Το είχα γράψει και πριν μερικές μέρες. Μην περιμένετε τίποτα από τον Φορτσάκη. Μια έξαρση νομιμότητας είχε κι αυτό ήταν όλο. Είναι δύσκολο, άλλωστε, να αλλάξεις την κουλτούρα διοίκησης στο ΕΚΠΑ, όταν ήδη έχεις συμμετάσχει και αποδεχθεί ως Κοσμήτορας την νοσηρή κατάσταση ολόκληρων ετών.
Το λάθος βρίσκεται στον νόμο Διαμαντοπούλου και στη θεσμική εκπροσώπηση των φοιτητών. Ενώ για τους καθηγητές και την ανάδειξη της Πρυτανείας ο νόμος έβαλε τάξη, δεν προέβλεψε τίποτα για την εκπροσώπηση των φοιτητών. Στις φοιτητικές εκλογές άλλοι εκλέγονται, τη θεσμική αντιπροσώπευση άλλοι αναλαμβάνουν και στο τέλος άλλοι αποφασίζουν στις παρέες των συνελεύσεων.
Αν, όμως, είχε προβλεφθεί θεσμικά η ηλεκτρονική ψηφοφορία (με τον μοναδικό κωδικό για κάθε φοιτητή), πολύ άμεσα και καθαρά θα νομιμοποιούνταν η κάθε απόφαση στις συνελεύσεις. Με λίγα λόγια θα ήταν μια μοναδική ευκαιρία να εισαχθεί ένα σύστημα κατοχύρωσης δημοκρατικών διαδικασιών, που θα αποδείκνυαν περίτρανα τη δύναμη της πλειοψηφίας. Και μη μου πει κανείς για τεχνοφασισμό και άλλες αστειότητες. Για νέους ανθρώπους μιλάμε που ξέρουν απέξω όλες τις εφαρμογές της τεχνολογίας.
Τώρα, όμως, εμφανίζεται μια ομάδα παιδιών και τα μίντια ανακοινώνουν κατάληψη από «φοιτητές»! Είναι φοιτητές αλλά δεν είναι οι εκπρόσωποι των φοιτητών! Αν μαζεύαμε τους περισσότερους, πιθανόν, η ομάδα αυτή δεν θα υπήρχε ούτε καν ως μειοψηφία. Το μόνο που μένει τελικά είναι η διόγκωση της απαξίωσης του ΕΚΠΑ και του κύρους της διοίκησής του.
Δεν φταίνε τα παιδιά που εισβάλλουν στο γραφείο του Πρύτανη. Φταίει ο Πρύτανης που δεν έχει λάβει τα μέτρα του. Οι νέοι έχουν δικαίωμα στην «απόκλιση» και στις «ασκήσεις ελεγχόμενης παρανομίας», επειδή απλά είναι νέοι και σιχαίνονται τις νόρμες. Οι μεγάλοι είναι αυτοί που θα τους δείξουν τον δρόμο της νομιμότητας και της δημοκρατικής κουλτούρας.
Η δημοκρατία θέλει θεσμική πρόβλεψη, γενναιότητα και κυρίως αποφασιστικότητα για να καλλιεργηθεί. Δεν εφαρμόζεται αλά καρτ και με δηλώσεις στην τηλεόραση…