Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν θα συμμετάσχει στην 76η Δ.Ε.Θ ως «ένδειξη διαμαρτυρίας για την εγκατάλειψη της Θεσσαλονίκης και για την καταστροφική μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης», σύμφωνα με τα λεγόμενα του αναπληρωτή περιφερειάρχη, κυρίου Διονύση Ψωμιάδη. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα απέχει κι αυτός από την έκθεση, γιατί ο δήμαρχος, κύριος Γιάννης Μπουτάρης, έκρινε αφενός ότι η σπατάλη ήταν περιττή, αφετέρου ότι ο θεσμός είναι απαρχαιωμένος και οφείλει να ανανεωθεί. Ο Πρωθυπουργός, κύριος Γεώργιος Παπανδρέου, αν δεν αλλάξει κάτι την τελευταία ώρα, δεν πρόκειται να παρευρεθεί στα σημερινά εγκαίνια, καθώς θα τον αντικαταστήσει ο κύριος Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Την ίδια στιγμή, οι διοργανωτές της έκθεσης, ισχυρίζονται ότι «με άλλο χαρακτήρα και καινούριο αέρα θα ξεκινήσει η 76η Δ.Ε.Θ», κι αυτό γιατί τη φετινή χρονιά, παρά την κρίση, οι ιδιωτικές συμμετοχές ανέρχονται στις 671, ξεπερνώντας κατά πολύ τις αντίστοιχες του δημοσίου. Άραγε τον Ο.Π.Α.Π, μέγα χρηματοδότη της έκθεσης, τον προσμέτρησαν στις ιδιωτικές ή στις δημόσιες συμμετοχές;
Πέραν των άλλων, φέτος τιμώμενη χώρα είναι η Σερβία. Λογικό κι αναμενόμενο. Τώρα που δεν ζει ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, μπορούμε να τους τιμούμε χωρίς να ντρεπόμαστε. Άλλωστε, οι ελληνικές επενδύσεις στη γείτονα χώρα ξεπερνούν τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Το’ χουμε χούι οι Έλληνες, να επενδύουμε εκεί όπου δεν υπάρχει κράτος. Ούτε κάδοι απορριμμάτων και ανακύκλωσης (αυτοί ούτως ή άλλως πιάνουν τόπο) υπάρχουν στους κεντρικούς δρόμους (Αγίας Σοφίας, Αγγελάκη, Εγνατία, κ.ά ) του ιστορικού κέντρου. Μάλιστα, για την αποφυγή επεισοδίων, η αντιδημαρχία Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, ανακοίνωσε αυξημένα μέτρα συγκομιδής απορριμμάτων. Για το φιλόδοξο αυτό σχέδιο «του καθαρισμού της πόλης», όπως ανέφερε στην ανακοίνωση, θα επιστρατεύσει εξειδικευμένο προσωπικό και είκοσι τρίκυκλα σαρώματος- κοινώς, «πάρε ό,τι θέλεις παλιατζή, από μια χώρα που δε ζει». Ωστόσο, τα σκουπίδια των χώρων εστίασης δεν θα χρειαστεί να τα μαζέψουν. Απεργούν οι εστιάτορες διαμαρτυρόμενοι για το Φ.Π.Α 23%.
Πάντως, και να μην απεργούσαν, δεν θα είχε μεγάλη διαφορά. Η Θεσσαλονίκη δεν θυμίζει σε τίποτα μία πόλη που φιλοξενεί διεθνή εμπορική έκθεση, πόσο μάλλον μία έκθεση που είναι συνυφασμένη με τη σύγχρονη ιστορική της εξέλιξη. Οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία είναι πεσμένες συγκριτικά με πέρσι, και γενικότερα την τελευταία πενταετία περιορίζονται μόνο στα δυο σαββατοκύριακα (έναρξη και λήξη) κι όχι κατά τη διάρκεια ολόκληρης της εβδομάδας. Στοιχείο που υποδηλώνει ότι η έκθεση έχει απωλέσει τον αρχικό, καθαρά εμπορικό της προσανατολισμό. Το να αποτελεί δηλαδή σημείο αναφοράς για τους εμπόρους των Βαλκανίων, κι όχι αποκλειστικά ένα μπαλκόνι πολιτικών εξαγγελιών με θέα (κυριολεκτικά και μεταφορικά) την Ελλάδα.
