«Θέλω να κρατήσω στην αγκαλιά μου ένα παιδί». Είναι η επιθυμία πολλών γυναικών και στα Γιάννενα, επιθυμία που αποτυπώνεται στο βλέμμα τους. Είναι το βλέμμα της γυναίκας, που δεν κατάφερε μέχρι σήμερα να αποκτήσει παιδί, με το χρόνο να πιέζει ασφυκτικά. Είναι το βλέμμα της καρκινοπαθούς, που δεν χάνει την ελπίδα για ζωή και θέλει να δώσει ζωή. Είναι το βλέμμα της γυναίκας, που επέλεξε να πορευτεί χωρίς κάποιο σύντροφο στη ζωή, κρατώντας όμως σφιχτά το χέρι του «σπλάχνου» της.
Όλες οι παραπάνω γυναίκες καταφεύγουν στη λύση της εξωσωματικής γονιμοποίησης, έχοντας στο μυαλό τους ότι πρόκειται για μια επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία. Και δυστυχώς, επιβεβαιώνονται. Γιατί το «τέρας» της γραφειοκρατίας, τις αναγκάζει να αναμένουν, κυριολεκτικά, στο ακουστικό τους για πολλούς μήνες. Αναμένουν την έγκριση δαπάνης για να ξεκινήσουν την εξωσωματική, την ώρα που η αρμόδια επιτροπή του ΕΟΠΥΥ στα Γιάννενα, δεν έχει συνεδριάσει από τον περασμένο Νοέμβριο, λόγω απεργιών.
Η συγκρότηση της εν λόγω επιτροπής στα τέλη του καλοκαιριού, αποτέλεσε «ανάσα» για πολλά ζευγάρια, τα οποία αναγκάζονταν να μεταβούν στην Πάτρα για να κινήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες, προκειμένου να προχωρήσουν σε εξωσωματική. Από τότε μέχρι σήμερα, έχουν δημιουργηθεί τεράστιες λίστες αναμονής, ενώ το κόστος της εξωσωματικής είναι υψηλό, ώστε να μπορέσουν να το καλύψουν από την τσέπη τους.
Κι αν -λέω αν- κάποια στιγμή η επιτροπή λειτουργήσει, όχι μόνο δεν θα προλάβει να καλύψει τον όγκο των περιστατικών που περιμένουν, αλλά και κανείς δεν ξέρει αν θα υπάρχουν γιατροί να τη στελεχώσουν. Κι αυτό γιατί, το καινούργιο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, έχει προκαλέσει σύγχυση, ενώ οι γυναικολόγοι δεν φαίνεται να έχουν θέση.
Και μιας και ο λόγος για την τσέπη γυναικών ή ζευγαριών στην Ήπειρο, η οποία «στενάζει», έμαθα πρόσφατα από φίλη που περιμένει την πολυπόθητη έγκριση, ότι ο ΕΟΠΥΥ απαιτεί σαλπιγγογραφία, την οποία όμως δεν καλύπτει! Θα αναγκαστεί λοιπόν, εκείνη και όλες οι υπόλοιπες υποψήφιες μητέρες, να πληρώσουν 200 περίπου ευρώ από την τσέπη τους. Ο ΕΟΠΥΥ εξάλλου, το αναφέρει ξεκάθαρα: «Χωρίς σαλπιγγογραφία ή λαπαροσκοπική έκθεση, δεν γίνεται δεκτή η αίτηση της ενδιαφερομένης». Κι όλα αυτά, ενώ η κοινωνία της Ηπείρου γηράσκει, κάτι που αποδεικνύεται από τη μείωση των γεννήσεων και την αύξηση των θανάτων, αλλά και από το γεγονός ότι μας «συντηρούν» οι συνταξιούχοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2012 γεννιούνταν 9 μόλις παιδιά την ημέρα στην Περιφέρεια Ηπείρου. Ο μικρός αριθμός γεννήσεων, σε συνδυασμό με την επιταχυνόμενη γήρανση του πληθυσμού, έχει πολλαπλές συνέπειες στην περιοχή μας και ιδίως επιβαρύνει τη σχέση εργαζόμενων και συνταξιούχων.
Πίσω από τους αριθμούς όμως, κρύβεται η αγωνία, το άγχος και τα ερωτηματικά για το αν όλες αυτές οι γυναίκες θα κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα.
Ναι, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας κατάφερε να κάνει… ΠΕΔΥ, οι γυναίκες που προχωρούν σε εξωσωματική άραγε θα τα καταφέρουν;