432
|

Μια συζήτηση με τον Μ. Βορίδη για τον Ρωμανό

Βασίλης Βενιζέλος Βασίλης Βενιζέλος 11 Δεκεμβρίου 2014, 01:36

Μια συζήτηση με τον Μ. Βορίδη για τον Ρωμανό

Βασίλης Βενιζέλος Βασίλης Βενιζέλος 11 Δεκεμβρίου 2014, 01:36

Η συζήτηση με τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη σχετικά με τα θέματα τα οποία αναδεικνύει η απεργία πείνας του Νίκου Ρωμανού έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς ο Μάκης Βορίδης είναι δεινός νομικός και, ταυτόχρονα, με κάποιο τρόπο στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης για το συγκεκριμένο θέμα.

Ο Μάκης Βορίδης είχε την πρωτοβουλία της πρώτης ερώτησης:

"Πείτε μου ειλικρινά: Κάθε φορά κατά την οποία κάποιος φανατικός θα κάνει απεργία πείνας, θα νομοθετούμε; Έχουμε ξαφνικά μία απίθανη νοητική αφαίρεση: Ο απεργός δεν πράττει, την αφαίρεση της ζωής την πράττουμε οι μη πράττοντες, διότι παραλείπουμε να συμμορφωθούμε. Μα, είναι λογική αυτή;".

Ο υπουργός Υγείας έχει εν μέρει δίκιο, αλλά υπάρχει ένα θέμα εδώ: "Έχετε δίκιο, κύριε υπουργέ! Δεχθείτε, όμως, ότι εδώ έχουμε μία απρόβλεπτη, έκτακτη κατάσταση όχι για κάποιον πολυδολοφόνο Κουφοντίνα, αλλά για έναν 21χρονο ο οποίος δεν έχει αφαιρέσει ανθρώπινη ζωή! Υπάρχει θέμα εδώ ή όχι;".

Ο Μάκης Βορίδης εξηγεί: "Δεν εξετάζω την πράξη, ούτε το φρόνημα, ούτε τον κρατούμενο, ούτε το αίτημα. Εξετάζω τη συσχέτιση των μεγεθών 'απεργία – νομοθεσία'. Επί της ουσίας: Το αίτημα είναι προσχηματικό. Μια χαρά παίρνεις πτυχίο με αλληλογραφία, ακόμη και από την Οξφόρδη!. Το παληκάρι είναι αμετανόητος τριομοκράτης, που, με τον τρόπο αυτόν συνεχίζει την αντικρατική πάλη. Καμία σχέση με σπουδές. Γι' αυτό είναι ορθότατες οι σχετικές δικαστικές αποφάσεις".

Η ένστασή μου ήρθε αβίαστα: "Και γιατί πρέπει οι εχθροί της δημοκρατίας να πετσοκόβουν τη δημοκρατία; Εγώ λέω ότι, πράγματι, μπορεί να αποδράσει και οι σπουδές είναι το πρόσχημα. Δεκτόν. Πρώτον: Αποδεικνύονται αυτά; Με τίποτε! Δεύτερον: Θα τον συλλάβει πάλι η αστυνομία, εάν αποδράσει. Τρίτον: Η δημοκρατία θα έχει κάνει το καθήκον της και δεν θα έχει ξεπέσει σε ψυχρή εκδίκηση!".

Αλλά και η ένσταση του Μάκη Βορίδη προκύπτει τώρα αβίαστα: "Όχι. Το θέμα δεν είναι εάν θα αποδράσει. Το θέμα είναι εάν κάθε κατάδικος θα δικαιούται εκπαιδευτικής αδείας, άνευ ατομικής αξιολογήσεως. Άρα, να βγαίνουν και οι κατά συρροήν δολοφόνοι και οι βιαστές ανηλίκων και οι αρχηγοί εγκληματικών οργανώσεων, άνευ ετέρου. Τι νόημα έχει, τότε, η φυλάκιση;".

Ο υπουργός Υγείας θέτει, πράγματι, ένα προκλητικό και υπαρκτό ερώτημα και διακινδυνεύω μία πιθανότατη απάντηση: "Κύριε υπουργέ, εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί ένας κρατούμενος έχει δικαίωμα συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις. Εάν έχει αυτό το δικαίωμα, όμως, υπάρχουν συνέπειες και ας μην κλείνουμε τα μάτια μας! Η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου, άλλωστε, αποτελεί στην ουσία την απόφαση ενός ανθρώπου: του ανακριτή!".

Η ως άνω συζήτηση με τον Μάκη Βορίδη έλαβε χώρα την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου και ενώ στη Βουλή βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη η σκληρή κοινοβουλευτική μάχη της αντιπολίτευσης, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να πεισθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου να δεχθεί έστω τη σχετική τροπολογία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για το "βραχιολάκι".

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News