Επίσης, οι καταστηματάρχες βλέπουν κάθε χρόνο τις πωλήσεις τους να μειώνονται -παλιότερα ο τζίρος των εμπορικών κλάδων στην έκθεση ισοδυναμούσε με αυτόν των χριστουγεννιάτικων γιορτών-, κι αρκετοί φέτος θα κατεβάσουν τα ρολά, υπό το φόβο κιόλας των επεισοδίων. Κατεβασμένες θα μείνουν και οι σημαίες των ταξιτζήδων, οι οποίοι συζητούν να απεργήσουν όλη την ερχόμενη εβδομάδα. Για τις κινητοποιήσεις ούτε λόγος. Οι διαφορετικές ομάδες των υποψήφιων διαδηλωτών βρίσκονται πλέον στον χρυσό οδηγό: αγανακτισμένοι (εδώ είναι καμιά εικοσαριά άτομα που γυροφέρνουν το Λευκό Πύργο, μην φανταστείτε κανά Σύνταγμα), εξαγριωμένοι Ηρακληδείς (που την περασμένη Παρασκευή, στο κέντρο όπου τραγουδούσε ο Αντώνης Ρέμος, του αφιέρωναν το «θα’ πρεπε να’ σουν εδώ»), αστυνομικοί, συνδικαλιστές όλων των ειδών, φοιτητές (τα πάντα σε κατάληψη, το μυαλό σε εγκατάλειψη), άνεργοι κι αγρότες από κοντινές περιοχές. Με άλλα λόγια, όλες οι κοινωνικές ομάδες της χώρας θα διαδηλώσουν. Αυτό θα πει επιτυχία μιας πολιτικής. Να τους έχεις όλους απέναντι.
Δυστυχώς, η Δ.Ε.Θ έχει πάψει προ πολλού για την πόλη να βασιλεύει ως το γεγονός της χρονιάς. Οι τριανταπεντάρηδες σημερινοί γονείς, αυτοί που είχαν γαλουχηθεί με τον πασατέμπο, το μαλλί της γριάς, το σαλέπι και το χάζι στα περίπτερα χέρι-χέρι με τον παππού τους, γκρινιάζουν για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και τη δυσκολία στο παρκάρισμα. Τα παιδιά τους θα προτιμήσουν να παίξουν μπάσκετ στο γυμναστήριο στη Χ.Α.Ν.Θ (πολύ κοντά στην είσοδο της Δ.Ε.Θ) και οι ηλικιωμένοι γονείς τους να πάνε θερινό σινεμά στο «Ελληνίς» (ακριβώς δίπλα από το Βελλίδειο). Ενδεχομένως, να συγκεντρώσουν αρκετό κόσμο οι βραδινές συναυλίες. Εκεί τουλάχιστον, θα μπορούν οι περισσότεροι να κάνουν ό,τι ξέρουν καλύτερα ως Έλληνες: να διασκεδάσουν, δηλαδή να διασκορπίσουν τη ψυχή τους ή τη θλίψη τους. Φέτος, το εισιτήριο είναι μειωμένο. Ευκαιρία, πάρ’ τε και παρέα μαζί, θα τη χρειαστείτε. Κυκλοφορούν φήμες στους πεντακάθαρους δρόμους της πόλης ότι ο Κώστας Καραμανλής ετοιμάζει την επάνοδό του. Σας το είπα, εδώ οι κάδοι ανακύκλωσης είναι αχρείαστοι. Δεν πετιέται τίποτα.