Γιατί το κάνανε τώρα, τρεις βδομάδες πριν από τις εκλογές; Τυχαίο είναι; Ξέρετε, για την προφυλάκιση του Άκη και των άλλων. Τυχαίο-ξετυχαίο, προσωπικά δεν με απασχολεί. Άλλωστε και τον Γενάρη να γινόταν, θα λέγανε ότι γίνεται για «ξεκάρφωμα» λόγω μέτρων μνημονίου. Αν το κάνανε τον Μάιο, θα λέγανε ότι γίνεται για να βοηθήσει στον σχηματισμό μνημονιακής κυβέρνησης. Φαίνεται ότι για ορισμένους οι προεκλογικές περίοδοι προϋποθέτουν και αναστολή ποινικών διώξεων κατά πολιτικών. Δεν βρίσκεις άκρη με τη συνωμοσιολογία, χώρια που συσκοτίζει και την ουσία των πραγμάτων.
Για εμένα αλλού βρίσκεται η ουσία: τους τελευταίους δέκα μήνες έγιναν κάποιες σοβαρές διώξεις για εγκλήματα διαφθοράς. Μιλάω για τα στημένα παιχνίδια, το κύκλωμα τοκογλυφίας στη Θεσσαλονίκη, τις ανταλλαγές της μονής Βατοπεδίου και τις μίζες των εξοπλιστικών.
Οδηγούνται στη Δικαιοσύνη υποθέσεις που ενώ βρομούσαν επί χρόνια, η Βουλή, τα κόμματα, κυβερνήσεις, μηχανισμοί, ο φόβος των περίφημων τοπικών κοινωνιών, ή τις κάλυπταν ή τις ανέχονταν, ή αδιαφορούσαν. Μπορεί συνειδητά, μπορεί από ανικανότητα, μπορεί και από τα δύο.
Πέρασαν και περνούν για πρώτη φορά το κατώφλι της φυλακής παράγοντες που στα μάτια της εξοργισμένης κοινής γνώμης φορούσαν την πανοπλία του ακαταδίωκτου.
Κάποιοι εισαγγελικοί λειτουργοί δούλεψαν σκληρά, μεθοδικά και ευσυνείδητα για να γίνουν αυτά. Κάποιοι ακόμη κρατικοί λειτουργοί, κάποιες υπηρεσίες του μισοδιαλυμένου Δημοσίου, συνεργάστηκαν μαζί τους για να βρεθούν και να δεθούν τα στοιχεία. Υπάλληλοι του ΣΔΟΕ, εφοριακοί, ΕΥΠίτες, ασφαλίτες, γραμματείς, μπάτσοι. Δημόσιοι υπάλληλοι δηλαδή, από αυτούς που συχνά τους χαρακτηρίζουμε συλλήβδην γουρούνια, διεφθαρμένους, τεμπέληδες, ανίκανους. Βγάλανε δύσκολες δουλειές αθόρυβα και χωρίς διαρροές, το ίδιο διάστημα που έβλεπαν τις αποδοχές τους να συρρικνώνονται.
Το «γιατί τώρα;» είναι μια απορία χωρίς νόημα γιατί απλούστατα ο καθένας μπορεί να την επικαλείται σε κάθε περίσταση. Το ότι έγινε ό,τι έγινε επειδή το ξεδοντιασμένο πολιτικό κατεστημένο δεν μπορούσε να επέμβει και να εκτρέψει την πορεία των ερευνών είναι μια λογική εξήγηση.
Θέλετε περίεργες συμπτώσεις; Θα σας πω δύο, που όμως δεν με προβληματίζουν καθόλου.
Σύμπτωση πρώτη: σε όλες αυτές τις υποθέσεις, πλην της υπόθεσης τοκογλυφίας που ήταν επιχείρηση της αστυνομίας, τον κύριο ρόλο έπαιξαν γυναίκες εισαγγελείς. Μου αρέσει αυτή η σύμπτωση (;), γιατί ενισχύει τη ρατσιστική θεωρία μου για τις ποιοτικές διαφορές των φύλων. Πολύ περισσότερο όταν το ίδιο διάστημα άρρενες συνάδελφοί τους ξεσήκωναν θορύβους για επεμβάσεις στο έργο τους ή μας μπέρδευαν με το εκατομμύριο του κ. Κούβελου.
Σύμπτωση δεύτερη: σε δύο από τις υποθέσεις τα εντάλματα για τις συλλήψεις εκδόθηκαν τις ημέρες των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Η σύλληψη των Χριστουγέννων μάλιστα αφορούσε τον πανίσχυρο ηγούμενο Εφραίμ. Επιτέλους μια ηχηρή σύμπτωση-μήνυμα διαχωρισμού των λειτουργιών του κοσμικού κράτους από θρησκευτικές διαδικασίες και σχήματα.
Υπερβολές, μπορεί να σκεφτείτε. Πιθανόν. Αλλά τουλάχιστον είναι λίγο πιο αιτιολογημένες από την υπερβολή της μόνιμης καχυποψίας.