Το μικρό Ελ Σαλβαδόρ είναι το πρώτο κράτος του κόσμου που αναγνωρίζει το bitcoin ως επίσημο νόμισμα. Ο πρόεδρός του, Ναγίντ Μπουκέλε, είχε προαναγγείλει αυτήν την εξέλιξη την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια ενός μίτινγκ περί τεχνολογίας, και τελικά την Τρίτη 8 Ιουνίου έκανε πράξη την εξαγγελία του, αφού το κοινοβούλιο υπερψήφισε το σχετικό νομοσχέδιο.
Συνεπώς, στην επικράτεια του Ελ Σαλβαντόρ το bitcoin ενώνεται με το αμερικανικό νόμισμα, την ίδια στιγμή που η μεταναστευτική ροή ντόπιων προς τις ΗΠΑ συνεχίζεται αμείωτη. Το δικό της νόμισμα, ονόματι κολόν, αυτή η μικρή και προβληματική χώρα το εγκατέλειψε προ εικοσαετίας.
Η ιστορία με την αναγνώριση του κρυπτονομίσματος έρχεται σε χρονική στιγμή κατά την οποία ο Μπουκέλε πραγματοποιεί αυταρχικού χαρακτήρα παρεμβάσεις, όπως είναι λόγου χάρη η παύση πέντε δικαστών του ανωτάτου δικαστηρίου οι οποίοι τον αμφισβήτησαν ανοιχτά, με δημοκρατικά κριτήρια.
Τα εμβάσματα των μεταναστών από τις ΗΠΑ προς τους συγγενείς τους στο Ελ Σαλβαντόρ είναι ικανά να τους συντηρήσουν, αφού αντιπροσωπεύουν το ένα πέμπτο του ΑΕΠ της χώρας, φθάνοντας στα 6 δισ. δολάρια ετησίως. Η νομιμοποίηση του bitcoin σημαίνει ότι το εισαγόμενο στη χώρα χρήμα θα παρακάμπτει την τραπεζική οδό, άρα και τις ανάλογες κρατήσεις, μηδενίζοντας κατ΄αυτόν τον τρόπο το κόστος διαμεσολάβησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ετσι το κρυπτονόμισμα θα καταστεί και μέσο μεταφοράς αξίας.
Ηδη πολλοί μετανάστες στις ΗΠΑ στέλνουν από εκεί χρήματα στους φτωχούς συγγενείς τους στα χωριά χρησιμοποιώντας εικονικά νομίσματα. Πόσο θα πετύχει η νέα προσπάθεια είναι συζητήσιμο, αφού στο Ελ Σαλβαντόρ κυριαρχεί η διαφθορά και θάλλει η εγκληματικότητα των μαφιόζων και στον τομέα της διακίνησης κρυπτονομισμάτων. Τώρα τους ανοίγεται νέο πεδίο δράσης. Οι κάτοικοι του Κράτους του Σωτήρος, πάντως, δεν μπορούν να κατηγορήσουν τον Μπουκέλε ότι τους εξαπάτησε: το κόμμα του, το οποίο και εξέλεξαν, λέγεται Νέες Ιδέες.