Μπροστά στο ενδεχόμενο ενός νέου κύματος προσφύγων και μεταναστών από τη Συρία που πιθανόν θα επιχειρήσουν να μετακινηθούν δια μέσου της Ελλάδας προς την Ευρώπη βρίσκεται η ΕΕ.
Η Αθήνα, που εκ των πραγμάτων θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή, εξετάζει την μετακίνηση των hotspots από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα, αναφέρουν την Παρασκευή οι Financial Times.
Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι το σχέδιο το οποίο συζητούν Βρυξέλλες και Αθήνα είναι η αποσυμφόρηση των hotspots σε περίπτωση που παρατηρηθεί νέο προσφυγικό κύμα λόγω της πολιορκίας της Ιντλίμπ από τον συριακό στρατό. Η Κομισιόν επιθυμεί να βοηθήσει την Αθήνα να επιταχύνει το πρόγραμμα μεταφοράς μεταναστών σε καμπ στα ηπειρωτικά για να αποσυμφορήσει τα νησιά.
Για τον λόγο αυτόν ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος θα συναντηθεί με έλληνες αξιωματούχους, αλλά και με τον Αλέξη Τσίπρα την προσεχή εβδομάδα.
Αρχικά, πρόκειται να μετακινηθούν 3.000 άνθρωποι, γράφουν οι FT που παραθέτουν δήλωση ευρωπαίου διπλωμάτη: «Είναι σημαντικό να μειωθούν οι αριθμοί. Αν έχουμε μαζικές αφίξεις στην Ελλάδα, θα είναι πολύ άσχημα. Δεν υπάρχει χωρητικότητα».
«Δεν είναι ζήτημα τα χρήματα», δήλωσε σε δημοσιογράφους την Πέμπτη ο Δημήτρης Αβραμόπουλος που τόνισε ότι «η Ελλάδα είχε και έχει κάθε οικονομική βοήθεια για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του Μεταναστευτικού».
Οι σχεδιασμοί έρχονται την ώρα που 19 ΜΚΟ τονίζουν την οικτρή κατάσταση στη Μόρια και τα άλλα σημεία όπου διαμένουν πρόσφυγες. Αυτή τη στιγμή 17.000 άνθρωποι ζουν σε χώρους για 6.000 άτομα, με τη Μόρια στη Λέσβο να είναι στη χειρότερη κατάσταση.
Η πορεία των εξελίξεων θα εξαρτηθεί από τις επιχειρήσεις στην Ιντλίμπ, κοντά στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία.
Εχουν ήδη αρχίσει οι βομβαρδισμοί των θέσεων των ανταρτών από τις δυνάμεις του Ασαντ και από τους συμμάχους του, όπως η Ρωσία. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι 30.000 άμαχοι έχουν εκτοπιστεί και ότι θα μπορούσαν να φτάσουν ακόμη και τους 800.000.
Ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι τελικά θα μετακινηθούν προς την Ευρώπη, καταλήγουν οι Financial Times.