Protagon A περίοδος

Η ανικανότητα του κράτους

Η έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική Δημόσια Διοίκηση που είδε το φως της δημοσιότητας στις 9/12 έχει ως επικεφαλίδα την ανικανότητα του κράτους να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις...

Στέλλα Αλαφούζου

Η έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική Δημόσια Διοίκηση που είδε το φως της δημοσιότητας χθες 9/12 -παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης λέει ότι τα αποτελέσματα είναι γνωστά εδώ και 2 μήνες – έχει ως επικεφαλίδα την ανικανότητα του κράτους να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις. Πριν από λίγες μέρες έρευνα της Κάπα Research για το Βήμα, μεταξύ άλλων έλεγε ότι οι νέοι 18 έως 34 ετών, θεωρούν το δημόσιο ως το υπ' αριθμόν ένα εμπόδιο για την ανάπτυξη της χώρας. Το ελληνικό κράτος είναι μεγάλο και μπερδεμένο. Πώς να συμβαδίσει με τα άλλα ευρωπαϊκά; Πριν από μήνες για παράδειγμα, η τρόικα αναζητούσε τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων και δεν τον ξέραμε για να τον πούμε. Πώς να αξιολογηθούν οι μαζικοί διορισμοί ανθρώπων με απολυτήριο δημοτικού; Η εφεδρεία από την άλλη δεν αρκεί για το πολυπόθητο επιτελικό κράτος.

Αν η πάταξη της διαφθοράς στην Ελλάδα είναι ένα προς επίλυση θέμα που φαντάζει δύσκολο, τόσο και περισσότερο δύσκολη θεωρούσα την ηλεκτρονική διακυβέρνηση του κράτους, από όταν πρωτοάκουσα ότι η προσπάθεια αρχίζει. Ωστόσο ακριβώς επειδή την ανέλαβαν άξιοι άνθρωποι – και το εννοώ αφού ο κ.Παντελής Τζωρτζάκης είναι από τους λίγους υφυπουργούς που γνωρίζουν από την επαγγελματική τους εμπειρία το χαρτοφυλάκιο τους-  τίποτα δεν αποκλείεται. Το όραμα του επιτελικού κράτους εξαρτάται από τις βάσεις δεδομένων περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Σύμφωνα με την αξιωματούχο του ΟΟΣΑ Κάρολιν Βάρλεϊ: «Τα 14 ελληνικά υπουργεία της ελληνικής κυβέρνησης στερούνται βάσεων δεδομένων, γνώσης για να επεξεργαστούν τα δεδομένα αυτά, οργάνωσης για να εκμεταλλευθούν τα ευρήματα από την επεξεργασία των δεδομένων, ενώ στερούνται και την απαραίτητη μεταξύ τους συνεργασία».

Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δημήτρης Ρέππας ανέφερε ότι το 2012 θα είναι χρονιά αλλαγών, ώστε το επιτελικό κράτος να λειτουργεί το 2013, εφαρμόζοντας μια σειρά παρεμβάσεων, όπως ο εξορθολογισμός του ανθρώπινου δυναμικού, η κινητικότητα των υπαλλήλων, η ανάθεση κρατικών δραστηριοτήτων σε ιδιότητες. Μακάρι. Σύμφωνα με στοιχεία, από την μείωση της γραφειοκρατίας με την εισαγωγή τεχνολογιών της πληροφορικής, αναμένεται να εξοικονομηθούν 2 δις ευρώ ως το τέλος του 2013.