Ο καθηγητής Βασιλακόπουλος απάντησε και σε όσους αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο γιατί φοβούνται τις μακροπρόθεσμες συνέπειες με την αιτιολογία ότι δεν έχει δοκιμαστεί επαρκώς | ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επικαιρότητα

«Εμβολιαστείτε γιατί χανόμαστε»

Εφιαλτικές προβλέψεις για χιλιάδες κρούσματα μέσα στον Αύγουστο. Αν είχαμε εμβολιαστεί όλοι, το 80%, αυτή τη στιγμή δεν θα μιλούσαμε για πανδημία! Η χώρα δεν μπορει να κλείσει ξανά επειδή κάποιοι αρνούνται να εμβολιαστούν. Μόνη οδός για να επιτευχθεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας, ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού
Protagon Team

Σήμα κινδύνου με δυσοίωνες προβλέψεις για τον αριθμό των κρουσμάτων Covid-19 (και δη της μετάλλαξης Δέλτα) εξέπεμψε  ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Νίκος Σύψας, κάνοντας λόγω ακόμα και για 20.000 μολύνσεις ημερησίως, αν δεν επιτευχθεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας .

Για να έχουμε τείχος ανοσίας θα πρέπει να εμβολιαστεί ο γενικός πληθυσμός, επανέλαβε από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ, ο Νίκος Σύψας επανέλαβε την εκτίμηση ότι η επιδημία θα κλιμακωθεί γρήγορα και απότομα και ότι άπαντες οι ανεμβολίαστοι τους επόμενους μήνες θα μολυνθούν.

Σύντομα, είπε, θα βλέπουμε τα κρούσματα να διπλασιάζονται, υπολογίζοντας μάλιστα πως αυτό θα παρατηρείται ενδεχομένως κάθε βδομάδα ή και νωρίτερα. «Αυτό σημαίνει ότι θα μπούμε στην λεγόμενη εκθετική φάση», εξήγησε, οπότε «εμβολιαστείτε γιατί χανόμαστε», ήταν το χαρακτηριστικό μήνυμά του προς τους πολίτες.

Μεταξύ άλλων ο καθηγητής μίλησε για κορύφωση της πανδημίας με πολλές χιλιάδες κρούσματα κάθε ημέρα περί τα μέσα με τέλη Αυγούστου. «Ασφαλώς δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις αλλά μιλάμε για πολλές χιλιάδες κρούσματα, δεν μιλάμε για μικρό νούμερο», ανέφερε, χωρίς να αποκλείει να δούμε τον Αύγουστο περισσότερα από 10.000 κρούσματα.

Δεν είναι απίθανο να φτάσουμε σε νούμερα της τάξης των 15.000-20.000 κρουσμάτων, είπε, υπογραμμίζοντας ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μεγάλη μερίδα του πληθυσμού δεν εμβολιάζεται.

«Ουδείς άτρωτος»

Αν είχαμε εμβολιαστεί όλοι, το 80%, αυτή στιγμή δεν θα μιλούσαμε για πανδημία , παρατήρησε χαρακτηριστικά και τώρα, επειδή δυστυχώς δεν προλάβαμε, ετοιμαζόμαστε για το τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Στην επισήμανση ότι για την ώρα τουλάχιστον δεν παρατηρείται μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας, ο κ. Σύψας ανέφερε ότι αυτό οφείλεται στο ότι προσβάλλονται κυρίως οι νέοι, οι οποίοι δεν νοσούν συνήθως.

«Η πιθανότητα να μπει ένας νέος κάτω των 18 ετών στο νοσοκομείο είναι 12 φορές μικρότερη από ότι ένας άνθρωπος άνω των 18 ετών», εξήγησε ο καθηγητής επισημαίνοντας πως ναι μεν δεν έχουμε πίεση στα νοσοκομεία αλλά όσο διασπείρεται η πανδημία αυξάνονται οι πιθανότητες ο ιός να φτάσει στους ανεμβολίαστους άνω των 50 ετών.

«Οι νέοι θα πάνε στα χωριά τους, θα πάνε στα πανηγύρια, θα γυρίσουν στα σπίτια τους, θα διασπείρουν τον ιό», περιέγραψε για να επαναλάβει ότι τους επόμενους μήνες άπαντες οι ανεμβολίαστοι θα μολυνθούν.

«Κανείς δεν είναι άτρωτος», θέλησε να υπογραμμίσει ο κ. Σύψας  επικαλούμενος τα στοιχεία αμερικανικής έρευνας σύμφωνα με τα οποία το πρώτο τρίμηνο του 2021 περίπου 400 έφηβοι 11-17 ετών χρειάστηκε να νοσηλευτούν, με το 1/3 να καταλήγει σε ΜΕΘ.

Όσο σπάνια είναι η πιθανότητα, δεν παύει να υπάρχει, σημείωσε ο καθηγητής στέλνοντας σαφές μήνυμα για τον εμβολιασμό των μαθητών.

Εάν επεκταθεί η πανδημία στους έλληνες έφηβους αργά ή γρήγορα θα έχουμε και ατυχήματα τα οποία θα είναι τραγικά, προειδοποίησε.

