«Μόνον επί χούντας είχε ο δικτάτορας βεβηλώσει το βήμα της Αίθουσας Τελετών», αναφέρει μεταξύ άλλων ο βουλευτής της ΝΔ, Θ. Φορτσάκης, σε ανακοίνωση με την οποία επιτίθεται στις Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά και στον Πρωθυπουργό. Αιτία της επίθεσης, το γεγονός πως προσκάλεσαν ως ομιλητή για την πανηγυρική τελετή της 25ης Μαρτίου στη Μεγάλη Αίθουσα τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, «κατά παράβαση της μεγάλης παράδοσης του Πανεπιστήμιου Αθηνών, αλλά και κάθε πανεπιστημιακής δεοντολογίας», σύμφωνα με τον ίδιον. Και αυτό διότι, «στη σημαντική αυτή τελετή πάντοτε καλείται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως το ανώτατο εθνικό και θεσμικό σύμβολο», όπως σημειώνει.
Η διαμαρτυρία του βουλευτή, τυπικά, θα μπορούσε να θεωρηθεί εντός πλαισίων. Αλλά και η «ευαισθησία», ως ένα βαθμό, δικαιολογημένη. Ο κύριος Φορτσάκης υπήρξε Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και θα έλεγε κανείς ότι «πονά». Προφανώς, όμως, οι καινούργιες Πρυτανικές Αρχές, που καλόπιστα υποθέτει κανείς ότι δεν πονάνε λιγότερο το Πανεπιστήμιο και τις παραδόσεις του, αποφάσισαν να καλέσουν τον πρωθυπουργό, αντί του Προέδρου της Δημοκρατίας, για λόγους που μόνο αυτές ξέρουν. Το ποιος έχει δίκιο, εδώ είναι μια υποκειμενική υπόθεση.
Μια στιγμή, όμως. Από πότε θεωρείται η παρουσία του Πρωθυπουργού της χώρας σε μια παραδοσιακή τελετή του Πανεπιστημίου, έστω αντί του Προέδρου της Δημοκρατίας που συνήθως προσκαλείται, ίδια με την παρουσία του δικτάτορα; Κύριε Φορτσάκη, σοβαρολογείτε; Εσείς, ένας δάσκαλος, τόσο ακραία και επικίνδυνη «μπαρούφα»; Και επειδή ακριβώς είστε εσείς, γεννιούνται και άλλα ερωτήματα. Από πότε η παρουσία του δημοκρατικά εκλεγμένου πρωθυπουργού της χώρας σε τελετή του, προσβάλλει το Πανεπιστήμιο και την Ακαδημαϊκή Κοινότητα; Χωρίς καμία διάθεση υπεράσπισής του, αν υποθέσουμε ότι στη θέση του κυρίου Τσίπρα, ήταν ο κύριος Σαμαράς, θα είχατε την ίδια αντίδραση ή θα τον συνοδεύατε κιόλας; Θα θεωρούσατε και τον κύριο Σαμαρά, έναν «νέο Παπαδόπουλο»; Αμφιβάλλω ακόμα και για το ερώτημα. Μιλάτε για «υποβάθμιση του πανεπιστήμιου σε βήμα πολιτικής εξυπηρέτησης» αλλά η φράση μάλλον σας εκθέτει άσχημα. Εσείς, κύριε Φορτσάκη, χρησιμοποιήσατε τη θέση του Πρύτανη ως «σκαλοπάτι» και «βήμα πολιτικής εξυπηρέτησης». Εσείς είχατε δηλώσει ότι δεν θα παραιτηθείτε και όχι μόνο το πράξατε αλλά ταυτόχρονα, από τη θέση του βουλευτή, κρίνετε τους συναδέλφους σας, αναφερόμενος με «γλώσσα» που οτιδήποτε άλλο θυμίζει παρά πρώην Πρύτανη.
Αν, λοιπόν, υπάρχει κάποια προσβολή εδώ, είναι η δική σας απέναντι στους συναδέλφους αλλά και στον θεσμό του Πρωθυπουργού της χώρας. Η «τυφλή» υπακοή στο κόμμα, η ανάγκη της στράτευσης σε εκφράσεις που υποβαθμίζουν τον κοινοβουλευτισμό, φτάνοντας σε προσβολές που στην τελική χαρακτηρίζουν εκείνον που τις διατυπώνει, μετά τη φυγή σας από το Πανεπιστήμιο, παίρνετε «διαζύγιο» και από τον ρόλο του δασκάλου και προσχωρήσατε τελεσίδικα στους υβριστές πολιτικούς. Σε μια εποχή που η κοινωνία έχει μπουχτίσει από τους δεύτερους και αποζητά απεγνωσμένα τους πρώτους. Κρίμα.