Ο 22ος αιώνας έφτασε στην υποβαθμισμένη περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα. Πως βλέπαμε στα Μίκυ Μάους τις εφευρέσεις του Κύρου Γρανάζη, τις αυτοματοποιημένες ευρεσιτεχνίες του που μεταμόρφωναν τη Λιμνούπολη και λέγαμε «εκεί θέλουμε να ζήσουμε»; Ένα τέτοιο τεχνολογικό θαύμα συνάντησα τυχαία χθες στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, στη οδό Φυλής 163.
Είχα ένα επαγγελματικό ραντεβού στην περιοχή και λόγω της απεργίας των ταξί, είχα πάρει το αυτοκίνητό μου. Ψάχνοντας για πάρκινγκ, πέφτω πάνω στη νεόδμητη (άνοιξε τον Απρίλιο του ’11, όπως μου είπαν) 13όροφη επένδυση της εταιρείας Νέα Εποχή Α.Ε. Μια επένδυση ύψους €4.000.000, με τέσσερις υπόγειους και εννέα υπέργειους ορόφους στάθμευσης, χωρητικότητας 180 θέσεων, όπου υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα εξασφαλίζουν το παρκάρισμα του αυτοκινήτου σου χωρίς να το αγγίξει χέρι ανθρώπου, χωρίς να ανησυχείς ποιος θα μπει μες στο αμάξι σου ή αν θα το γρατζουνίσει όταν θα το παρκάρει. Με ένα χαμηλό αντίτιμο (€5 την ώρα) είδα με γουρλωμένα μάτια το αυτοκινητάκι μου, αφού το τοποθέτησα σε μια μπάρα και το κλείδωσα, να του παίρνει τα μέτρα ένα ηλεκτρονικό μάτι, να καταγράφονται οι διαστάσεις του και μετά να κυλάει πάνω σε αυτή τη μπάρα, να μεταφέρεται σε ένα ασανσέρ (αφού έχει δοθεί σήμα μέσω υπολογιστή σε ποιο όροφο να πάει) και να «απογειώνεται» προς τη θέση παρκαρίσματός του. Όλα αυτά επαναλαμβάνω χωρίς να το αγγίξει ανθρώπου χέρι!
Όταν γύρισα να το παραλάβω, το εισιτήριο που μου είχε δοθεί από ένα κεντρικό μηχάνημα «έδωσε» εντολή παραλαβής στο κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα και… ωοοπ, ο Σπιφ, το αμάξι μου, «προσγειώθηκε» μπροστά μου. Πεπεισμένη πια ότι ο Κύρος Γρανάζης ζει κάπου ανάμεσά μας, ρώτησα τους ανθρώπους του πάρκινγκ πως τον… έπεισαν να συνεργαστεί μαζί τους. Μου εξήγησαν ότι τα αυτόματα ηλεκτρονικά μηχανήματα (της ιταλικής εταιρείας “Interpark”) είναι ότι πιο σύγχρονο υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και ότι το συγκεκριμένο πάρκινγκ είναι μοναδικό στο είδος του στη Γηραιά Ήπειρο. Όταν δε, μου είπαν και το κόστος της επένδυσης, ήταν αυτονόητο να τους ρωτήσω πως και αποφάσισαν να επενδύσουν σε μια «προβληματική» περιοχή, όπως ο Αγιος Παντελεήμονας. Η απάντησή τους ήταν αποστομωτική: «Δεν πιστεύουμε ότι οι ‘προβληματικές’ περιοχές χρειάζονται επιχειρήσεις ‘σκούπα’ από την αστυνομία. Χρειάζονται –εκτός από καλό φωτισμό στους δρόμους- έργα αναβάθμισης της περιοχής, υγιείς επενδύσεις, που κατ’ επέκταση ανοίγουν νέες θέσεις εργασίας».