Χωρισμένοι σε ομάδες των 3 ατόμων πηγαίνουν σε διαφορετικό μέρος κάθε εβδομάδα, αρκεί αυτό να σχετίζεται με εκδηλώσεις που αφορούν τον πολιτισμό, το θέατρο, τον κινηματογράφο, την μουσική, την ζωγραφική ή και μουσεία. Αφού πάρουν σημειώσεις από αυτό που παρακολούθησαν στη συνέχεια γράφουν την κριτική τους. Οι μαθητές του 1ου Λυκείου του Κολλεγίου Anatolia στην Θεσσαλονίκη αντιλαμβάνονται ότι η προσέγγιση της γνώσης γίνεται αποτελεσματικότερη όχι μόνο από τη μελέτη διδακτικών βιβλίων γραμμένων από άλλους αλλά όταν και οι ίδιοι γράφουν για ότι αξιόλογο βλέπουν με τα δικά τους μάτια.
– Το project τι εκδηλώσεις αφορά;
Το θέμα του Project μας είναι τα πολιτιστικά γεγονότα και γενικότερα ο πολιτισμός της Θεσσαλονίκης. Δηλαδή πηγαίνουμε σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, παίρνουμε συνεντεύξεις από δημιουργούς και δημόσια πρόσωπα, γράφουμε κριτικές και βγάζουμε φωτογραφίες. Όλες τις εργασίες μας τις έχει ελέγξει και τις έχει διορθώσει ο καθηγητής μας, Τάσο Αγγελίδη – Γκέντζο ο οποίος είναι φιλόλογος και συγγραφέας. Αυτές μετά δημοσιεύονται σε διάφορες ιστοσελίδες. Το συγκεκριμένο project θα τελειώσει με το τέλος του πρώτου τετραμήνου, δηλαδή στις 19 Ιανουαρίου αλλά θα συνεχιστεί με διαφορετικούς μαθητές από τον ίδιο καθηγητή και στο δεύτερο τετράμηνο!
– Συνοδεύεστε και από τον επιβλέποντα καθηγητή σας;
Πηγαίνουμε μόνοι μας στις εκδηλώσεις και τις εργασίες, που είναι ομαδικές, τις παρουσιάζουμε στην τάξη.
– Το εισιτήριο στις εκδηλώσεις που πηγαίνετε το πληρώνετε εσείς ή το σχολείο;
Μόνοι μας. Παρόλο που έχουμε κάποια δωρεάν εισιτήρια για τα δρώμενα της πόλης μας από τα διάφορα πολιτιστικά portal με τα οποία συνεργαζόμαστε, εμείς επιλέγουμε να αφήνουμε αυτές τις παροχές για άτομα που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από εμάς.
– Έχετε σκεφτεί να διαδώσετε την ιδέα σας σε άλλα –και δημόσια- σχολεία;
Σε πολλά δημόσια αλλά και ιδιωτικά σχολεία κάνουν θαυμάσια πράγματα. Ίσως αυτό το project να γίνεται και σε κάποιο άλλο σχολείο και να μη το ξέρουμε εμείς. Εμείς κάνουμε αυτό που μπορούμε… Υπάρχει ο όμιλος πολιτισμού του σχολείου μας ( www.ac-cultural.com ) στη σελίδα του οποίου κοινοποιούνται όλες μας οι δραστηριότητες μας. Δεν είναι εύκολο να υπάρξει συνεργασία με άλλα σχολεία λόγω των υποχρεώσεών μας… Θα το σκεφτούμε βέβαια στο μέλλον μιας και δεν είναι και κάτι τόσο δύσκολο! Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε προτάσεις.
– Αρέσει περισσότερο ο παλιός κινηματογράφος ή ο σύγχρονος;
Μας αρέσουν και τα δύο είδη κινηματογράφου. Απλώς με το να παρακολουθήσουμε ένα σύγχρονο κινηματογραφικό έργο συνδυάζουμε και την βραδινή μας έξοδο.
– Ο χρόνος που καταναλώνετε στην πνευματική αυτή ασχολία δεν σας αποσπά από άλλες δραστηριότητες της ηλικίας σας;
Η ενασχόληση με το συγκεκριμένο project είναι επιλογή μας όσο και η ασχολία μας με τον αθλητισμό που οι περισσότεροι από εμάς επιδιδόμαστε.
– Ποια είναι η μεταλυκειακή σας προοπτική σε δύο χρόνια από τώρα;
Όλοι θα συνεχίσουμε σε κάποιο πανεπιστήμιο της Ελλάδας ή του εξωτερικού. Κάποιοι θα επιλέξουμε θεωρητική και κάποιοι άλλοι θετική κατεύθυνση.
– Αν αυτό που ζει σήμερα η χώρα μας (κρίση, φτώχεια) ήταν μια θεατρική παράσταση, τι κριτική θα κάνατε;
Κακός ο θίασος, κακή η παραγωγή της παράστασης, κακοί και οι κριτικοί της παράστασης… Καμία σχέση δηλαδή με τον στίχο… ωραίος ο καφές, ωραίος ο μπουφές, ωραία κι η κυρία που σερβίρει… Θα κολυμπήσουμε κι εμείς σε πισίνες που κληρονομήσαμε…