Ο συγγραφέας Παντελής Μπουκάλας, ο ηθοποιός Μιχάλης Μητρούσης και ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση |
Επικαιρότητα

Η Κάσος τιμά τα 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμά της

Ο δήμαρχος της νήσου και τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής παρουσίασαν σειρά πρωτοβουλιών και εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για τα 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Κάσου στις 7 Ιουνίου του 1824
Protagon Team

Στις δράσεις και στις τιμητικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του νησιού (7 Ιουνίου 1824) αναφέρθηκε ο δήμαρχος της ηρωικής νήσου Κάσου Μιχάλης Ερωτόκριτος, στη συνέντευξη Τύπου που έλαβε χώρα τη Δευτέρα στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Ερωτόκριτου στις αρνητικές απαντήσεις του υπουργείου Εθνικής Αμυνας σε αιτήματα του δήμου, με σημαντικότερο την απόρριψη ονοματοδοσίας φρεγάτας του Π.Ν. με το όνομα του νησιού, με την αιτιολογία ότι αυτό προβλέπεται μόνο για για τις τρεις νήσους Υδρα, Σπέτσες και Ψαρά!

Παρέστησαν και μέλη της Τιμητικής Επιτροπής των 200 χρόνων από το Ολοκαύτωμα, ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος, ο συγγραφέας Παντελής Μπουκάλας, ο Γιάννης Παυλόπουλος και η πανεπιστημιακός Τζένη Κρεμαστινού, η πρώην δήμαρχος Μαίρη Σορώτου Τσανάκη, όπως επίσης και φίλοι του νησιού, ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Μιχάλης Μητρούσης και ο ζωγράφος Γιάννης Αδαμάκης.

Η Κάσος, κατά την Επανάσταση του ‘21, με περισσότερα από 100 καράβια, ήταν το φόβητρο του τουρκοαιγυπτιακού στόλου, ο προστάτης της Κρήτης και των Δωδεκανήσων και υποχρέωσε τον κατακτητή σε πλήθος ταπεινώσεων, μέχρι που κάηκε αβοήθητη, τρία χρόνια μετά.

Με κεντρικό σύνθημα «Θυμόμαστε – Τιμούμε – Οραματιζόμαστε», η Οργανωτική Επιτροπή ετοίμασε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, με στόχο την ανάδειξη του ιστορικού χτες αλλά και τη διεκδίκηση ενός φιλόδοξου αύριο.

Ηδη πραγματοποιήθηκε ημερίδα για την « Κασιώτικη Ναυτιλία 19ος -21ος αιώνας» και την ίδρυση σχολής ναυπηγοξυλουργικής στην Κάσο, εκδόθηκε ενημερωτικό δίπτυχο, εκτυπώθηκε σελιδοδείκτης, που θα διατίθεται δωρεάν σε κεντρικά βιβλιοπωλεία, και εξασφαλίστηκε η συνεργασία με την ΕΡΤ, ως χορηγού επικοινωνίας.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένονται η κυκλοφορία επετειακού νομίσματος από την Τράπεζα της Ελλάδος και η έκδοση αφιερωματικών γραμματοσήμων από τα ΕΛΤΑ.

Εχουν επίσης προγραμματιστεί Συνέδριο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου στην Κάσο με θέματα σχετικά με την ιστορία του νησιού, ημερίδα στη Βουλή των Ελλήνων με ιστορικά θέματα της περιόδου του Ολοκαυτώματος και έκθεση κειμηλίων της ίδιας περιόδου.

Αφιερώματα, που έχουν σχέση με τον Πολιτισμό, θα είναι η έκθεση στην Πινακοθήκη Πειραιά με έργα του Κασιώτη διεθνούς φήμης ζωγράφου Mayo (Αντώνη Μαλλιαράκη) και γνωστών Ελλήνων ζωγράφων, με θέματα εμπνευσμένα από την Κάσο.

Ανακοινώθηκε, ακόμη, σε συνεργασία με δήμους, το διήμερο εκδηλώσεων με τίτλο «Η Κάσος εκτός των τειχών» σε διάφορες ελληνικές πόλεις που θα περιλαμβάνει:

Στον τομέα των εκδόσεων, αναφέρθηκε πως αναμένεται η έκδοση τριών βιβλίων με θέματα την Ιστορία της Κάσου, το Ολοκαύτωμα και τη συμβολή των Κασιωτών στη διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ.

Επιπλέον έγινε γνωστό πως ο δήμος προγραμματίζει τη συμβολική δενδροφύτευση 200 δένδρων για την επέτειο των 200 χρόνων, με σαφές μήνυμα για το Περιβάλλον.

Τέλος, σειρά εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για την επέτειο του Ολοκαυτώματος, θα γίνουν σε Κάσο, Αθήνα, Ρόδο και Αμερική, στις αρχές Ιουνίου.

Ο δήμος της ηρωικής νήσου Κάσου έχει προγραμματίσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ζητώντας την αρωγή του κράτους για να γίνουν πραγματικότητα: