Οι ηλεκτρογεννήτριες έφθασαν (επιτέλους) στην Υδρα και τόσο η ηλεκτροδότηση όσο και η υδροδότηση του νησιού σταδιακά αποκαθίστανται.
Σε ανακοίνωσή του αργά το απόγευμα της Δευτέρας, ο ΔΕΔΔΗΕ μιλά για πλήρη αποκατάσταση από τις 15.10 σε ολόκληρο το νησί (χωρίς ωστόσο κάτι τέτοιο να επιβεβαιώνεται από κατοίκους του νησιού με τους οποίους επικοινώνησε το Protagon).
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι υπήρξε μερική αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης της Υδρας από το πρωί στις 11.00.
Σύμφωνα πάντα με τον ΔΕΔΔΗΕ, τα συνεργεία του επιδιόρθωσαν τη βλάβη που εντοπίστηκε στο Δίκτυο Μέσης Τάσης στη χερσαία σύνδεση του νησιού και έθεσαν σε λειτουργία το εφεδρικό καλώδιο της υποθαλάσσιας σύνδεσης του Δικτύου της Υδρας με την ηπειρωτική χώρα.
Παράλληλα συνεχίζονται οι εργασίες και στο κύριο υποθαλάσσιο καλώδιο, όπου έχει εντοπιστεί η βασική αιτία του μπλακάουτ.
Για λόγους ασφαλείας και μέχρι την ολοκλήρωση όλων των εργασιών και στην κύρια διασύνδεση, καταλήγει η ανακοίνωση, «στο νησί θα παραμείνουν τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη (σ.σ.: γεννήτριες) συνολικής ισχύος 3 ΜW, διασφαλίζοντας την ενεργειακή αυτονομία της Υδρας και την αδιάλειπτη ηλεκτροδότησή της».
Ο ΔΕΔΔΗΕ ζητεί, τέλος, και πάλι συγγνώμη για την ταλαιπωρία των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού. Τα προβλήματα όμως που προκλήθηκαν εν μέσω τουριστικής περιόδου δεν σβήνουν με μία συγγνώμη.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος, οι τρεις γεννήτριες που τοποθετήθηκαν στο νησί αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του σε ρεύμα, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη λειτουργία του εργοστασίου αφαλάτωσης, ώστε να αποκατασταθεί πλήρως και η υδροδότηση.
Επιβεβαίωσε εξάλλου ότι ξεκίνησαν και οι προσπάθειες αντιμετώπισης της βλάβης στο υποθαλάσσιο καλώδιο που ηλεκτροδοτεί το νησί. Οπως εκτίμησε, θα επισκευαστεί σύντομα, καθώς το πρόβλημα έχει εντοπιστεί κοντά στις ακτές του νησιού.
Αυτό που προκαλεί εντύπωση πάντως, είναι το γεγονός ότι μέχρις αργά το μεσημέρι της Δευτέρας -και ενώ η Υδρα είχε μείνει χωρίς ρεύμα για δεύτερο συνεχές 24ωρο- δεν υπήρχε καμία επίσημη ενημέρωση για τη φύση του προβλήματος που προκάλεσε τη πρωτοφανή αυτή κατάσταση στο νησί.
Η ακριβής αιτία παρέμενε άγνωστη και δεν διευκρινίστηκε παρά μόνο όταν ο πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης αποκάλυψε μέσω Twitter τι ακριβώς είχε συμβεί!
Το νησί πλέον προσπαθεί να ξαναβρεί τους ρυθμούς του καθώς όσο διήρκεσε η διακοπή του ρεύματος δεν λειτουργούσαν ούτε τα ΑΤΜ. Εστιατόρια, καφέ και μπαρ άδειασαν καθώς δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν, πολλοί ήταν οι επιχειρηματίες που υποχρεώθηκαν να πετάξουν τρόφιμα και ευπαθή προϊόντα που αλλοιώθηκαν εξαιτίας της διακοπής, ενώ πολλοί από τους επισκέπτες του νησιού προτίμησαν να πάρουν το πλοίο (ή φλάινγκ) της επιστροφής στην Αθήνα.
Στην Υδρα αυτές τις ημέρες υπολογίζεται ότι υπήρχαν περίπου 9.000 επισκέπτες, οι οποίοι στη μεγάλη τους πλειονότητα υποχρεώθηκαν να συνεχίσουν αλλού τις διακοπές τους.
Και μπορεί ο δήμαρχος του νησιού να διέψευσε σε τηλεοπτικές του δηλώσεις τα περί μαζικής φυγής τουριστών, οι εικόνες από το λιμάνι όμως ήταν ενδεικτικές της αποχώρησης.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Υδρας Γιώργος Κουκουδάκης ανακοίνωσε ότι ο δήμος θα καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου.
«Εχει ταλαιπωρηθεί ο επιχειρηματικός κόσμος του νησιού, οι επισκέπτες μας, μόλις τελειώσει αυτή η κρίση ο δήμος μας θα προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για να καταλογιστούν ευθύνες. Δεν νοείται σε μια ευρωπαϊκή χώρα το 2018 να υπάρχει βλάβη στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και να θέλουμε 24 ώρες να την εντοπίσουμε και να ταλαιπωρείται ο κόσμος» παρατήρησε μεταξύ άλλων.
Επίθεση κατά της κυβέρνησης με αφορμή το μπλακάουτ στην Υδρα, λίγα μόλις 24ωρα μετά από αυτό στην πρωτεύουσα, εξαπέλυσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Σε δήλωσή του ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Γιώργος Αρβανιτίδης σημείωσε ότι«μόλις την προηγούμενη Παρασκευή σε ερώτησή μου για τα συχνά φαινόμενα διακοπών ρεύματος επεσήμανα ότι υπάρχει σοβαρό ζήτημα με την εύρυθμη λειτουργία του δικτύου μεταφοράς και διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας και ζητούσα απαντήσεις από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις πρωτοφανής σε συχνότητα και διάρκεια βλάβες των δικτύων».
Είναι σαφές πλέον, υπογράμμισε, ότι «το σύστημα ελέγχου και συντήρησης των δικτύων της χώρας πάσχει σε εγκληματικό βαθμό, με τεράστιους κινδύνους για την οικονομία και την καθημερινότητα των πολιτών», και μεταξύ άλλων ρωτά αν και πότε έγιναν οι απαραίτητοι έλεγχοι και συντηρήσεις στο υποθαλάσσιο καλώδιο που συνδέει την Υδρα με την ηπειρωτική χώρα και γιατί καθυστερεί ο εντοπισμός των βλαβών και η σχετική αναλυτική ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς.
Υπενθυμίζοντας ότι πριν από λίγες ημέρες έμεινε χωρίς ρεύμα η μισή Αθήνα, το Ποτάμι σημειώνει ότι τώρα ήταν η σειρά της Υδρας να μείνει στο μέσον της τουριστικής περιόδου χωρίς νερό και ρεύμα.
«Οι υποδομές σε μερικούς τομείς βρίσκονται σε άθλια κατάσταση και την ίδια στιγμή οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων παρουσιάζουν υστέρηση κατά 650 εκατομμύρια το πρώτο εξάμηνο του 2018» καταγγέλλει το Ποτάμι, την ώρα που «χρήματα με τα οποία θα μπορούσαν να βελτιωθούν υποδομές, να ενισχυθεί η ανάπτυξη και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση για να εμφανίσει σημαντικό υπερπλεόνασμα, προκειμένου να μοιράσει επιδόματα, μήπως και με αυτόν τον τρόπο εξαγοράσει την ψήφο κάποιων πολιτών».