Από την Παρασκευή 1η Ιουλίου 2016 βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργού Επικρατείας με τίτλο: «Ηλεκτρονικό Σύστημα Διάθεσης Διαφημιστικού Χρόνου». Ο Νίκος Παππάς, σε ανακοίνωσή του, τόνισε: «Με το Ηλεκτρονικό Σύστημα ρυθμίζεται, απλουστεύεται και εκσυγχρονίζεται η διάθεση και η αγορά τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου στους δημόσιους και ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου, με στόχο την επίτευξη διαφάνειας στον εν γένει χώρο, τον περιορισμό των φαινομένων φοροδιαφυγής και νόθευσης του υγιούς ανταγωνισμού, αλλά και την προστασία ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων, όπως των ανήλικων. Δεδομένης της σπουδαιότητας της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, σας καλώ να συμμετάσχετε στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, διατυπώνοντας τις απόψεις και τις παρατηρήσεις σας στις σχετικές ρυθμίσεις. Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016 και ώρα 14:00».
Τα καρέ του νομοσχεδίου
Στην ουσία, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που απαρτίζεται από 13 άρθρα. Κάθε συναλλαγή για τηλεοπτική διαφήμιση θα περνάει από το ηλεκτρονικό σύστημα. Θα αφορά (τους 4) ιδιωτικούς και τους δημόσιους σταθμούς (ΕΡΤ). Υποχρέωση συμμετοχής στο σύστημα θα έχουν και οι «αγοραστές» διαφημιστικού χρόνου, διαφημιστικές εταιρείες, τα media shops, οι διαφημιζόμενες επιχειρήσεις και κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που μπορεί να έχει συναλλαγές. Θα αφορά όχι μόνο διαφημιστικά σποτ, αλλά και χορηγίες, τοποθέτηση προϊόντος ή άλλους τρόπους προβολής. Επειτα από δημόσιο διεθνή διαγωνισμό θα αναδειχτεί ο διαχειριστής του ηλεκτρονικού συστήματος διάθεσης διαφημιστικού χρόνου, για τρία χρόνια. Πρέπει να είναι Α.Ε. και να λειτουργεί έπειτα από άδεια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Επικρατείας θα καθορίζεται η διαδικασία και ο τρόπος τιμολόγησης των συναλλαγών του «Ηλεκτρονικού Συστήματος Διάθεσης Διαφημιστικού χρόνου». Ρυθμιστής του ηλεκτρονικού συστήματος ορίζεται η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης Επικοινωνίας.
Αυτή, θα εποπτεύει τον διαχειριστή του συστήματος και των διατάξεων του νόμου, θα ρυθμίζει θέματα που αφορούν στη λειτουργία του συστήματος και θα διατηρεί το δικαίωμα πρόσβασης στις συναλλαγές. Εκχώρηση ποσοστού 10% επί του διαφημιστικού τζίρου των τηλεοπτικών σταθμών θα καταβάλλεται ημερησίως στον ρυθμιστή, δηλαδή στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης Επικοινωνίας, για την κάλυψη των αναγκών του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ).
Πού χάνει πίξελ το νομοσχέδιο
Πρακτικά, δημιουργείται ένας νέος (κρατικός) μεσάζοντας, μέσω του οποίου πωλείται όλος ο χρόνος των τηλεοπτικών σταθμών. Στην ουσία αυτό λέγεται και «μονοπώλιο», σωστά; Επομένως, η συμμετοχή σε αυτό το σύστημα είναι υποχρεωτική για όλους τους εμπλεκόμενους: τηλεοπτικούς σταθμούς, διαφημιζόμενους και διαφημιστές. Υποχρεωτικό, επίσης, θα είναι, πλέον, το να συναλλάσσεσαι μόνο με το κράτος, αποδίδοντάς του το 10% των κερδών. Απαγορεύεται να πουλήσεις χρόνο για διαφήμιση σε διαφημιστική εταιρεία ή στον διαφημιζόμενο, μόνο το κρατικό σύστημα μπορεί να το κάνει αυτό. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος. Να το δούμε με άλλο παράδειγμα; Είσαι παραγωγός ντομάτας. Απαγορεύεται να πουλήσεις απευθείας σε ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ. Πρώτα θα περάσεις από το κρατικό σύστημα, θα καταβάλεις το 10% και στη συνέχεια θα μπορείς, εάν θες, να πουλήσεις και όλη σου την παραγωγή. Είναι ακριβώς το ίδιο σύστημα που είχε εφαρμόσει ο Λένιν το 1917 στη Μητέρα Ρωσία. Βέβαια, ακόμα και εκεί, επετράπη στους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων να πουλούν μόνοι τους το 29% της σοδειάς τους. Αλλά ας αφήσουμε τον Βλαντίμιρ στην ησυχία του…
Η Ενωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ), με ανακοίνωσή της, εκφράζει την έκπληξη και την κατηγορηματική διαφωνία της για τη διάθεση του διαφημιστικού χρόνου στην τηλεόραση. Στο επίκεντρο των επικρίσεών της βρίσκεται η ρύθμιση για το 10% υπέρ της οπτικοακουστικής βιομηχανίας, το οποίο χαρακτηρίζει «κεφαλικό φόρο», με κόστος «περί τα 20 εκατ. ευρώ τον χρόνο». Υιοθετώντας μάλιστα τα επιχειρήματα των media shops, υποστηρίζει ότι με το ηλεκτρονικό σύστημα «παύει και κάθε έννοια ανταγωνισμού στη δημιουργικότητα. Η διαφημιστική προώθηση δεν είναι τυποποιημένο προϊόν» υποστηρίζει και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «επιδιώκει ωμή παρέμβαση στην ελευθερία των συναλλαγών». Αν και η ΕΙΤΗΣΕΕ δηλώνει «υπέρ της διαφάνειας», θεωρεί ότι «η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί παράδειγμα κρατισμού και ελέγχου των ΜΜΕ».
