Protagon A περίοδος

Δύο πορείες, δύο κόσμοι

Η χτεσινή ημέρα πρέπει να προκάλεσε μεγάλους πονοκέφαλους στους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. Δύο, σχεδόν παράλληλες, συγκεντρώσεις – πορείες στο κέντρο της Αθήνας...

Νίκος Κακαρίκας

Η χτεσινή ημέρα πρέπει να προκάλεσε μεγάλους πονοκέφαλους στους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. Δύο, σχεδόν παράλληλες, συγκεντρώσεις – πορείες στο κέντρο της Αθήνας. Από τη μια πλευρά, η αντιρατσιστική  διαδήλωση των  φοιτητών της ΑΣΟΕΕ. Από την άλλη, η συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής στην πλατεία Μητροπόλεως στο άγαλμα του Κων. Παλαιολόγου,  με αφορμή την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

Η αντιρατσιστική διαδήλωση είχε παλμό και πάθος. Χίλιοι περίπου διαδηλωτές, μαζί με μετανάστες κυρίως από Αφρικανικές χώρες, ξεκίνησαν περί τις επτά το απόγευμα από την  Πατησίων και κατέληξαν, λίγο μετά τις επτά και μισή, στην  Ακαδημίας στο ύψος της Νομικής Σχολής.

Ο κόσμος αρχίζει να φεύγει αλλά μια μικρή ομάδα δεν θέλει να  τελειώσει έτσι “ψυχρά” η πορεία . Επιτίθεται με πέτρες σε μια διμοιρία των ΜΑΤ προσπαθώντας παράλληλα να κάψει μια ελληνική σημαία. Η διμοιρία εφορμά και η ομάδα των νεαρών κλείνεται στην Νομική. Οι περαστικοί που βλέπουν την εικόνα ανοίγουν βιαστικά και φοβισμένα το βήμα τους. Καθόλη τη διάρκεια της πορείας πάντως, και όσο τα πνεύματα ήταν ήρεμα, πολλοί περαστικοί χάριζαν απλόχερα τα χαμόγελα τους στους συμμετέχοντες.

Παλμό και πιο μιλιτέρ πάθος είχε και η συγκέντρωση των περίπου 2000 μελών της Χ.Α. Λίγο μετά τις εννιά, με επικεφαλής τον γ.γ. Ν. Μιχαλολιάκο, οι συγκεντρωμένοι  φτάνουν στον Άγνωστο Στρατιώτη για να καταθέσουν στεφάνι προς τιμή του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Ο επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων εξηγεί πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί χωρίς την απαραίτητη άδεια. Ο Ν. Μιχαλολιάκος, παρά τις αντιδράσεις,  καλεί τα μέλη της οργάνωσης να επιστρέψουν στην πλατεία Μητροπόλεως. Όπως εξηγεί με τη βοήθεια ενός τηλεβόα, όχι γιατί δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν την κατάθεση αλλά επειδή είναι πειθαρχημένοι.

Στην επιστροφή προς την πλατεία Μητροπόλεως, η άλλη πλευρά του νομίσματος. Πολλοί περαστικοί χαμογελούν στους συμμετέχοντες της πορείας ή ανοιχτά τους επικροτούν για τις θέσεις τους, κυρίως για τους μετανάστες. Το Σύνταγμα αρχίζει σιγά-σιγά να βρίσκει και πάλι τους κανονικούς του ρυθμούς. Από τους ασύρματους των αστυνομικών ακούγονται περιγραφές για κινήσεις ομάδων σε οδούς πέριξ της Νομικής και των Εξαρχείων καθώς και σε ποιους δρόμους κινούνται όσοι φεύγουν από την συγκέντρωση της Χ.Α

Χτες ευτυχώς, οι δρόμοι των δύο πορειών δεν διασταυρώθηκαν χάρη στον σωστό σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ. Μέχρι και τις εκλογές, όμως, θα πρέπει να ρίξει περισσότερο βάρος στις περιοχές όπου καταγγέλλονται επιθέσεις σε μετανάστες από φερόμενα μέλη ή φερόμενους συμπαθούντες της Χρυσής Αυγής.