Οι εγκληματικές καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς-εκατόμβης στο Μάτι, στη διάσωση των κατοίκων και στην εκκένωση του οικισμού θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.
Αυτό προκύπτει από δεκάδες έγγραφα της ογκωδέστατης δικογραφίας, αλλά και από σωρεία μαρτυρικών καταθέσεων, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή.
Εντύπωση προκαλούν καταθέσεις κατοίκων από την άλλη πλευρά της Αττικής, στην Κινέττα, που επλήγη την ίδια ημέρα από μεγάλη πυρκαγιά, όπου περιγράφουν ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό με εκκενώσεις των περιοχών και άμεση συνδρομή της Αστυνομίας.
Ενδεικτική η κατάθεση αστυνομικού από τη Διεύθυνση Δυτικής Αττικής ο οποίος, μεταξύ άλλων, καταθέτει ότι «ενώ η φωτιά βρισκόταν στα Γεράνεια Όρη και εκτιμώντας την κατάσταση του ανέμου διετάχθη η ταχεία αποχώρηση των κατοίκων από τα σπίτια τους στις περιοχές Πανόραμα 1,2,3 και Γαλήνης».
Προσθέτει πως η εκκένωση διήρκεσε δύο με τρεις ώρες με δύναμη 20-25 ανδρών. Η ΓΑΔΑ είχε στείλει στην περιοχή και δύο ομάδες ΔΙΑΣ για ενίσχυση.
Ο μάρτυρας συμπληρώνει πως οι αστυνομικοί πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι ενημερώνοντας τους κατοίκους για τον άμεσο επερχόμενο κίνδυνο και την ανάγκη άμεσης απομάκρυσής τους. Όποιοι κάτοικοι δεν μπορούσαν να μετακινηθούν, τους βοηθούσαν.
Στον οικισμό Πανόραμα η φωτιά έφτασε 15-20 λεπτά μετά την εκκένωση του. Η σφοδρότητα του ανέμου εκτιμάται από τον μάρτυρα αστυνομικό, ότι έφθασε τα 11 μποφόρ.
Σε άλλη κατάθεση περιγράφεται ότι το συντονιστικό όργανο για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην Κινέττα -όπου μετείχαν ο διοικητής της Πυροσβεστικής, της Τροχαίας, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος και άλλοι- ενημερώθηκαν για τη φωτιά και αποφάσισαν την εκκένωση της περιοχής διότι «άλλαξε το μέτωπο και εκτιμήθηκε ότι θα υπήρχε κίνδυνος για τους κατοίκους».
«Η Αστυνομία», περιγράφει μάρτυρας, «περνούσε από τα σπίτια και έδινε οδηγίες εκκένωσης με περιπολικά και ενημέρωναν τον κόσμο με μεγάφωνα που είχαν τα περιπολικά. Πολίτες απομακρύνθηκαν ακόμη και με πίεση από τους αστυνομικούς, σε κάποιες περιπτώσεις».
…ενώ, στο Μάτι
Αντίθετα, ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Πέτρος Φιλίππου, καταθέτοντας για την αντιμετώπιση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, θεωρεί ότι η κατάσταση δεν μπορούσε να ανακοπεί και προσκομίζει έκθεση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για τους θυελλώδεις ανέμους που έπνεαν στην περιοχή.
«Σας προσκομίζω την έκθεση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, από όπου προκύπτει ότι η ταχύτητα των ανέμων στη συγκεκριμένη περιοχή και την έκθεση του ΕΚΠΑ του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, όπου αναφέρει 5 επιστημονικούς λόγους για τους οποίους αποφαίνεται ότι η πυρκαγιά δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί».