Ο Ευθύμης Λέκκας μιλά σε εκδήλωση στο Ηράκλειο, τον περασμένο Απρίλιο | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ
Επικαιρότητα

Καμπανάκι Λέκκα για τον Κηφισό: Μεγάλος ο κίνδυνος πλημμυρών

Ο ποταμός ασφυκτιά από το τσιμέντο, είπε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής ειδικός στη διαχείριση φυσικών καταστροφών στο ΕΚΠΑ. Λόγω της μηδενικής σχεδόν φυσικής απορρόφησης των υδάτων στο λεκανοπέδιο και συνεπώς την υψηλή απορροή του νερού και την διοχέτευση του στην κοίτη του Κηφισού, οι πέριξ περιοχές κινδυνεύουν
Protagon Team

Για τα προβλήματα από τις πλημμύρες και τα καιρικά φαινόμενα αλλά και την αντισεισμική θωράκιση της χώρας μίλησε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δεκαετίας σε αυτή τη θέση.

Για τον κίνδυνο πλημμυρών στο Λεκανοπέδιο, μιλώντας στον δημοσιογράφο Γιώργο Ψύλλια, ο κ. Λέκκας υπογράμμισε ότι ο Κηφισός περιορίζεται δραστικά από την οικοδόμηση που έχει γίνει στις εκατέρωθεν πλευρές, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «έναν ποταμό που ασφυκτιά».

«Ο Κηφισός είναι ο κύριος ποταμός υδρογραφικού δικτύου που αποστραγγίζει τα 2/3 της έκτασης του λεκανοπεδίου της Αττικής. Βεβαίως, ο Κηφισός περιορίζεται δραστικά από την οικοδόμηση που έχει γίνει στις εκατέρωθεν πλευρές και θα έλεγε κανείς ότι είναι ένας ποταμός που ασφυκτιά. Ο πλημμυρικός κίνδυνος κατά μήκος του και εκατέρωθεν είναι μεγάλος. Ένα στοιχείο που συμβάλει σε αυτό είναι ότι το λεκανοπέδιο έχει τσιμεντοποιηθεί με αποτέλεσμα τη μηδενική σχεδόν φυσική απορρόφηση και συνεπώς την υψηλή απορροή του νερού και την διοχέτευση του στην κοίτη του Κηφισού», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, για την κλιματική κρίση ευθύνεται αποκλειστικά ο άνθρωπος, ο οποίος «παρεμβαίνει και διαταράσσει διαδικασίες.  Τα φυσικά φαινόμενα εξελίσσονται στη Γη εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Εκείνο το οποίο θα πρέπει να κάνουμε είναι να μετριάσουμε την παρέμβαση μας και να προσαρμοστούμε στα φαινόμενα της φύσης», είπε ο καθηγητής.

Για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας επισήμανε ότι «η Ελλάδα είναι πολύ καλά θωρακισμένη ακόμα και σε μεγάλου μεγέθους σεισμούς» και ότι «οι Έλληνες έχουν αποκτήσει μία υψηλού επιπέδου γνώση και αντίληψη για την αντιμετώπιση μίας σεισμικής καταστροφής, η οποία μάλιστα βελτιώνεται από γενιά σε γενιά, κάτι που δυστυχώς δεν έχει γίνει για τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές».

Ανέφερε ακόμη ότι πρόσφατα επικαιροποιήθηκε το Πρόγραμμα προσεισμικού Ελέγχου Κτιρίων, καθιστώντας υποχρεωτικό τον προσεισμικό έλεγχο σε κρίσιμες υποδομές, δράση που υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Τα τρία μεγάλα γεγονότα που τον συγκλόνισαν

Από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκε με το αντικείμενο της διαχείρισης των φυσικών καταστροφών, θεώρησε σκόπιμο να είναι παρών στο πεδίο εξέλιξης των φαινομένων, σημείωσε ο κ. Λέκκας.

Τα χρόνια αυτά έχει πραγματοποιήσει πάνω από 60 αποστολές σε όλο τον κόσμο και δεκάδες σε όλη την Ελλάδα.

«Ποτέ δεν ήμουν ένας επιστήμονας του καναπέ. Ήθελα πάντα να είμαι κοντά στην εξέλιξη των φαινομένων και κυρίως κοντά στους ανθρώπους, οι οποίοι υφίστανται τις επιπτώσεις μίας καταστροφής», δήλωσε ο ίδιος.

Από όλες τις αποστολές στις οποίες πήγε, τρεις έμειναν χαραγμένες στη μνήμη του:

«Μάλιστα, στην αποστολή στην Τουρκία είχα ως επικεφαλής την ευθύνη όλης της ελληνικής αποστολής, η οποία είχε θετικό αποτέλεσμα, όχι μόνο στο πεδίο παροχής βοήθειας και διαχείρισης της κρίσης, αλλά κυρίως στις σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που διαμορφώθηκαν στην συνέχεια», σημείωσε.