Protagon A περίοδος

Η ζωή μου όλη: Ο δυναμίτης της καλής δημοσιογραφίας

Τελευταία όλο και περισσότερους βλέπω να μνημονεύουν την περίφημη φράση του Εμμανουήλ Ροϊδη που αποδίδει τα δεινά της Αγγλίας στη βροχή, της Αιγύπτου στις μύγες και της Ελλάδας στους Έλληνες.

Αναστασία Λαμπρία

Τελευταία όλο και περισσότερους βλέπω να μνημονεύουν την περίφημη φράση του Εμμανουήλ Ροϊδη που αποδίδει τα δεινά της Αγγλίας στη βροχή, της Αιγύπτου στις μύγες και της Ελλάδας στους Έλληνες. Ο αγιασμός με τον οποίο θα πρεπε κανονικά να πλένουμε το στόμα μας προτού πιάσουμε στο δόκανο του τον Ροϊδη, δυστυχώς δεν είναι είδος που απαντά στην επικράτεια. Αρεσκόμαστε να επαναλαμβάνουμε τις αυτομομφές ακριβώς επειδή νιώθουμε ξεχωριστοί και μοναδικοί. Από αυταρέσκεια μας βρίζουμε, είναι κάτι σαν ανάστροφος ναρκισσισμός. Και βέβαια οχυρωμένοι στην βεβαιοτητα αυτή ρούπι δεν ξεκολλάμε από το βάθρο που οποίος έκαστος έχει ανέβει (ή αναρριχηθεί).

Ας μη βιαστούν να με λούσουν οι συνάδελφοί μου δημοσιογράφοι ωστόσο τείνω να πω με βεβαιότητα ότι ανάμεσα σε αυτούς που φέρουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη σημερινή ζωή στο σκότος είναι το εν λόγω σινάφι. Οχι δεν θα κάνω αναδρομές, ένα τόσο δα μικρό παράδειγμα θα δώσω για να δείξω πόσο μακριά νυχτωμένοι, φιμωμένοι από την εσωτερική τους αλαλία (ημιμάθεια; αυτολογοκρισία;) είναι οι ερμηνευτές της επικαιρότητας.

Λίγες ώρες μετά τη χθεσινή δήλωση της Τρόικα δείτε παρακαλώ πώς τις διάβασε και τις σχολίασε ο Joseph Cotterill, δημοσιογράφος των Financial Times στο ηλεκτρονικό Alphaville της εφημερίδας με τον τίτλο: «Η Τρόικα μεταφρασμένη» κατεδαφίζει με τρόπο ακριβέστατο,  διόλου σοβαροφανή και ενίοτε μαύρα ξεκαρδιστικό, φράση-φράση τις δηλώσεις. Οι γνωρίζοντες την Αγγλική μπορούν να το απολαύσουν και μαζί να αναρωτηθούν γιατί ούτε ένας σ’ αυτόν τον τόπο δεν θα αποτολμούσε (ή μήπως δεν έχει την επάρκεια;) για κάτι ανάλογο – ούτε σ’ αυτό το θέμα, αλλά ούτε σε άλλα.

Πρόχειρα σας μεταφράζω ένα ιλαρό εδάφιο για να σας παρακινήσω να αναζητήστε το σύνολο του άρθρου:

Ανακοίνωση Τρόικας: Ως προς το 2012, η αποστολή πιστεύει πως τα πρόσθετα μέτρα που ανηγγέλθησαν από την κυβέρνηση σε συνδυασμό με την ισχυρή βούληση εφαρμογής του προσαρμοσμένης μεσοπρόθεσμης οικονομικής στρατηγικής πρέπει να αρκεί ώστε να επαναφέρει το οικονομικό πρόγραμμα στην τροχιά του και να εξασφαλίσει τον στόχο του περιορισμού του ελλείμματος στα 14,9 δις.

Μετάφραση υπό Alphaville: Έχετε ακούσει τον ορισμό της παραφροσύνης ως διαρκούς επανάληψης των ίδιων πράξεων προσδοκώντας διαφορετικό αποτέλεσμα; Εμείς, όχι.

Κι εμείς επιστρέφουμε στη δραματική και μαζί υπερφίαλη κενολογία των δελτίων των 8, 9, 10,11 κοκ.

(ΥΓ: επειδή μπλέκω με θέματα της Οικονομίας μπορεί κάποιος μου λύσει την απορία που από τον Αύγουστο διατυπώνω: η Proton έχει καταθέτες; Κι αν ναι, όλους αυτούς τους μήνες γιατί δεν συνέρρευσαν να αναλάβουν τις καταθέσεις τους; μόνο στη "Μαίρη Πόππινς" ισχύει;)