Ένα οικολογικό έγκλημα συντελείται στο νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο. Σε μία τοποθεσία-καταφύγιο για τη θαλάσσια χελώνα Καρέττα Καρέττα, αναμένεται να κατασκευαστούν πενήντα πολυτελείς κατοικίες μεταξύ των περιοχών Αγιαννάκη και Ελαίας. Παράλληλα, ο Δήμος Τριφυλίας διανοίγει ήδη πέντε δρόμους με κάθετη πρόσβαση σε παραλία ωοτοκίας της χελώνας.
Ο κίνδυνος είναι άμεσος. Για τη κατασκευή των εξοχικών κατοικιών καθώς και των δρόμων χρησιμοποιείται άμμος από την παραλία. Κατά μήκος της, έχει τοποθετηθεί φωτισμός που μπορεί να αποβεί καταστροφικός για την ωοτοκία της χελώνας και το προσανατολισμό των νεοσσών μόλις γεννηθούν. Επίσης, όπως επισημαίνει η ΜΚΟ «Medasset», στην παραλία του Καλού Νερού «οι υπεράριθμες ομπρέλες και ξαπλώστρες έχουν ήδη μειώσει σημαντικά το διαθέσιμο χώρο για την ωοτοκία των χελωνών, ενώ τα φώτα από τις καντίνες της ευρύτερης περιοχής αποπροσανατολίζουν τόσο τις ενήλικες θηλυκές χελώνες που βγαίνουν να γεννήσουν, όσο και τους νεοσσούς που προσπαθούν να φθάσουν στη θάλασσα». Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο δρόμος του τοπικού Δήμου διανοίγεται χωρίς να έχει γίνει μελέτη αναφορικά με τις αναγκαίες περιβαλλοντικές προϋποθέσεις, κάτι που σημαίνει ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί η παραμικρή πρόβλεψη για τις συνέπειες στη θαλάσσια χελώνα και το οικοσύστημα γενικότερα.
Η Πολιτεία, φυσικά, έχει αργήσει να αντιδράσει. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, σε απάντηση του σε επιστολή της Medasset, αναφέρει ότι σκοπεύει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στα πλαίσια του νεοψηφισθέντα νόμου για τη βιοποικιλότητα προωθώντας ένα «πιο αποτελεσματικό καθεστώς προστασίας για όλες τις περιοχές του Δικτύου NATURA». Δυστχώς, όμως, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις, η απόσταση από τη ψήφιση του νόμου μέχρι την υλοποίηση ενός αναλυτικού σχεδίου που θα δώσει λύση, είναι τεράστια.
Ένα είναι σίγουρο. Ο νότιος Κυπαρισσιακός Κόλπος είναι ένας περιβαλλοντικός «θησαυρός» που πρέπει να διασωθεί. Στις παραλίες του εντοπίζονται 526 φωλιές θαλάσσιων χελωνών Καρέττα- Καρέττα, γεγονός που καθιστά τη περιοχή δεύτερη σημαντικότερη τοποθεσία στη Μεσόγειο, μετά τη Ζάκυνθο, για την ωοτοκία των χελωνών. Θα είναι πραγματικά κρίμα, στο όνομα της ανάπτυξης και του κέρδους, να καταστραφεί μία τόσο σημαντική για το οικοσύστημα περιοχή.