φωτ. αρχείου | Theodore Manolopoulos / SOOC
Επικαιρότητα

Εκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Πώς θα κινηθεί η τριήμερη κακοκαιρία

Αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις. Πρόσκαιρα τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από πολύ ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια)
Protagon Team

Εκτακτο δελτίο για τη σοβαρή επιδείνωση του καιρού στα ηπειρωτικά -συμπεριλαμβανομένης της Αττικής από το απόγευμα- εξέδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης  η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και ενώ τα πρώτα μπουρίνια που χτύπησαν ήδη περιοχές της Μεσσηνίας άφησαν πίσω τους εικόνα καταστροφής.

Ο υετός εντοπίζεται κυρίως πάνω από τις ηπειρωτικές περιοχές, αναφέρει σε ανάρτησή του (δείτε τη πιο κάτω) ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς και εξηγεί για τον καιρό της λεγόμενης «ψυχρής λίμνης:

Οι αέριες μάζες του ανώτερου χαμηλού ( που περικλείονται στους παρακάτω χάρτες από την κόκκινη καμπύλη με θερμοκρασίες χαμηλότερες των -10°C) έρχονται σε αντίθεση με τις θερμότερες και υγρότερες μάζες στα κατώτερα στρώματα . Η αλληλεπίδραση ψυχρών αερίων μαζών της ανώτερης ατμόσφαιρας (cold pool), του θερμού εδάφους και του προσκείμενου σε αυτό αέρα σε συνθήκες αυξημένης υγρασίας, ευνοεί την ανάδευση των ασταθών αερίων μαζών καθ’ ύψος, δημιουργώντας νέφη κατακόρυφης ανάπτυξης (cumulus), που αποτελούν προποµπούς των καταιγιδοφόρων νεφών (cumulonimbus- Cb). Ο υετός εντοπίζεται κυρίως πάνω από τις ηπειρωτικές περιοχές, όπου αναπτύσσονται άλλωστε και οι υψηλότερες θερμοκρασίες. Αυτός είναι ο καιρός της Ψυχρής Λίμνης .

Οπως αναφέρει στο έκτακτο δελτίο της η ΕΜΥ, ψυχρές και ασταθείς αέριες μάζες στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα βρεθούν πάνω από τη χώρα μας το επόμενο τριήμερο και θα προκαλέσουν επιδείνωση του καιρού από σήμερα Πέμπτη (29-08-24) μέχρι και το Σάββατο (31-08-24) στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις. Πρόσκαιρα τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από πολύ ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια).

Αναλυτικά,

Την Πέμπτη

1. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα επηρεαστούν τα ηπειρωτικά, κυρίως η Ήπειρος, η Στερεά (κυρίως στα δυτικά τμήματα), η Πελοπόννησος (δυτικά και κεντρικά τμήματα), η κεντρική Μακεδονία (κυρίως στη Χαλκιδική).

Την Παρασκευή

1. Τις πρωινές ώρες στα νησιά του Ιονίου.

2. Από τις μεσημβρινές και μέχρι τις βραδινές ώρες στην Ήπειρο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα (κυρίως στα κεντρικά και ανατολικά τμήματα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Σποράδες, τη Θεσσαλία, την κεντρική Μακεδονία (κυρίως στη Χαλκιδική) και την ανατολική Μακεδονία.

Το Σάββατο

1. Από τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια.

2. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στην Ήπειρο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Πελοπόννησο.