Protagon A περίοδος

Και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ

Στη γειτονιά μου, στο Παλαιό Φάληρο, είχα αρκετά χρόνια να δω αστυνομικούς να περνάνε σε περιπολίες. Ήταν τότε που ξεκίνησε ο θεσμός της «πεζής περιπολίας»...

Σωτήρης Ξενάκης

Στη γειτονιά μου, στο Παλαιό Φάληρο, είχα αρκετά χρόνια να δω αστυνομικούς να περνάνε σε περιπολίες. Ήταν τότε που ξεκίνησε ο θεσμός της «πεζής περιπολίας», ένα «θαύμα» που όπως όλα στην Ελλάδα, κράτησε…τρεις μέρες!

Πάει ένας μήνας τώρα που η εικόνα είναι διαφορετική. Πρωί, μεσημέρι, απόγευμα, βράδυ από τους δρόμους του Φαλήρου περνούν ασταμάτητα μοτοσικλετιστές της νεοσύστατης ομάδας «ΔΙΑΣ»… Το ίδιο μαθαίνω, συμβαίνει στις περισσότερες γειτονιές της πρωτεύουσας. Όπως μου έλεγε ο υπαρχηγός της ΕΛΑΣ αντιστράτηγος Ραχωβίτσας, όταν τον συνάντησα τυχαία σε κάποια εκδήλωση, «από τη στιγμή που θα ειδοποιηθεί η Αστυνομία για ένα συμβάν στο Λεκανοπέδιο Αττικής ή στη Θεσσαλονίκη, η ομάδα αυτή μπορεί να βρίσκεται εκεί το αργότερο μέσα σε πέντε λεπτά».

Διάβασα κάποια στατιστικά στοιχείαπου δείχνουν ότι η παρουσία αυτής της ομάδας βοήθησε στην μείωση της εγκληματικότητας. Η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου βλέπει θετικά το μέτρο, όπως τουλάχιστον διαπιστώνω μιλώντας με γείτονες και φίλους. Κι ελπίζει ότι αυτό το «θαύμα» θα διαρκέσει περισσότερο από τρεις μέρες. Ταυτόχρονα, οι ίδιοι πολίτες απαιτούν από τους αστυνομικούς αυτής της ομάδας -πολύ νέοι οι περισσότεροι- να συμπεριφέρονται όπως ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι του κράτους. Γιατί έχουν γίνει ήδη καταγγελίες για ακραίες περιπτώσεις κακής συμπεριφοράς, ακόμα και χρήσης αδικαιολόγητης βίας.

Καλό θα είναι βέβαια και εμείς οι πολίτες να αρχίσουμε να βλέπουμε κάποια στιγμή τους ένστολους όχι ως εν δυνάμει εχθρούς μας. Είδα με τα ίδια μου τα μάτια-για παράδειγμα-πριν από λίγες μέρες τι τράβηξε ένας άνδρας της Δημοτικής Αστυνομίας στο Σύνταγμα, όταν επιχείρησε να συλλάβει και να παραδώσει σε άνδρες της ΕΛΑΣ, κάποιον από τους παράνομους εμπόρους με προϊόντα «μαϊμούδες». Ενώ προσπαθούσε να κάνει τη δουλειά του, δεχόταν βρισιές και προπηλακισμούς από –λίγους ευτυχώς- περαστικούς που προφανώς για ιδεολογικούς ή άλλους λόγους, δεν συμφωνούσαν με την «σύλληψη». Τελικά, όταν κουράστηκε να προσπαθεί, ακούγοντας ταυτόχρονα τα εξ αμάξης, άφησε τον νεαρό να φύγει.

Το παρανοϊκό είναι ότι ο ίδιος δημοτικός αστυνομικός, ακούει επίσης τα εξ αμάξης κάθε μέρα όπως και οι συνάδελφοι του στην Αθήνα, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις, για το παραεμπόριο που ανθεί σε όλη την Ελλάδα… Πώς όμως να κάνει αυτό που οφείλει, όταν γίνεται αντικείμενο ύβρεων και χλεύης; Ε, δεν γίνεται να είμαστε «και με τον αστυφύλαξ και με τον…χωροφύλαξ»! Βολικό μεν, αλλά δεν γίνεται…