Σαν οδοιπόροι επάνω από τη θάλασσα ή μάλλον τη… λίμνη της ομίχλης, νιώθουν τις τελευταίες ημέρες οι Γιαννιώτες, οι οποίοι λόγω καιρικών φαινομένων ζουν σε παράλληλο σύμπαν.
Ανοίγοντας τα παραθυρόφυλλα το πρωί, αντικρίζεις μόνο ένα λευκό σύννεφο, το οποίο καλύπτει τα πάντα, ενώ το βράδυ, με τα φώτα να αχνοφαίνονται, το τοπίο γίνεται ειδυλλιακό.
Νιώθεις, βρε παιδί μου, ότι πετάχτηκες στο Λονδίνο, για τις διακοπές των Χριστουγέννων και με λίγη, ή μάλλον πολλή, προσπάθεια, θα δεις το Μπιγκ Μπεν να ξεπροβάλλει.
Τελικά, ξεπροβάλλει το «δικό μας» Ρολόι της πλατείας, προσγειώνοντάς σε στην πραγματικότητα και δείχνοντάς σου ότι είναι ήδη μεσημέρι, αλλά η ομίχλη δεν λέει να φύγει.
Το φαινόμενο, που «κρύβει» την πόλη, σκεπάζοντάς τη και δημιουργώντας γιορτινή ατμόσφαιρα, ιδανική για τους ρομαντικούς και τους ονειροπόλους, δημιουργεί πολλά προβλήματα.
Εκτός από τη μειωμένη ορατότητα και τους προφανείς κινδύνους για τους οδηγούς, πλήττει και τον τουρισμό.
Πώς; «Το ομιχλώδες τοπίο που επικρατεί στα Γιάννενα, δημιουργεί για μια ακόμα φορά, πολύ μεγάλα προβλήματα τόσο στις αφίξεις όσο και στις αναχωρήσεις των επισκεπτών στην περιοχή των Ιωαννίνων, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Οι πτήσεις καθυστερούν και σε κάποιες περιπτώσεις ακυρώνονται, εξαιτίας της έλλειψης ειδικών οργάνων, προκειμένου τα αεροπλάνα να μπορούν να προσγειωθούν και να απογειωθούν», όπως τονίζει η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων.
Αναφέρουν πως «μάρτυρες της τραγικής αυτής κατάστασης υπήρξαν πρόσφατα, εκτός από τους δεκάδες επιβάτες, και η βουλευτής Επικρατείας Ντόρα Μπακογιάννη αλλά και ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Βασίλης Κεγκέρογλου. Και οι δύο, είχαν προγραμματισμένες συναντήσεις με φορείς που είτε ακυρώθηκαν, είτε πήγαν αρκετές ώρες πίσω, εξαιτίας της καθυστέρησης των πτήσεων. Μάλιστα, για την καθυστέρηση εξαιτίας της ομίχλης, είχαν κάνει και οι δύο αναφορά».
Διαβάζοντας αυτές τις γραμμές, το μυαλό μου πάει σε εκείνη την ημέρα του Ιανουαρίου, που η αδελφή μου κοιτούσε διαρκώς έξω από το παράθυρο, με ένα κινητό στο χέρι και έκανε… δεήσεις, προκειμένου να προσγειωθεί η προγραμματισμένη μεσημεριανή πτήση.
Με αυτή ταξίδευαν δεκάδες γιατροί, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι -καιρού επιτρέποντος- θα έφταναν στο Μέτσοβο για κάποιο συνέδριο. Ο καιρός, λόγω ομίχλης, δεν τους έκανε τη χάρη. Και δεν ήταν η πρώτη φορά…
Πώς, λοιπόν, να πιστέψεις στην ανάπτυξη του τουρισμού στην Ήπειρο, όταν το αεροδρόμιο είναι υποβαθμισμένο;
Το θέμα που απασχολεί δεκαετίες την πόλη, έχει να κάνει με το σύστημα προσγείωσης με όργανα, έτσι ώστε να ξεπερνιούνται τα προβλήματα που δημιουργεί η ομίχλη και η κακοκαιρία και προσκρούει σε πολεοδομικά ζητήματα.
Τα οποία και φυσικά δεν λύνονται με υποσχέσεις ούτε με παρατάσεις επί των παρατάσεων για την ολοκλήρωση των έργων στο «Βασιλεύς Πύρρος».
Τον Σεπτέμβριο δόθηκε η -έκτη κατά σειρά- για τον Φεβρουάριο του 2016, ενώ ήδη μετράμε οκτώ χρόνια… φαγούρας.
Ένα από τα σημαντικότερα έργα υποδομής εκσυγχρονίζεται από το 2006, όταν και δημοπρατήθηκαν τα έργα, ύψους 52 εκατ. ευρώ, με πρώτη ημερομηνία παράδοσης τον Μάιο του 2009.
Οι τοπικοί εκπρόσωποι πολλές φορές έσπευσαν να «χειροκροτήσουν» τις δεσμεύσεις του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ότι σε έναν χρόνο από σήμερα, το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων θα έχει πλήρη υποδομή που θα του επιτρέπει να υποδέχεται πτήσεις από όλο τον κόσμο, ώστε να αναπτυχθεί και ο τουρισμός της περιοχής.
Ωστόσο, ξέχασαν να αντιδράσουν, όταν τα πράγματα πήραν άλλη τροπή – με ελάχιστες εξαιρέσεις.
Προτείνω, λοιπόν, λίγο πριν από την έλευση του νέου χρόνου και κάνοντας τον απολογισμό της χρονιάς που φεύγει, να δούμε τι κάνουμε εμείς για να έρθει η ανάπτυξη στη «φτωχή» περιοχή μας.
Εκτός κι αν περιμένουμε να τη φέρει ο Άγιος Βασίλης. Αν καταφέρει, βέβαια, να προσγειωθεί λόγω ομίχλης…