Η Godwin Solace Akpevwe είναι ειδικευόμενη παθολόγος στο «Μαμάτσιο» Γενικό Νοσοκομείο της Κοζάνης. Πήγε σχολείο στην Ελλάδα και φοίτησε στο Τμήμα Ιατρικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης. Ζει νόμιμα στη χώρα τα τελευταία 15 χρόνια. Κατάγεται από τη Νιγηρία. Κατά το τέλος του προηγούμενου έτους, ήρθε αντιμέτωπη με τη ρατσιστική αντιμετώπιση των συναδέλφων της. Έστω θεσμικά. Όπως κατήγγειλε δημόσια τότε (εδώ), μολονότι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου και ούσα συμμετέχουσα σε όλες τις διαδικασίες του, δεν της επετράπη να ψηφίσει στις εκλογές του Συλλόγου, διότι νόμος του 1957 απαγορεύει σε αλλοδαπούς κάτι τέτοιο. Το ότι οι συνθήκες του ’57, συγκριτικά με αυτές του 2014 ήταν… 57 χρόνια μακριά, ο Ιατρικός Σύλλογος -αλλά και άλλα συνδικάτα επαγγελματιών, της ΕΣΗΕΑ συμπεριλαμβανομένης- δεν το έλαβε υπόψη και δεν ήρε τη σχετική απαγόρευση, είναι κάτι που πρέπει να τους προβληματίσει έντονα.
Τότε λοιπόν, μεταξύ άλλων, σε ανοιχτή επιστολή της η γιατρός είχε γράψει:
«Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω την ειρωνεία της κατάστασης, διότι πρόσφατα ψηφίστηκε ο πολυσυζητημένος αντιρατσιστικός νόμος και αναρωτιέμαι: ρατσισμός είναι μόνο όταν κάποιος με βρίζει λόγω χρώματος, όταν με ξυλοκοπά επειδή δεν έχουμε την ίδια θρησκεία, ακόμα και όταν και με σκοτώνει επειδή τόλμησα να έρθω στη χώρα του; Ο ρατσισμός είναι όλα αυτά, αλλά είναι ΚΑΙ να μου στερείς το δικαίωμα να έχω φωνή στον επαγγελματικό μου χώρο, είναι να δημιουργείς εσκεμμένα ένα κενό ανάμεσα σε κατά τα άλλα ίσους συναδέλφους, ευελπιστώντας να με βάλεις στη θέση μου (που θεωρείς ότι είναι κάτω, με σκυμμένο το κεφάλι και χωρίς φωνή)».
Και ερχόμαστε στο σήμερα, μόλις 5 μήνες μετά. Προχθές, Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015, πολίτης φτάνει στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Κοζάνης, με συμπτώματα αλλεργίας. Όταν πήγε να τον δει η ίδια γιατρός, διαπιστώνοντας αυτός ότι πρόκειται για άτομο αφρικανικής καταγωγής, δεν δέχθηκε να τον εξετάσει και της επιτέθηκε με ρατσιστικές εκφράσεις. Σύμφωνα με τοπικά μέσα -που δίνουν την εκδοχή της καθυστέρησης, λόγω άλλων περιστατικών- της είπε: «Ξέρω εγώ τις σας χρειάζεται εσάς. Σας χρειάζεται Χίτλερ και… σαπούνι»! Το περιστατικό το επιβεβαιώνει και ο διοικητής του νοσοκομείου, Γ. Παύλου, ο οποίος, εκτός της ανακοίνωσης που έβγαλε ,δήλωσε: «Η γιατρός δέχθηκε φραστική επίθεση από κάποιον ασθενή, ο οποίος προσήλθε στα επείγοντα περιστατικά το βράδυ της Τρίτης. Ο ασθενής επετέθη φραστικά με ρατσιστικές διαθέσεις σε βάρος της γιατρού. Στο νοσοκομείο ήρθε αμέσως η αστυνομία, έγινε καταγγελία από τη γιατρό, υποβλήθηκε μήνυση, πάρθηκαν οι απαραίτητες καταθέσεις και η υπόθεση θα λάβει το δρόμο της δικαιοσύνης. Φυσικά, ο ασθενής νοσηλεύθηκε κανονικά, αν και δεν δέχθηκε να τον κουράρει η γιατρός και της επιτέθηκε φραστικά, εντελώς αναίτια, ενώ η ίδια προσέτρεξε αμέσως όταν αυτός πήγε στα Επείγοντα περιστατικά».
Σχήμα οξύμωρο, βεβαίως, να υπερασπίζεται -δίκαια και μπράβο- το Νοσοκομείο την ιατρό του από την άθλια ρατσιστική επίθεση του «πατριώτη» αλλά ταυτόχρονα, οι ίδιοι οι συνάδελφοί της, ακριβώς λόγω καταγωγής, να μην της αναγνωρίζουν το δικαίωμα να ψηφίσει και να έχει λόγο στο επαγγελματικό της περιβάλλον. Μπορεί το πρώτο περιστατικό να έπεσε στην αντίληψή μας με καθυστέρηση, και κυρίως λόγω του δεύτερου, ακόμα πιο άθλιου, αλλά σε κάνει να ντρέπεσαι το ίδιο, που συνάδελφοί της, φυσικά «με το γράμμα του νόμου», την εξαναγκάζουν σε σιωπή λόγω καταγωγής. Και φυσικά δεν είναι η μόνη που υπέστη τέτοια διάκριση, από τα παιδιά της «δεύτερης γενιάς». Αργεί, αργεί πολύ να ξημερώσει…