Δικαστήριο στη Σικελία αποφάσισε να άρει τον κατ’ οίκον περιορισμό που είχε επιβληθεί στην Καρόλα Ρακέτε, την καπετάνισσα του πλοίου Sea-Watch 3, η οποία συνελήφθη ενώ μετέφερε δεκάδες αφρικανούς μετανάστες στην Ιταλία αψηφώντας τον θαλάσσιο αποκλεισμό.
Η Ρακέτε κατηγορείται ότι έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές τεσσάρων αστυνομικών που επέβαιναν σε πλοίο της ιταλικής Ακτοφυλακής, καθώς δεν υπάκουσε σε εντολές του Πολεμικού Ναυτικού και εισήλθε στο λιμάνι της Λαμπεντούζα με το πλοίο της. Στην απολογία της είχε εξηγήσει ότι η σύγκρουση με το σκάφος της Ακτοφυλακής ήταν ατύχημα.
Η καπετάνισσα, που γρήγορα έγινε σύμβολο, κινδύνευε να καταδικαστεί σε έως και 10 χρόνια κάθειρξη.
Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η Ρακέτε δεν παραβίασε κανένα νόμο, επισημαίνοντας ότι ανταποκρίθηκε στο καθήκον της να προστατεύει ανθρώπινες ζωές.
Είχε προηγηθεί μια εντυπωσιακή εκστρατεία για τα νομικά και δικαστικά έξοδα για την περίπτωση της Ρακέτε. Μέσα σε ελάχιστες ημέρες συγκεντρώθηκαν πάνω από 1,3 εκατ. ευρώ (917.195 ευρώ στη Γερμανία και πάνω από 430.000 στην Ιταλία)!
Παράλληλα έγινε γνωστό πως πάνω από 60 πόλεις και κοινότητες στη Γερμανία έχουν δηλώσει έτοιμες να δεχθούν ανθρώπους που διασώθηκαν στη θάλασσα. Οι 42 πρόσφυγες έλαβαν άδεια να αποβιβαστούν και ετοιμάζονται να ταξιδέψουν στη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Φινλανδία, το Λουξεμβούργο ή την Πορτογαλία.
Η οργάνωση της Ρακέτε, η ΜΚΟ Sea Watch, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η Γερμανίδα μεταφέρθηκε σε μυστική τοποθεσία καθώς «έγιναν κάποιες γενικές απειλές εναντίον της Καρόλα», χωρίς να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Αυτός που φαίνεται να δυσαρεστήθηκε περισσότερο ήταν ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι που σχολίασε ότι περίμενε μια σκληρότερη απάντηση από τη Δικαιοσύνη.
Υποσχέθηκε, ωστόσο, ότι θα απελάσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα την 31χρονη Γερμανίδα ως «επικίνδυνη για την εθνική ασφάλεια». Είπε ακόμη ότι οι Αρχές στη Γερμανία θα ήταν λιγότερο ανεκτικές αν επρόκειτο για ιταλό καπετάνιο που θα είχε βάλει σε κίνδυνο τις ζωές γερμανών αξιωματούχων.
Συνεχίζουν τις διασώσεις οι ΜΚΟ
Η περιπέτεια της Ρακέτε δεν φαίνεται να πτοεί και τις άλλες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη Μεσόγειο για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών.
Ετσι η Mediterranea Saving Humans ανακοίνωσε πως επιστρέφει στα διεθνή ύδατα γύρω από τη Λαμπεντούζα, όχι με το γνωστό σκάφος Mare Jonio, αλλά με το ιστιοφόρο Alex, ενώ ήδη έχει εντείνει τη δράση της και η ισπανική Open Arms.
Παράλληλα και η Sea Watch, στην οποία ανήκει το σκάφος της Ρακέτε, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου πως δεν πρόκειται να σταματήσει τις επιχειρήσεις διάσωσης στη Μεσόγειο.
Εν τω μεταξύ, ο εισαγγελέας του Αγκριτζέντο στη Σικελία, επισήμανε ότι δεν υπάρχουν υλικές αποδείξεις ότι υπάρχουν συμφωνίες «μεταξύ διακινητών και ΜΚΟ» για τη διάσωση των μεταναστών, «ούτε ως ένα απλό τηλεφώνημα, ούτε ως επικοινωνία του τύπου “μεταφέρουμε μετανάστες, προσεγγίστε και επιβιβάστε τους”».
Προσέθεσε πάντως ότι κίνδυνος για την Ιταλία «δεν είναι τα φουσκωτά που έρχονται από τη Λιβύη», αλλά οι λεγόμενες «βάρκες φάντασμα», δηλαδή οι αφίξεις σε ιταλικό έδαφος που δεν εντοπίζονται. Συχνά σε αυτές βρίσκονται άτομα που έχουν «δικαστικό μητρώο και σε ευρύτερο επίπεδο μπορούν να συσχετισθούν» με τρομοκρατικές ομάδες και τον ISIS.