Δεν είναι απαραίτητο να γίνεις κάποια στιγμή καναλάρχης προκειμένου να αντιληφθείς πού δεν πιάνει σωστά σήμα αυτό το νομοσχέδιο και να καταλήξεις ότι με αυτή την κίνηση της κυβέρνησης, δια χειρός Νίκου Παππά, καταργείται η ελευθερία των συναλλαγών και του επιχειρείν και βιάζεται με τον πλέον βάναυσο τρόπο η επιχειρηματική ελευθερία. Κάθε κανόνας ανταγωνισμού καταπατείται ενώ, εις το όνομα της διαφάνειας, εξαϋλώνεται κάθε εμπορικό μυστικό ή οποιαδήποτε εμπορική πολιτική επιθυμεί να ακολουθήσει κάποιο κανάλι. Γιατί; Επειδή το κράτος, την ίδια στιγμή -real time- που πρόκειται να κλείσει κάποια εμπορική συμφωνία, θα το ξέρει ήδη.
Αλήθεια, ποιος ο λόγος που γίνονται όλα αυτά; Ποιοι είναι οι βαθύτεροι λόγοι, το επιδιωκόμενο από όλες αυτές τις κυβερνητικές ενέργειες; Είπαμε, διαφάνεια, αλλά αυτό δεν μπορούσε -έτσι κι αλλιώς- να γίνει, μέσω τιμολογίων;
Ας μην επενδύουμε άλλο στην αφέλεια. Αυτό το νομοσχέδιο αποτελεί μια ξεκάθαρη προσπάθεια να ελέγξουν τα τηλεοπτικά κανάλια -κατ’ επέκταση και τα υπόλοιπα Μέσα;- αφού, από ό,τι δείχνουν οι έως τώρα διαμορφούμενες συνθήκες, δεν πρόκειται να συμβεί αυτό με τις τηλεοπτικές άδειες. Η βαθύτερη επιθυμία είναι να χειραγωγηθεί η τηλεοπτική αγορά, με όλους όσοι συμπεριλαμβάνει: κανάλια, media shops, διαφημιστές κ.λπ. Αφού η κυβέρνηση επιθυμεί να είναι ο μεσάζοντας στα διαφημιστικά κονδύλια, για ποιον λόγο να μην καλέσει έναν διαφημιζόμενο για να τον «ανακρίνει» προκειμένου να μάθει τον βαθύτερο λόγο για τον οποίο έβαλε μια διαφήμιση στο τάδε κανάλι; Για ποιον λόγο μια εταιρεία επιθυμεί να μπει σπόνσορας σε μια εκπομπή;
Οσο αναλύεις το εν λόγω νομοσχέδιο, συνεχώς ξεπηδούν ως αδέσποτα τηλεοπτικά πλάνα κι άλλα σχετικά ερωτήματα. Πώς νομιμοποιείται η Γενική Γραμματεία να περάσει τέτοιο νόμο; Ποιες ακριβώς είναι οι υπηρεσίες που προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο και χρήζει τέτοιων σημαντικών εσόδων, οπότε βάζει «καπέλο» στα διαφημιζόμενα προϊόντα ακόμη έναν φόρο 10% που θα περάσει, εμμέσως, στην τιμή τους;
Υπάρχει, βάσει όλων των προαναφερθέντων, αναπότρεπτη στρέβλωση του ανταγωνισμού, διατάραξη της ήδη διασαλευμένης πορείας της διαφημιστικής αγοράς ή να μείνουμε μόνο στο ότι υπάρχει έντονη κυβερνητική επιθυμία για υποταγή της ελεύθερης οικονομίας, με άγνωστες έως τώρα συνέπειες;
Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση θέλει έσοδα. Απλώς, το «χρήματα από παντού, μέχρι κεραίας», προφανώς τους έβαλε ιδέες να ρίξουν τα εισπρακτικά δίκτυα τους στην τηλεόραση.
Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι αφού ολοκληρωθούν όλες οι σχετικές κυβερνητικές κινήσεις στο τηλεοπτικό τοπίο έπονται και τα ερτζιανά, το ραδιόφωνο.