Protagon A περίοδος

Broadchurch: Η νέα εμμονή στην τηλεόραση

Η σειρά περιστρέφεται γύρω από τον θάνατο ενός νέου αγοριού, ο οποίος αρχικά θεωρείται πως είναι αυτοκτονία, ενώ στη συνέχεια αποδεικνύεται πως είναι δολοφονία.

Θανάσης Τρομπούκης

Είναι απίθανες οι τηλεοπτικές σειρές που παράγονται για την τηλεόραση τα τελευταία χρόνια. Σε ποια να πρωτοαναφερθούμε; Στο Downton Abbey ή στο φαινόμενο Game of Thrones; Στο ιντερνετικό House of Cards ή στο κλασικό πια Six Feet Under; Οι τηλεοπτικές σειρές της τελευταίας δεκαετίας (ίσως και περισσότερο) είναι φροντισμένες παραγωγές που διαθέτουν την ποιότητα παραγωγής μιας κινηματογραφικής ταινίας. Έχουν πρωτότυπα σενάρια που σέβονται τη νόηση των τηλεθεατών, καλογραμμένους διαλόγους και, κυρίως, εξαίρετους ηθοποιούς. Ο χαρακτήρας της Βάιολετ που ερμηνεύει η Μάγκι Σμιθ θα μείνει στην ιστορία για τη δωρικότητα και τον συγκαλυμμένο συναισθηματισμό πίσω από τις ακριβές τουαλέτες των αρχών του περασμένου αιώνα. [ΠΡΟΣΟΧΗ SPOILER: ΜΗΝ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΓΡΑΜΜΕΣ ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΔΕΙ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ] Κανείς δεν θα ξεχάσει τη σκηνή της σφαγής του Βασιλιά του Βορρά στο Game of Thrones. Μία ημέρα μετά την προβολή του επεισοδίου του "Αιματοβαμμένου γάμου" (Red Wedding S03E09) στο YouTube δημοσιεύτηκαν τα πρώτα βίντεο με την αντίδραση των θεατών στη σκηνή της δολοφονίας, εισάγοντας μια πρόωρη μορφή διαδραστικότητας στην τηλεόραση. Φαντάζομαι ότι σε λίγα χρόνια η αντίδραση των θεατών και τα comments θα είναι προσβάσιμα στους δέκτες μας μετά το τέλος του επεισοδίου.

Το 2013 μία ακόμα παραγωγή τράβηξε το ενδιαφέρον μου, η οποία είναι λιγότερο γνωστή στην Ελλάδα αλλά είμαι βέβαιος πως θα συμπληρώσει τη λίστα των τηλεοπτικών σειρών που θα αφήσει ιστορία. Πρόκειται για το Broadchurch, μία ιστορία μυστηρίου που διαδραματίζεται σε μια ομώνυμη βρετανική παραθαλάσσια πόλη. Η σειρά περιστρέφεται γύρω από τον θάνατο ενός νέου αγοριού, ο οποίος αρχικά θεωρείται πως είναι αυτοκτονία, ενώ στη συνέχεια αποδεικνύεται πως είναι δολοφονία. Πρωταγωνιστές είναι δύο ντετέκτιβ, η Ολίβια Κόλμαν και ο Ντέιβιντ Τέναντ, οι οποίοι κουβαλούν τις δικές τους αδυναμίες και μυστικά στον τόπο του εγκλήματος. Οι κριτικοί εκθειάζουν τη σειρά κυρίως για τον τρόπο που παρουσιάζει τον άνθρωπο ως το πιο πολύτιμο και ταυτόχρονα το πιο επικίνδυνο στοιχείο μιας κοινωνίας. Δεν χρειάζεται να σας πούμε πως οι Αμερικανοί ήδη έχουν αγοράσει τα δικαιώματα και ετοιμάζουν τη δική τους εκδοχή της σειράς. Ο πρώτος κύκλος του σίριαλ έχει οκτώ επεισόδια και έχει ήδη προβληθεί στη Μ. Βρετανία, ενώ αυτή την εβδομάδα ξεκινά η προβολή του και στην Αμερική από το BBC America.

Δείτε το τρέιλερ της σειράς