Αυτό κι αν είναι ο ορισμός της υπερβολής. Στο πλαίσιο ενός πολιτικού ανένδοτου ενάντια στο οργανωμένο έγκλημα, ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Ναγίλ Μπουκέλε, έδωσε εντολή σε τάγματα του στρατού να καταλάβουν, επί της ουσίας, μια πόλη, για να συλλάβουν τα μέλη μιας συμμορίας που θεωρείται υπεύθυνη για τη δολοφονία ενός αστυνομικού.
Υπάρχουν υποψίες ότι το θύμα σκοτώθηκε από μέλη συμμορίας την Τρίτη στην πόλη Νουέβα Κονσεπθιόν, 80 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας, Σαν Σαλβαδόρ, όπου ζουν 30.000 άνθρωποι, αναφέρει το ρεπορτάζ των Times του Λονδίνου.
«Δημιουργήσαμε έναν κλοιό ασφαλείας γύρω από τον δήμο», έγραψε ο 41χρονος Μπουκέλε στο Twitter. Συμπλήρωσε ότι στην επιχείρηση συμμετείχαν περισσότεροι από 5.000 στρατιώτες και 500 αστυνομικοί. Οι υπεύθυνοι για τη δολοφονία «θα πληρώσουν ακριβά τη δολοφονία του ήρωά μας», συμπλήρωσε.
Ο εξοικειωμένος με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πρόεδρος έχει δηλώσει μηδενική ανοχή στη βία των συμμοριών στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής. Τον τελευταίο χρόνο, η κυβέρνησή του έχει συλλάβει 68.000 ύποπτα μέλη συμμοριών, το 1% του συνολικού πληθυσμού. Οι κρατούμενοι φυλακίζονται χωρίς επίσημα εντάλματα, βάσει κυβερνητικών διατάξεων περί κατάστασης έκτακτης ανάγκης.
Πολλοί κρατούνται σε μια νέα μεγάλη φυλακή που εγκαινίασε ο πρόεδρος τον Φεβρουάριο, μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, με χώρο για 40.000 κρατούμενους. Η απόδραση από το συγκρότημα, λέει ο Μπουκέλε, είναι «αδύνατη».
Η σκληροπυρηνική πολιτική του έχει προκαλέσει την ανησυχία οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά έχει αποδειχθεί εξαιρετικά δημοφιλής στη χώρα, με τα ποσοστά αποδοχής του προέδρου σε πρόσφατη δημοσκόπηση να ξεπερνούν το 90%.
Ο Μπουκέλε δήλωσε ότι το κυνήγι εκείνων που δολοφόνησαν τον αστυνομικό στη Νουέβα Κονσεπθιόν δεν στοχεύει μόνο τους δολοφόνους του, αλλά και «όλη τη δομή των μελών της συμμορίας και των συνεργατών της». Οι κυβερνητικοί λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποτυπώνουν δυνάμεις ασφαλείας να ερευνούν σπίτια και να ζητούν από τους κατοίκους να επιδείξουν έγγραφα ταυτότητας.
Η αμφιλεγόμενη πολιτική του Μπουκέλε έχει αναμφίβολα αποφέρει αποτελέσματα. Τον τελευταίο χρόνο, η εγκληματικότητα έχει υποχωρήσει σε ολόκληρη τη χώρα – κάποτε μία από τις πιο βίαιες στον κόσμο. Οι τοπικές επιχειρήσεις αναφέρουν επίσης ότι οι εκβιασμοί από τις συμμορίες έχουν σχεδόν εξαφανιστεί.
Μετά τη δολοφονία στη Νουέβα Κονσεπθιόν, η εθνοσυνέλευση, που ελέγχεται από πολιτικούς που υποστηρίζουν τον Μπουκέλε, ψήφισε την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης μέχρι τις 15 Ιουνίου.
Ο πρόεδρος, ο οποίος κάποτε περιέγραφε τον εαυτό του στο Twitter ως «ο πιο κουλ δικτάτορας του κόσμου», έχει γίνει αντικείμενο προσωπολατρίας, τόσο εντός, όσο και εκτός Ελ Σαλβαδόρ, λόγω τόσο της σκληρής στάσης του απέναντι στο έγκλημα, όσο και της φιλοδοξίας του να μετατρέψει το έθνος της Κεντρικής Αμερικής σε εργοστάσιο παραγωγής bitcoin. Το 2021, έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που υιοθέτησε το κρυπτονόμισμα ως νόμιμο μέσο συνδιαλλαγής.
Δεν έχουν, όμως, όλοι πέσει θύματα της γοητείας του. Την περασμένη εβδομάδα, αποκαλύφθηκε ότι δύο Κολομβιανοί άνδρες, οι οποίοι πήγαν στο Ελ Σαλβαδόρ για να δουν μόνοι τους πώς ο Μπουκέλε είχε μεταμορφώσει τη χώρα –και ελπίζοντας να βρουν δουλειά–, συνελήφθησαν οι ίδιοι και κρατήθηκαν χωρίς κατηγορία για σχεδόν τρεις μήνες.
Κάποια στιγμή, είπαν, μοιράστηκαν ένα κελί με άλλους 400 κρατούμενους και μόνο έναν κουβά αντί για τουαλέτα. «Αυτό που συμβαίνει εκεί δεν είναι αυτό που φαίνεται», είπε ένας από τους άνδρες στα κολομβιανά μέσα ενημέρωσης μετά την αποφυλάκισή του.