Η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη | φωτ. αρχείου
Επικαιρότητα

Ελένη Τουλουπάκη: Η μάχη για την ηλεκτρική καρέκλα της Εισαγγελίας Διαφθοράς

Σήμερα η σύγκληση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου για την ανανέωση ή μη της θητείας της εισαγγελέως Διαφθοράς
Ελευθερία Κόλλια

Η εκπνοή της διετούς θητείας της επικεφαλής στην Εισαγγελία Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη είναι κομβική για την εξέλιξη της έρευνας στην υπόθεση Novartis, ειδικά υπό την παρούσα συγκυρία, της κορύφωσής της.

Ακριβώς γι΄ αυτό τον λόγο, το βλέμμα της Δικαιοσύνης είναι σήμερα Πέμπτη στραμμένο στο 11μελές Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου, που συγκαλείται το πρωί προκειμένου να λάβει την απόφαση, είτε της ανανέωσης της θητείας Τουλουπάκη, επιπλέον δυο χρόνια, είτε της διαδοχής της.

Το σκηνικό φαντάζει περίπλοκο και εξιτάρει ποικιλοτρόπως τον κόσμο της Δικαιοσύνης, εκπρόσωποι του οποίου δεν αποκλείουν ακόμη και μάχη στους κόλπους του Συμβουλίου. Οι ίδιοι εκτιμούν εξάλλου ως «ύποπτη», στη λογική της προσπάθειας αιφνιδιασμού, την αλλαγή της ημερομηνίας της κρίσης από τις 22 Απριλίου, οπότε και είχε προγραμματισθεί, σήμερα, 11 Απριλίου.

Σε πείσμα της αρχικής εικόνας, που ήθελε την Ελένη Τουλουπάκη ως τη μοναδική ισχυρή υποψηφιότητα (πληροφορίες τη φέρουν να επιθυμεί την ανανέωση της θητείας της), έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον δυο εισαγγελικοί λειτουργοί που ως φαίνεται θα αναμετρηθούν δυνατά μαζί της: ο Χαράλαμπος Τζώνης και ο Ευστάθιος Βεργώνης, ο οποίος διατηρεί και συνδικαλιστική ιδιότητα, ως β΄ αντιπρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Ποιοι θα είναι οι συσχετισμοί εκείνοι που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα; Γνώστες επιμένουν ότι ίσως παίξει ρυθμιστικό ρόλο γυναίκα ανώτατη δικαστής. Η παρουσία πάντως του προέδρου του Αρείου Πάγου Βασίλειου Πέππα και της εισαγγελέως του Ανώτατου Δικαστηρίου Ξένης Δημητρίου, κάθε άλλο παρά προεξοφλεί την κρίση του Συμβουλίου.

Οι ισορροπίες στον Άρειο Πάγο έχουν διαταραχθεί σοβαρά το τελευταίο διάστημα, με τους ανώτατους δικαστές να μη διστάζουν να στέλνουν μηνύματα «απειθαρχίας», ή ακριβέστερα επίδειξης ισχύος, προς την ηγεσία. Ενδεικτική είναι η πολύ πρόσφατη απόφασή τους, σε σύνθεση Ολομελείας μάλιστα, σχετικά με το ζήτημα του Ευρωπαίου Εισαγγελέα, κατά την οποία συσπειρώθηκαν στον αντίθετο πόλο από αυτόν των Πέππα – Δημητρίου. Υπερψηφίζοντας τον Ηλία Ζαγοραίο (προκειμένου να μπει στην τελική τριάδα), ο οποίος είχε προσφύγει σχετικά ύστερα από περιπέτεια με την υποψηφιότητα του. Όχι με συνήθεις ψήφους, αλλά με αριθμό – ρεκόρ, 48, αφήνοντας τρόπον τινά την πλευρά της ηγεσίας να μετρά μόνον τέσσερις ψήφους · όταν κατά το παρελθόν, η αντίθετη γραμμή έφθανε στα 15 μέλη, ακόμη και σε σοβαρότατα θέματα.

Στο δια ταύτα; Και ενώ έχει σειστεί το πολιτικό σκηνικό με τις εξελίξεις περί Novartis… Η επιλογή της Ελένης Τουλουπάκη θα έδινε άμεση συνέχεια στην έρευνα, στο ίδιο μήκος κύματος, καθώς αναμένονται εντός της επόμενης εβδομάδας πράξεις αρχειοθέτησης πολλών, ίσως και τεσσάρων, εκ των πέντε πολιτικών που τελούν ακόμη υπό έρευνα – Αντώνης Σαμαράς, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Γιάννης Στουρνάρας, Άδωνις Γεωργιάδης, Μάριος Σαλμάς. Στην Εισαγγελία Διαφθοράς εκτιμάται ότι θα βρεθούν αρχής γενομένης την Παρασκευή και τα πέντε μη πολιτικά πρόσωπα που έχουν κληθεί προκειμένου να παράσχουν εξηγήσεις στους εισαγγελείς, στη σκιά των αδικημάτων της απιστίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Η επιλογή Τζώνη ή Βεργώνη θα άλλαζε -αν μη τι άλλο- τον ρυθμό έκβασης της έρευνας, καθώς θα απαιτείτο ευλόγως ένα διάστημα για την ενημέρωση του νέου επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς περί τα εκκρεμή σκέλη της δικογραφίας. Και όχι μόνον αυτής. Μπορεί η Novartis να μονοπωλεί το ενδιαφέρον της επικαιρότητας, πλην όμως η Εισαγγελία είναι γεμάτη από φακέλους σε εξέλιξη.

Σε κάθε περίπτωση, η ηλεκτρική καρέκλα της Εισαγγελίας Διαφθοράς σήμερα θα καλυφθεί. Είναι η καρέκλα που έχει φιλοξενήσει την πρώτη του είδους (δεν υπήρχε παλαιότερα ο θεσμός), Ελένη Ράϊκου, παραιτηθείσα με ηχηρό τρόπο, παρά την ανανέωση της δικής της θητείας. H καρέκλα που εγγυάται το «δια πυρός και σιδήρου».