Protagon A περίοδος

Kάψτε το Μαίναλο με «αξιοπρέπεια»!

Ο Δήμαρχος της Τρίπολης αποφάσισε να μεταφέρει τα συσσωρευμένα -εδώ και μήνες- σκουπίδια της πόλης στο Μαίναλο, εντός περιοχής Natura. Οι κάτοικοι του Λεβιδίου, όμως, κατέθεσαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων.

Ανδρέας Ζαμπούκας

Μπορεί η επικαιρότητα να τρέχει αλλού. Μπορεί να ψάχνουμε τον δρόμο μας στην Ευρώπη και στον κόσμο, αλλά η πραγματικότητα γύρω μας δεν σταματάει ποτέ να δείχνει τον ζοφερό εαυτό μας.
Ποια αξιοπρέπεια ψάχνουμε στις Βρυξέλλες, όταν ο ακατάσχετος εξευτελισμός μας εμφανίζεται παντού στη δημόσια ζωή; Όταν ο πρωτογονισμός μας δεν μας επιτρέπει να λύσουμε προβλήματα που οι άλλοι πλέον δεν τα διανοούνται;

Nα, λοιπόν, μια «όμορφη» ιστορία που προέκυψε πρόσφατα, για μια χαρακτηριστική αλλά αδιάφορη για δεκαετίες, περίπτωση. 

Ο Δήμαρχος της Τρίπολης αποφάσισε να μεταφέρει τα συσσωρευμένα -εδώ και μήνες- σκουπίδια της πόλης στο Μαίναλο, εντός περιοχής Natura. Βρισκόμενος πλέον σε αδιέξοδο, αφού η Περιφερειάρχης Δούρου, δήλωσε ότι δεν θα δέχεται πια τα σκουπίδια της Τρίπολης στη Φυλή, διάλεξε την πιο «εύκολη» λύση. Σε έκτακτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες για το θέμα, διαβεβαιώνει ότι θα ληφθούν «μέτρα προστασίας» (περίφραξη και μόνιμη παρουσία πυροσβεστικού οχήματος).

Οι κάτοικοι του Λεβιδίου, όμως, το πρωί της Παρασκευής κατέθεσαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της απόφασης του Δημάρχου, για προσωρινή αποθήκευση απορριμμάτων στη χωματερή, τα οποία θα εκδικαστούν την Τρίτη. Το βράδυ της Παρασκευής, σύμφωνα με την «Καθημερινή», κάτοικοι του Λεβιδίου έμειναν μπροστά στη χωματερή καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Τι έκαναν όλα αυτά τα χρόνια οι Δήμαρχοι αλλά και οι συνυπεύθυνοι πολίτες της Τρίπολης; Αδιαφορούσαν. Όπως και της Άνδρου (εκεί να δείτε σκουπίδι) και άλλων περιοχών της «υπερήφανης» πατρίδας. Οι Δήμοι διατηρούσαν παράνομες χωματερές και το κράτος πλήρωνε τα πρόστιμά τους. Μόνο πριν λίγους μήνες, με το «τρισκατάρατο» μνημόνιο, επιβλήθηκε ότι τα πρόστιμα θα τα πληρώνουν πια τα δημοτικά ταμεία και όχι η πολιτεία!!! Αντί, λοιπόν, να βρουν λύσεις στην επεξεργασία, στην ανακύκλωση και στη διευθέτηση χώρων, «πουλούσαν» απόγνωση και αδυναμία στους δημότες τους που δεν μπορούσαν να αντιληφθούν τη σοβαρότητα του προβλήματος.

Όποιος έχει περπατήσει στο Μαίναλο, ανατριχιάζει και μόνο στην ιδέα της πύρινης κόλασης που θα συμβεί με την παραμικρή ανάφλεξη της χωματερής. Υπερβολή; Καθόλου. Σχεδόν όλες οι πυρκαγιές που κατέκαψαν την Πελοπόννησο τα τελευταία χρόνια ήταν από ανεξέλεγκτες χωματερές. Έξω από την Αρχαία Ολυμπία έχετε δει τι γίνεται; Για να πλησιάσεις τον αρχαιολογικό χώρο περνάς από διάφορες μικρές χαβούζες.

Και το αρκαδικό τοπίο; Αυτό που έχει υμνηθεί από Έλληνες και Λατίνους; Που έχει εμπνεύσει όλον τον κόσμο της Αναγέννησης, που έχει καταξιωθεί στην παγκόσμια κουλτούρα ως αιώνια παρακαταθήκη; Αντί να δημιουργούμε κάθε χρόνο μεγαλεπήβολα τουριστικά projects και να διαφημίζουμε το οικουμενικό μας μνημείο, εμείς ανοίγουμε  χωματερές!!!

Δεν μπορώ να ξέρω τι λύση θα βρει τώρα ο Δήμαρχος. Δεν μπορώ τεχνικά να υποστηρίξω κάτι που δεν γνωρίζω. Εκείνο που ξέρω καλά είναι ότι πρώτα θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες στην Τρίπολη και σε όλη την Ελλάδα, για την τριτοκοσμική κατάσταση που συνηθίσαμε ως τώρα. Κι ακόμα, επιβάλλεται να πάει επιτέλους ο Δήμαρχος σε μια πόλη της Ευρώπης των «τοκογλύφων», με ακριβώς τον ίδιο πληθυσμό και την ίδια χωροταξική κατάσταση της Τρίπολης, για να δει γιατί αυτοί οι ξενέρωτοι «βελανιδοφάγοι» δεν τρώνε τα σκουπίδια τους, όπως εμείς. Και να κάνει αυτό ακριβώς που κάνουν και οι άλλοι. Με κάθε κόστος και κάθε τίμημα.

Ας αναζητήσουμε, λοιπόν, λίγη αξιοπρέπεια στην καθημερινότητά μας και στην καθυστερημένη πραγματική μας ζωή. Ας μετρήσουμε λίγο την περηφάνια μας στα ντουμανιασμένα εστιατόρια, στα καβαλημένα πεζοδρόμια, στα βρισίδια στους δρόμους, στα διαλυμένα μας πανεπιστήμια και στους ανεξέλεγκτους σκουπιδότοπους.

Κι ας μας εξηγήσει κάποιος ότι η λέξη αξιοπρέπεια είναι σημειολογία ενός κώδικα πολιτισμού και όχι μια ακατάληπτη ατάκα για τα άλλοθι των εξουσιών!