Η δουλειά στα θερμοκήπια φράουλας είναι εξοντωτική και κανένας ντόπιος δεν την κάνει. Τα θερμοκήπια αποτελούν πραγματικό χρυσωρυχείο για την ευρύτερη περιοχή. Το προϊόν εξάγεται κυρίως μέσω Πάτρας. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει παρόμοιο γεγονός στην περιοχή της Μανωλάδας και της Νέας Μανωλάδας. Πριν λίγο καιρό είχαν δέσει έναν αλλοδαπό σε ένα μηχανάκι και τον έσερναν στους δρόμους. Μια άλλη φορά, μελαμψούς εργάτες τους είχαν ξυλοκοπήσει άγρια στη μέση του δρόμου. Έχουν κυνηγήσει και δημοσιογράφους και φωτογράφους. Βία και τραμπουκισμοί.
Οι μετανάστες ζουν μέσα στα θερμοκήπια έχοντας απλώσει ένα πανί για να μην τους πιάνει ο ήλιος. Ζουν όλοι μαζί -50 περίπου άτομα- και κοιμούνται στο χώμα. Τα καταλύματα τους τα νοικιάζουν οι ιδιοκτήτες. Τα πέντε τελευταία χρόνια έχουν σχηματιστεί 155 δικογραφίες για εργασιακή εκμετάλλευση. Η ατιμωρησία επί σειρά ετών έχει οδηγήσει σε τέτοιες καταστάσεις. Οι ντόπιοι μιλούν για έναν επιχειρηματία που λειτουργεί λες και είναι στα βαμβακοχώραφα του αμερικάνικου Νότου με τους σκλάβους. Οι «εξεγερμένοι» μετανάστες ζητούν τα δεδουλευμένα έξι μηνών. Και γι' αυτό πυροβολήθηκαν.
Τα κόμματα καταδίκασαν τις σφαίρες, δεν μίλησαν για τα χρόνια της σιωπής, της συντήρησης, της ατιμωρησίας. Η οπτική του ρατσισμού κρύβει τη μισή αλήθεια. Βεβαίως, δεν θα γινόταν το ίδιο εάν καλλιεργούσαν τη φράουλα Έλληνες, γιατί αυτούς θα τους προστάτευε κάποιος νόμος. Η κουβέντα λοξοδρομεί όταν μπροστά στην καραμπίνα θέτεις τη μαύρη εργασία. Το θέμα τώρα δεν είναι οι δούλοι και οι επιστάτες. Είναι η τροφοδοσία και η ανομία του αφεντικού μπροστά στο εύκολο κέρδος. Το ζήτημα άπτεται ευθέως της δικαιοσύνης, των λειτουργών της και των δυσλειτουργιών της. Ας ιεραρχήσουμε την παρανομία όπως οι αδιάφθοροι τη μαφία, παρακολουθώντας πρώτα τον Νονό.