Επικαιρότητα

Εκβιασμός Πούτιν: Ζητάει άρση των κυρώσεων με αντάλλαγμα το σιτάρι

Ο ρώσος πρόεδρος ουσιαστικά αποκάλυψε το σχέδιό του. Η απειλή της πείνας εκατομμυρίων ανθρώπων για τον ίδιο είναι απλώς ένα... διαπραγματευτικό χαρτί που θα αναγκάσει τους Δυτικούς να κάνουν πίσω
Protagon Team

Η Ρωσία είναι έτοιμη να συμβάλει σημαντικά στην επίλυση της διεθνούς επισιτιστικής κρίσης υπό την προϋπόθεση ότι η Δύση θα άρει τις κυρώσεις σε βάρος της. Αυτό δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στον ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν οι δύο άνδρες την Πέμπτη.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν σημείωσε πως η Μόσχα είναι σε θέσει να εξάγει σιτηρά και λιπάσματα προκειμένου να αντιμετωπιστεί την κρίση. Μετέφερε επίσης στον Ντράγκι ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεχίσει την αδιάλειπτη παροχή φυσικού αερίου στην Ιταλία.

Από την ιταλική προεδρία, και σε σχέση με την ίδια επικοινωνία, έγινε επίσης γνωστό πως «η συνομιλία επικεντρώθηκε στις εξελίξεις της κατάστασης στην Ουκρανία και στις προσπάθειες οι οποίες καταβάλλονται για να εξευρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση σε ό,τι αφορά την επισιτιστική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη και τις σοβαρές επιπτώσεις της, στις φτωχότερες χώρες του κόσμου».

Πρωτοβουλία Ντράγκι

«Εψαξα τον Πούτιν για να του ζητήσω να σταματήσει να μπλοκάρει το σιτάρι που βρίσκεται στις ουκρανικές αποθήκες, διότι η επισιτιστική κρίση η οποία πλησιάζει και ήδη υφίσταται σε ορισμένες αφρικανικές χώρες θα έχει τεράστιες διαστάσεις και τρομερές συνέπειες», δήλωσε μετά την επικοινωνία του με τον Πούτιν ο ιταλός πρωθυπουργός. «Η συνεργασία θα πρέπει να έχει ως στόχο τον καθαρισμό των λιμανιών από τις νάρκες (σ.σ. η Μόσχα ανακοίνωσε σήμερα ότι τα πολιτικά σκάφη μπορούν να ελλιμενιστούν στη Μαριούπολη, την οποία κατέλαβε προ ημερών), με την εγγύηση ότι δεν θα γίνουν επιθέσεις κατά την διαδικασία αυτή», πρόσθεσε ο Ντράγκι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, και σε αντίθεη με όσα έκανε γνωστά το Κρεμλίνο, ο ίδιος μίλησε για «διάθεση του Πούτιν να ακολουθηθεί αυτή η οδός», αν και οι δύο άνδρες δεν αναφέρθηκαν «σε εγγυήσεις».

«Είναι μια πρωτοβουλία που ένιωσα ότι έπρεπε να αναλάβω, λόγω της σοβαρότητας της ανθρωπιστικής κρίσης. Ας ελπίζουμε να φέρει αποτέλεσμα», συνέχισε ο Ντράγκι, δηλώνοντας, παράλληλα, ότι θα μιλήσει για το ίδιο θέμα και με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Επεσήμανε, τέλος, πως δεν διέκρινε «αχτίδες ελπίδας» σε ό,τι αφορά μια συνολική ειρήνευση στην Ουκρανία κατά το τηλεφώνημα του με τον Πούτιν, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Εξάλλου, νωρίτερα την Πέμπτη, ο ρώσος υπουργός εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, απέρριψε το ιταλικό σχέδιο ειρήνευσης για την Ουκρανία. «Οι σοβαροί πολιτικοί, οι οποίοι θέλουν να πετύχουν αποτελέσματα και δεν ενδιαφέρονται μόνον για την αυτοπροβολή στους ψηφοφόρους τους, δεν μπορούν να προτείνουν τέτοιου είδους πράγματα», δήλωσε ο αρχηγός της ρωσικής διπλωματίας, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today. «Οχι» στο ιταλικό σχέδιο ειρήνευσης είχαν ήδη πει οι Μεντβέντεφ και Ζαχάροβα.