Protagon A περίοδος

Γιατί δεν δίνουν στοιχεία για τον Ρωμανό;

Σύμφωνα με πηγές, ο διοικητής του Γενικού Κρατικού Αθήνας, Χρήστος Τσάμης, έχει λάβει αυστηρή κυβερνητική εντολή «να μην δίνει στη δημοσιότητα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του ασθενή Νίκου Ρωμανού».

Βασίλης Βενιζέλος

Το ζήτημα της υγείας του καθενός αποτελεί ευαίσθητο δεδομένο, το οποίο δεν μπορεί να κοινολογείται παρά μόνο με τη θέληση του ιδίου.

Αυτή ήταν η δικαιολογία την οποία προέβαλε την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, προκειμένου να στηρίξει το black out στη σχετική ενημέρωση, το οποίο διέταξε το Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του protagon, ο διοικητής του Γενικού Κρατικού Αθήνας, Χρήστος Τσάμης, έχει λάβει αυστηρή κυβερνητική εντολή «να μην δίνει στη δημοσιότητα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του ασθενή Νίκου Ρωμανού, δηλαδή να μην δίνει στη δημοσιότητα στοιχεία σχετικά με την πορεία της υγείας του»!

To protagon συνομίλησε με τον γνωστό για τις μάχες του υπέρ της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων δικηγόρο της Αθήνας Βασίλη Παπαστεργίου, ο οποίος χαρακτηρίζει ως καταχρηστική όσο και πατερναλιστική, σε βαθμό που καταστρατηγεί τον νόμο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, την απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά και τη δημόσια τοποθέτηση του υπουργού Υγείας, με την οποία απαγορεύεται στη διοίκηση του Γενικού Κρατικού Αθήνας να δίνει στη δημοσιότητα στοιχεία για την πορεία της υγείας του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού.

Μας εξηγεί ο γνωστός δικηγόρος της Αθήνας:

«Πρόκειται για μία καταχρηστικά πατερναλιστική αντίληψη περί της κείμενης νομοθεσίας, η οποία παραβιάζει την ίδια τη νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Εάν ο ασθενής είχε την επιθυμία να μην δημοσιοποιούνται τα στοιχεία για την πορεία της υγείας του, μόνον τότε θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί η νομοθεσία περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων του. Η σχετική νομοθεσία στη χώρα μας δεν είναι τέτοιου πατερναλιστικού χαρακτήρα». 

Εμείς εκείνο το οποίο οφείλουμε να παρατηρήσουμε στον υπουργό Υγείας είναι ότι, συν τοις άλλοις, πρόκειται για μία απόφαση η οποία ανοίγει τον δρόμο στα λογής-λογής «ράδιο αρβύλα», με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει μια τέτοια εξέλιξη, καθώς και την «όρεξη» στις αυθαιρεσίες και την αναξιοπιστία των social media…

Κι όλα αυτά, για ένα θέμα το οποίο εμφανίζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κοινή γνώμη…