Σφαγή στο twitter για τον Σουλειμάν τον Μεγαλοπρεπή. Διθυραμβικά σχόλια για την ανακοίνωση του Μίκη Θεοδωράκη περί τα τούρκικα σήριαλ. Ας κάνουμε μια μικρή ιστορική αναδρομή. Όταν έπαιξε το πρώτο Big Brother, όλοι οι "σοβαροί" στην πιάτσα την έπεσαν άσχημα στον ΑΝΤ1. “Εμείς ποτέ δεν θα παίξουμε τέτοιο πρόγραμμα”, έλεγαν τα στελέχη του Mega και κατηγορούσαν τον ΑΝΤ1 για φτήνια και γελοίο περιεχόμενο. Μόλις είδαν όμως πως το νέο προϊόν πουλάει σαν τρελό και φέρνει διαφήμιση, στο κανάλι της Μεσογείων ξεκίνησε σε λιγότερο από ένα χρόνο η παραγωγή της Φάρμας 1.
Έκτοτε είδαμε ένα σωρό reality. Τα περισσότερα με τεράστια επιτυχία. Ασχέτως ποιότητας ή κόστους παραγωγής. Όλοι κατηγορούσαν, και κατηγορούν, τα κανάλια για το χαμηλής ποιότητας πρόγραμμα τους. Συγγραφείς, ποιητές, καλλιτέχνες, πολιτικοί και δημοσιογράφοι. Κανείς, όπως και σήμερα, δεν είχε και δεν έχει όμως το σθένος να να κατηγορήσει τους τηλεθεατές που το βλέπουν. Δηλαδή, τους πελάτες που αγοράζουν το προϊόν. Αυτό θα ήταν δυσάρεστο και πολύ επίπονο. Ιδιαίτερα για τους πολιτικούς που έτσι θα χάσουν τις ψήφους τους και οι καλλιτέχνες το κοινό τους.
Ένα τηλεοπτικό προϊόν γίνεται επιτυχημένο όταν το αγοράζουν οι πελάτες. Καμία προπαγάνδα δεν είναι ικανή να σε κάνει να παρακολουθήσεις 12 τύπους κλεισμένους σε ένα σπίτι ή σε μια φάρμα. Καμία προπαγάνδα δεν μπορεί να σε κάνει να παρακολουθήσεις χαζές τηλεοπτικές παραγωγές. Η αλήθεια είναι πως το ίδιο κοινό παρακολουθούσε μετά μανίας τόσο το Master Chef και Το Νησί όσο και τα Παρατράγουδα της Αννίτας Πάνια.
Το ίδιο συνέβη και συμβαίνει με τα τούρκικα σήριαλ. Mega και ΑΝΤ1 ξεκίνησαν να προβάλλουν με τεράστια επιτυχία δακρύβρεχτες ξανθοπουλικές ερωτικές ιστορίες, στην πλειοψηφία τους δέκα φορές καλύτερες παραγωγές από τα περισσότερα στο πόδι φτιαγμένα ελληνικά σήριαλ (ας θυμηθούμε το σκηνοθετικό και όχι μόνο φιάσκο της βιογραφίας της Αλίκης Βουγιουκλάκη). Από τότε οι Έλληνες τηλεθεατές καθηλώθηκαν με διάφορους Ονούρ και διάφορες Ναζλί. Ο Μίκης Θεοδωράκης είπε ένα σωρό πράγματα στην ανακοίνωση του. Δεν είπε όμως αυτό που έπρεπε να πει, όπως τόσοι άλλοι έξαλλοι με το "φτηνό" τηλεοπτικό πρόγραμμα, πνευματικοί άνθρωποι στην χώρα μας.
Δεν είπε πως η τηλεόραση έχει ένα κουμπάκι που γράφει On/Off. Πως μπορείς να διαβάσεις ένα βιβλίο. Πως μπορείς να διαβάσεις ξανά τα βιβλία που διάβασες παλαιότερα. Να ακούσεις τα βινύλια, τα cd ή τα mp3 σου. Να συζητήσεις με τους φίλους σου με κλειστή τηλεόραση. Να διαβάσεις τα δεκάδες χιλιάδες ενδιαφέροντα άρθρα στο Ίντερνετ. Ελληνόγλωσσα, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά κλπ. Να συζητήσεις με το ταίρι σου για ότι σας απασχολεί.
Αντιθέτως όλοι, όπως και ο Μ. Θεοδωράκης, βλέπουν παντού εχθρούς, προπαγάνδα, κακούς Τούρκους, ή και κακούς Εβραίους, οι οποίοι εδώ και χρόνια απεργάζονται την καταστροφή της Ελλάδας. Αλλά τα πράγματα, δυστυχώς και ευτυχώς, δεν είναι τόσο απλά.