Protagon A περίοδος

Aκόμα μία ντροπή

Ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδας στο μπάσκετ νικώντας στον τελικό τον Ολυμπιακό. Ωστόσο και οι δύο έχασαν, όπως όλοι μας άλλωστε, από τα επεισόδια που δημιούργησαν εικόνες αίσχους στο παρκέ. Και το ερώτημα εγείρεται για άλλη μια φορά. Η Πολιτεία τι περιμένει για να δραστηριοποιηθεί και να λάβει δραστικές αποφάσει; Αλήθεια, τι περιμένει;

Δημήτρης Κυριακόπουλος

Δεν υπάρχει  τροχός για να τον ανακαλύψουμε, τον ανακάλυψαν εδώ και δεκαετίες όλοι οι πολιτισμένοι λαοί του κόσμου και τον χρησιμοποιούν προς όφελος των ανθρώπων. Ποιος είναι αυτός; Μα απλά την ευθύνη για την Δημόσια Ασφάλεια των Πολιτών την έχει το κράτος όπως και την ευθύνη για την απονομή δικαιοσύνης. Στην Ελλάδα βέβαια δεν συμβαίνει αυτό, το κράτος επιβάλει την τάξη όποτε και όπου θέλει και την δικαιοσύνη αν το θυμηθεί και αν προλάβει να μην παραγραφεί το αδίκημα.

Μεγάλο παράδειγμα ο αθλητισμός. Εδώ και μερικά χρόνια το κράτος έχει απεμπολήσει το δικαίωμα του για τήρηση της τάξης εντός των αθλητικών χώρων. Ένα μέρος από αυτή του την εξουσία – ευθύνη προσπαθεί να την φορτώσει στις Αθλητικές Επαγγελματικές Εταιρίες τύπου Π.Α.Ε. – Κ.Α.Ε.  παραδεχόμενο ότι δεν έχει την ικανότητα να επιβάλει την νομιμότητα.
Πολύ απλά το γήπεδο, το κολυμβητήριο ή οποιαδήποτε άλλη αθλητική εγκατάσταση είναι μέρος της ελληνικής επικράτειας και οι παρευρισκόμενοι θεατές και εργαζόμενοι υπόκεινται στους νόμους του ελληνικού κράτους.

Οι Π.Α.Ε. – Κ.Α.Ε. είναι κερδοσκοπικές εταιρίες οφείλουν να τηρούν τους νόμους αλλά όχι να τους επιβάλλουν, αν αυτό συμβεί είναι μια ξεκάθαρη αμφισβήτηση της κρατικής εξουσίας.

Τα επεισόδια εντός κλειστού αθλητικού χώρου με κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης αλλά και με τηλεοπτική κάλυψη είναι ένα τρανό παράδειγμα απεμπόλησης της εξουσίας που δίνει το Σύνταγμα και οι Νόμοι στην ελληνική κυβέρνηση.

Η ευθύνη για τα επεισόδια είναι καθαρά εκτελεστική, την έχει ο επικεφαλής των μέτρων τάξης και ο Εισαγγελέας που ήταν παρόν. Αν δέχθηκαν πολιτικές πιέσεις για να κοιτάζουν αλλού και να μην επιβάλλουν το Νόμο, μπορούν απλά να καταγγείλουν  την πολιτική δύναμη που τους απέτρεψε να εκτελέσουν το καθήκον τους και να παραιτηθούν.

Γιατί αν τελικά ισχύει ότι οι κρατικοί λειτουργοί δέχονται πιέσεις από την πολιτική ηγεσία για να κάνουν τα στραβά μάτια είναι ακόμα μία απόδειξη σήψης αλλά ταυτόχρονα και μια μεγάλη απόδειξη δειλίας των ανωτάτων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ και της Δικαιοσύνης.

Κλείνοντας θέλω να θέσω μερικά ερωτήματα. Αν τόσα χρόνια οι Αρχηγοί της ΕΛ.ΑΣ. και οι Εισαγγελείς εκτελούσαν εντολές κακών πολιτικών πόσο λίγοι ήταν για τις θέσεις τους; Το Κλειστό Γυμναστήριο του Ελληνικού ανήκει τελικά στην ελληνική επικράτεια; Πόσο μάγκες ήταν οι V.I.P. που τελικά δεν εκκένωσαν το γήπεδο και πόσο ανίκανος ο διοικητής της ΕΛ.ΑΣ. που δεν κατάφερε να εκκενώσει πλήρως την εγκατάσταση; Μαζί με τους ενόχους για τα επεισόδια θα δικαστούν και αυτοί που δεν εξασφάλισαν την ασφάλεια των πολιτών;Η μετάδοση του αγώνα χωρίς σχολιασμό και με απευθείας μετάδοση όλων των ύβρεων από τους δέκτες μας έκανε καλό στο αθλητικό κίνημα;