«Χωρίς εμβολιασμό δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος επανεκκίνησης»

Μιλώντας στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, ο καθηγητής Πνευμολογίας και Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος έκρουσε επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για έκρηξη των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, για να επαναλάβει πως δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος επανεκκίνησης χωρίς εμβολιασμό.

Αν δεν εμβολιαστεί ο πληθυσμός, για να φτάσουμε σε ανοσία της αγέλης, θα πρέπει από τα 5 εκατ. των Ελλήνων που έχουν μείνει ανεμβολίαστοι, να κολλήσουν 3,5-4 εκατ. άνθρωποι. «Αλλά αυτό θα έχει κόστος σε απώλειες ανθρώπινης ζωής και το ΕΣΥ δε θα αντέξει. Το 99% των θανάτων από κορωνοϊό θα μπορούσαν να αποτραπούν με τον εμβολιασμό», εξήγησε για να συμπληρώσει περί υγειονομικών πρωτοκόλλων:

«Η θεωρία ότι μπορούμε να ανοίξουμε με αυστηρά πρωτόκολλα δεν υφίσταται. Με τα σημερινά ποσοστά εμβολιασμού, ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων θα είναι πάρα πολύ μεγάλος. Δεδομένου ότι το στέλεχος Δέλτα που θα επικρατήσει είναι 60% πιο μεταδοτικό, πρέπει να είμαστε κατά 60% περισσότερο εμβολιασμένοι και 60% πιο προσεκτικοί».

Απαντώντας  εξάλλου σε όσους αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο γιατί φοβούνται τις μακροπρόθεσμες συνέπειες με την αιτιολογία ότι δεν έχει δοκιμαστεί για πολύ καιρό, ο κ. Βασιλακόπουλος σημείωσε ότι με το εμβόλιο εκτίθεται στην πρωτεΐνη ακίδα, ενώ  σε περίπτωση που κολλήσει κορωνοϊό, εκτίθεται στην ίδια και σε πάρα πολλές ακόμα. «Δηλαδή αν νοσήσει, δε φοβάται τις συνέπειες της έκθεσης στις πρωτεΐνες του ιού και με το εμβόλιο που είναι μικρότερη η έκθεση από ότι είναι σε φυσική λοίμωξη, φοβάται;» διερωτήθηκε ο καθηγητής.

Οσο για τη νέα συζήτηση που άνοιξε σχετικά με το σύνδρομο Guillain-Barré και το εμβόλιο της Johnson & Johnson, ο κ. Βασιλακόπουλος αρκέστηκε να πει ότι κάποιος έχει χιλιαπλάσιες πιθανότητες να το εμφανίσει, αν κολλήσει τον ιό.

Ερωτηθείς επίσης αν ο εμβολιασμένος μπορεί να μεταδώσει τον ιό, εξήγησε ότι είναι πολύ μικρότερες οι πιθανότητες. «Είναι μικρή η πιθανότητα να έχω μέσα μου τον ιό. Και όταν τον έχω, τον έχω σε τέτοια συγκέντρωση που είναι πολύ μικρότερη από ότι τον έχω ανεμβολίαστος. Άρα η πιθανότητα να τον μεταδώσω είναι πολύ μικρότερη. Δεν μπορώ να πω ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα, αλλά είναι τόσο μικρή που δεν είναι πρόβλημα».

Σε ό,τι αφορά στη πιθανότητα βαριάς νόσησης, ο κ. Βασιλακόπουλος επανέλαβε ότι είναι ελάχιστη και αφορά κυρίως σε ανθρώπους που παρά το εμβόλιο δεν έκαναν καλή ανοσολογική απόκριση, γιατί έπαιρναν φάρμακα που εμπόδιζαν το ανοσοποιητικό του σύστημα να κάνει καλή αντίδραση, όπως οι μεταμοσχευμένοι, άνθρωποι με ρευματοπάθειες και καρκινοπαθείς που είναι ανοσοκατεσταλμένοι.

Για τον εμβολιασμό των παιδιών, επικαλούμενος το παράδειγμα των ΗΠΑ όπου τα παιδιά εμβολιάζονται μαζικά, κάλεσε τους γονείς να σταματήσουν να βλέπουν το εμβόλιο σαν ταμπού. «Τα παιδιά έχουν πολύ μικρή πιθανότητα να νοσήσουν βαριά και να χάσουν τη ζωή τους. Όμως έχουμε χάσει τρία παιδιά κάτω από 18 χρονών στην Ελλάδα μέχρι τώρα και πολύ περισσότερα έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ. Φανταστείτε ένα παιδί δέκα ημέρες μόνο του σε Μονάδα, χωρίς τους γονείς του»,

Η χώρα δεν μπορεί να κλείσει επειδή κάποιοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν, σχολίασε ο κ. Βασιλακόπουλος για το ενδεχόμενο ενός νέου -έστω και τοπικού- lockdown. «Αν βαρύνει η κατάσταση, η λύση είναι να περιοριστούν δραστικά οι δραστηριότητες των ανεμβολίαστων. Το καλοκαίρι μπορούν να κάνουν χρήση των μικτών υπαίθριων χώρων. Τον χειμώνα που η θερμοκρασία πέφτει, τι θα γίνει; Θα τον βάλουν μέσα στο εστιατόριο; Θα μείνει σπίτι του», κατέληξε στη σχετική αναφορά του.