Την Παρασκευή, δυο μέρες πριν το δημοψήφισμα, βρέθηκα στο δημοτολόγιο μεγάλου Δήμου στα νότια, για ένα πιστοποιητικό. Μια-δυο φορές τον χρόνο που πάω, βρίσκω την ίδια κατάσταση. Πάνω από δέκα άτομα, συζητούν μεταξύ τους και περιεργάζονται αμήχανα τα στιλό τους. Οι κοπέλες παίζουν και με τα κινητά τους.
Με «εξυπηρέτησε» ο συνηθισμένος υπάλληλος, ο οποίος δεν παύει να μου δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται την τεχνολογία, επειδή έχω τη «διαστροφή» μερικές φορές να τον ρωτάω αν μπορώ να κάνω κάτι ηλεκτρονικά και να μην έρχομαι στο Δημαρχείο. Από την ένταση και το στρες των ημερών, έστησα κι έναν καβγά μαζί του για άσχετο λόγο -εγώ έφταιγα, το παράκανα επειδή βιαζόμουν-, του ζήτησα συγγνώμη και έφυγα.
Χθες, μίλαγα με έναν διευθυντή Λυκείου και μου ανέφερε το πρόβλημα με τις γραμματείες στα σχολεία. Μου έλεγε για τους συναδέλφους του, που αναγκάζονται να εκτελούν χρέη γραμματέα και να χάνουν ώρες από τη δουλειά τους. Αναρωτιέμαι λοιπόν γιατί δεν θα μπορούσε όλη αυτή η βαριαστημένη παρέα του δημαρχείου να μοιραστεί στα σχολεία του Δήμου για γραμματειακή υποστήριξη. Αναρωτιέμαι επίσης γιατί δεν μπορούν οι χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι των ΟΤΑ να μεταταχθούν στα σχολεία και στα νοσοκομεία των πόλεών τους, σε παιδικούς σταθμούς, σε υπηρεσίες που οι άνθρωποι είναι αναντικατάστατοι.
Και, επιτέλους, λες και η χθεσινή κουβέντα να έπιασε τόπο, έφτασε σήμερα μια ευχάριστη είδηση. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο νέος υπουργός Βερναρδάκης προγραμματίζει την έναρξη της λειτουργίας του ηλεκτρονικού ΚΕΠ, από το οποίο, κατά την πρώτη περίοδο λειτουργίας του, οι πολίτες θα μπορούν να εκδίδουν ηλεκτρονικά 9 έγγραφα: Ατομικός λογαριασμός ΙΚΑ, ληξιαρχική πράξη γάμου, ληξιαρχική πράξη γέννησης, ληξιαρχική πράξη θανάτου, χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας για επιχειρήσεις και ιδιώτες, ιθαγένειες, πιστοποιητικό γέννησης, χορήγηση πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης ΟΓΑ, χορήγηση πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης.
Θα υπάρχει η δυνατότητα να αποστέλλονται 50 περίπου ακόμη δημόσια έγγραφα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, έπειτα από αίτηση στο ΚΕΠ. Θα προχωρήσει, λέει, και η Κάρτα του Πολίτη, σε εθελοντική βάση.
Για να δούμε. Ίσως δεν είναι όλοι ίδιοι στον ΣΥΡΙΖΑ. Ίσως δεν φοβούνται τόσο πολύ τον «τεχνοφασισμό». Μιλώντας πριν από καιρό με έναν από τους εμπνευστές των ΚΕΠ, τον Παναγιώτη Καρκατσούλη, διαπίστωσα ότι ο θεσμός πρέπει να περάσει πλέον σε νέα ηλεκτρονική μορφή, εξυπηρετώντας πάντα την κοινωνική αναγκαιότητα από την οποία προέκυψε. Άλλωστε, ο Σταύρος Μπένος ως υπουργός Εσωτερικών τότε, δεν είχε στο μυαλό του την εξυπηρέτηση των υπαλλήλων που θα εργάζονται στα ΚΕΠ αλλά την ελληνική κοινωνία που θα εξυπηρετείται από τα ΚΕΠ! Τώρα λοιπόν, που το πολιτισμικό πλαίσιο άλλαξε, τώρα που η ηλεκτρονική παιδεία των Ελλήνων δεν έχει καμία σχέση με την εποχή του Μπένου, δεν πρέπει να αλλάξει και το πλαίσιο λειτουργίας του θεσμού; Θεσμό δημιούργησαν τότε στο υπουργείο, όχι αιώνια γραφεία που θα πληρώνουν για πάντα υπαλλήλους και ενοίκια για να επιβαρύνουν το δημόσιο.
Όλα χρειάζεται να αλλάξουν μέσα από την τεχνολογία. Τα πάντα που μπορούν να αυτοματοποιηθούν. Μεταφορές κεφαλαίων, συναλλαγές με το δημόσιο, πλαστικό χρήμα, διόδια, έγγραφα, εισιτήρια, ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, οτιδήποτε μπορεί να περάσει από το λογισμικό ενός υπολογιστή. Μόνο έτσι θα μας μείνει χρόνος και ανθρώπινο δυναμικό για καλύτερη ποιότητα ζωής.
Κι όσο για τους «αμυνόμενους» δημοσίους υπαλλήλους που αισθάνονται πλέον το βάρος που προκαλούν στην υπόλοιπη κοινωνία και προσποιούνται τον «χρήσιμο», θα ήταν καλό και για τους ίδιους να μετακινηθούν εκεί που ο άνθρωπος είναι αναντικατάστατος. Στην παιδεία, στην υγεία, στην παραγωγή αγαθών, στην πρόνοια και σε οποιονδήποτε χώρο, όπου καμία μηχανή δεν μπορεί να υποκαταστήσει το συναίσθημα, το ήθος, την αξία του σώματος και τη δύναμη του φυσικού εκτοπίσματος.
Ας περιμένουμε λοιπόν το Φθινόπωρο. Ίσως να έχουμε και καλές ειδήσεις. Πολλά μπορεί να συμβούν. Ποιος ξέρει, μπορεί στη Βουλή να χρησιμοποιήσουν επιτέλους το εγκατεστημένο πανάκριβο ηλεκτρονικό σύστημα για τις ψηφοφορίες, μπορεί να μην τυπώνουν πια εκατοντάδες χιλιάδες σελίδες χαρτιού, μπορεί να δούμε και τον Τσίπρα να προτείνει μια ψηφιακή επανάσταση στη χώρα, εγκαινιάζοντας μια νέα εταιρεία υψηλής τεχνολογίας σε κάποια φουτουριστικά γραφεία.
Πολύ αισιόδοξος είμαι; Θα δείξει. Δεν νομίζετε όμως, πως κάποτε πρέπει να αρχίσει το καλοκαίρι;