτες, βάζει διαχωριστικές γραμμές και καθιστά ένα σοβαρό ποσοστό τους, ξανά και ξανά, «μαύρο πρόβατο». Συγκεκριμένα, η ρύθμιση προβλέπει πως το παιδί έχει δικαίωμα πρόσβασης στην ιθαγένεια, μόνο αν ένας από τους δύο γονείς του έχει μακράς διάρκειας άδεια παραμονής, η οποία αποκτάται μετά από συγκεκριμένες προϋποθέσεις και αρκετά χρόνια διαμονής στη χώρα. Η Ελλάδα έχει σταματήσει από το 2007 τις διαδικασίες νομιμοποίησης. Από τότε στη χώρα έχουν έρθει χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που ζουν σε καθεστώς ημιπαρανομίας ή και παρανομίας, με το κράτος να κλείνει τα μάτια και τα αυτιά δημιουργώντας de facto ομάδες «αόρατων» ανθρώπων. Αλλά, κυρίως, απαξιώνοντας χιλιάδες παιδιά που έχουν γεννηθεί ή γεννιούνται στο έδαφός του, και που αποδεδειγμένα αποτελούν δική του «περιουσία». Και με το νέο νομοσχέδιο, δυστυχώς, μένουν εκτός νομιμότητας. Οι μεταναστευτικές οργανώσεις μιλάνε για ποσοστό 30% έως 50% του συνόλου των παιδιών που αποκλείονται από τις διαδικασίες ιθαγένειας. Δεν είμαι σε θέση να το επιβεβαιώσω πλήρως αλλά οι αριθμοί είναι τρομακτικοί. Το ελάχιστο να είναι σωστό, το αποτέλεσμα του νόμου είναι μια… μεγάλη τρύπα στο νερό.

Υπάρχουν κι άλλα που το καθιστούν ημιτελές και περίπου «στάχτη στα μάτια». Παρά το γεγονός πως ο νόμος δείχνει να «ξεπαγώνει» τη διαδικασία συνολικά, στα επιμέρους, περισσότερο δημιουργεί παρά λύνει προβλήματα. Αποκλείει, ή τουλάχιστον δεν προβλέπει ρυθμίσεις, για τους ΑΜΕΑ μετανάστες. Αποκλείει επίσης από την διαδικασία και δυσκολεύει την επανένταξη χιλιάδων μεταναστών, οι οποίοι υπήρξαν για χρόνια νόμιμοι αλλά λόγω ανεργίας έχασαν τις άδειες παραμονής -εφόσον αυτή συνδεόταν, με παράλογο τρόπο, με τον αριθμό ενσήμων- και ξαφνικά βρέθηκαν στη «γαλαρία» της παρανομίας. Οικογενειάρχες, με δεκαπέντε και είκοσι χρόνια νόμιμη διαμονή στη χώρα, με παιδιά που γεννήθηκαν και σπουδάζουν στην Ελλάδα. Ακόμα και με δικά τους αγορασμένα σπίτια. Κάτι που δεν συμβαίνει πουθενά αλλού, σε καμία απολύτως χώρα του κόσμου. Να βγει εκτός νομιμότητας για μη συμπλήρωση εργάσιμων ημερών, κάποιος που ζει νόμιμα σε μια χώρα, ακόμα κι ένα τέταρτο του αιώνα. 

Επίσης, η σύνδεση της πρόσβασης στην ιθαγένεια για τα παιδιά, υποχρεωτικά με τη φοίτηση στην πρωτοβάθμια παιδεία, ενώ φαινομενικά δείχνει ένα δίκαιο μέτρο, ουσιαστικά αποκλείει μεγάλο αριθμό παιδιών που στη διάρκεια της φοίτησης υποχωρούν και εγκαταλείπουν. Αυτό, δεν συμβαίνει μόνο με παιδιά μεταναστών αλλά μόνο αυτά ουσιαστικά τιμωρούνται. Χωρίς αποτελεσματικά προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας, αποκλείεται de facto από την πρόσβαση στην ιθαγένεια μεγάλος αριθμός παιδιών.

Ένα νομοσχέδιο που δεν συμπεριλαμβάνει συνολικά τα παιδιά των μεταναστών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα, επιτέλους, να νιώσουν ισότιμοι πολίτες της χώρας που γεννήθηκαν, ζουν, μεγαλώνουν και σπουδάζουν, χωρίς διάφορα τερτίπια και νομικίστικες παγίδες, είναι ημιτελές και «κουτσό». Όπως επίσης, είναι ημιτελές και «κουτσό» σε σύγκριση με τον νόμο Ραγκούση, από τη στιγμή που δεν «ακουμπά» καθόλου το θέμα του δικαιώματος ψήφου. Τη στιγμή που άλλες χώρες, αναγνωρίζουν στον μετανάστη δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές εκλογές, μόλις μετά από δύο (2) χρόνια νόμιμης παραμονής στη χώρα.

Υ.Γ.: Σε επιμέρους ζητήματα, απογοητευτική υπήρξε η στάση που κράτησε Το Ποτάμι στην Επιτροπή. Στον αντίποδα, εξαιρετικά θετική η στάση των ΑΝΕΛ.