Εξι μήνες πέρασαν. Το θέμα προκάλεσε θυελλώδεις συζητήσεις στη Βουλή και ο Σαρωνικός γέμισε μαζούτ. Αλλά αυτούς τους έξι μήνες δεν μάθαμε τι συνέβη. Πώς το δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη ΙΙ» βυθίστηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2017 ενώ ήταν σταθμευμένο στο αγκυροβόλιο του Πειραιά κοντά στην Ψυτάλλεια και μολονότι οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές.
Μετά την επιχείρηση ανέλκυσής του το μοιραίο πλοίο οδηγήθηκε στη θαλάσσια περιοχή των εγκαταστάσεων του ναυπηγείου Σπανόπουλου στη Σαλαμίνα και κατά το ρεπορτάζ δεν έχει γίνει ο δεξαμενισμός και η επιθέωρησή του με αποτέλεσμα έως σήμερα να μην μπορεί να γίνει καμία πραγματογνωμοσύνη από τους αρμόδιους επιθεωρητές που έχουν ορίσει η εισαγγελία Πειραιά, η Ελληνική Υπηρεσία Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων καθώς και η πλοιοκτήτρια εταιρεία.
Η συνήγορος της πλοιοκτήτριας εταιρείας του «Αγ. Ζώνη ΙΙ» Χριστίνα Σφαέλου είπε ότι το πλοίο, παρά το γεγονός ότι έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από την ανέλκυσή του, δεν μπορεί να επιθεωρηθεί καθώς θα πρέπει να δεξαμενιστεί και να καθαριστεί, κάτι που έχουν ζητήσει και οι αρμόδιοι πραγματογνώμονες.
«Παρά το γεγονός ότι ζητήσαμε να αναλάβουμε το κόστος δεξαμενισμού κάτι τέτοιο δεν μας επετράπη καθώς το πλοίο είναι καταχεσμένο από τις ανακριτικές αρχές και δεν μας επιτρέπεται ούτε να πλησιάσουμε», τόνισε η κυρία Σφαέλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ανέφερε, ακόμη, ότι περίπου 750 κυβικά πετρελαιοειδών που απαντλήθηκαν από το δεξαμενόπλοιο «ΑΓ.ΖΩΝΗ ΙΙ» εξακολουθούν να βρίσκονται στο πλοίο «Lassea» καθώς τα ΕΛΠΕ αρνούνται να παραλάβουν το φορτίο υποστηρίζοντας ότι η ανάλυση αυτής της ποσότητας δεν συνάδει με τις προϋποθέσεις φορτίων που παίρνουν για επαναδιύλιση και υπάρχει κίνδυνος ζημιάς.
Υπενθυμίζεται ότι το «Αγ.Ζώνη ΙΙ» βυθίστηκε νοτιοδυτικά της νησίδας Αταλάντης στον Σαρωνικό, έμφορτο με 2.570 τόνους καύσιμα, προκαλώντας μεγάλη ρύπανση στις παράκτιες περιοχές του Σαρωνικού.
Κατά την άποψη της εταιρείας, πάντως, η αιτία βύθισης προκύπτει από τα βίντεο των δυτών και δεν είναι άλλη από την δολιοφθορά. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν, μάλιστα, λόγο για ύπαρξη τρύπας με φορά της λαμαρίνας προς τα μέσα.
Η πλοιοκτήτρια εταιρεία του «Αγ. Ζώνη ΙΙ» είχε ελεγχθεί για υπόθεση λαθρεμπορίας το 2012 και το 2013 και, σύμφωνα με τον αρχηγό του Λιμενικού, Σταμάτη Ράπτη, τελικώς απηλλάγη με βούλευμα.
Για κύκλωμα λαθρεμπόρων καυσίμων είχε κάνει, τον Σεπτέμβριο, λόγο και η Πανελλήνια Ενωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού που ζήτησε να μπει χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των υπερήλικων – στην πλειονότητά τους – δεξαμενόπλοιων που εφοδιάζουν ή μεταφορτώνουν καύσιμα.