Ο Ρικάρντο Μονταλμπάν και η Εσθερ Γούλιαμς στη σκηνή από την ταινία «Neptune s Daughter» όπου ακούγεται το υπέροχο, αλλά τώρα επίμαχο, τραγούδι | Metro-Goldwyn-Meyer
Επικαιρότητα

Εκτός ορίων το #ΜeToo: Tο «Baby it’s Cold Outside» κόπηκε από το ράδιο ως σεξιστικό!

Ραδιοφωνικός σταθμός στο Κλίβελαντ του Οχάιο απαγόρευσε το κλασικό τραγούδι του 1944, καθώς κάποιοι ακροατές παραπονέθηκαν (!) ότι οι στίχοι του υπαινίσσονται ερωτική επαφή χωρίς τη συναίνεση της γυναίκας. Το #MeToo χτυπά και στα ερτζιανά κύματα και οι υπερβολές συνεχίζονται
Protagon Team

Σε έναν νεοπουριτανισμό ενδεδυμένο με ένα ηθικό πλεονέκτημα το #MeToo ανοίγει πλέον το χρονοντούπαλο της τέχνης και βάζει στο στόχαστρό του ακόμη και επιτυχίες πολύ περασμένων δεκαετιών. Με τα μάτια τού σήμερα, όλα δείχνουν σεξιστικά και πλέον το ερώτημα είναι πού θα φτάσει αυτή η υστερία.

Ραδιοφωνικός σταθμός του Κλίβελαντ, στο Οχάιο των ΗΠΑ, έβγαλε από την playlist των Χριστουγέννων το κλασικό πια τραγούδι «Baby it’s Cold Outside» («Μωρό μου, κάνει κρύο έξω») διότι κάποιοι ακροατές άρχισαν να διαμαρτύρονται, «ξαναδιαβάζοντας» τους στίχους του 1944 με το σκεπτικό τού τι είναι και τι δεν είναι «σεξιστικό».

Οπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC, ορισμένοι διαμαρτυρήθηκαν ότι το τραγούδι που έγραψε ο συνθέτης Φρανκ Λέσερ το 1944 είναι «απρεπές» και αντίθετο σε όσα πρεσβεύει το κίνημα κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης #MeToo.

Τι κι αν το συγκεκριμένο τραγούδι, που ακούγεται στην ταινία του 1949 «Neptune’s daughter» κέρδισε Οσκαρ καλύτερου τραγουδιού το 1950; Τυφλωμένος από τη γενική φρενίτιδα, ο σταθμός «Star 102» έκανε δημοσκόπηση στην επίσημη σελίδα του στο Facebook για το συγκεκριμένο ζήτημα και το αποτέλεσμα ήταν ξεκάθαρο. Ο κόσμος είπε «όχι» στην απαγόρευση του τραγουδιού. Ωστόσο,  οι υπεύθυνοι τελικά αποφάσισαν να το αφαιρέσουν από τη λίστα.

Ο ραδιοφωνικός παραγωγός του σταθμού Γκλεν Αντερσον έγραψε στο μπλογκ του ότι μπορεί το τραγούδι να γράφτηκε σε άλλη εποχή, αλλά οι στίχοι «χειραγωγούν και εκπέμπουν λάθος εικόνα». «Ζούμε σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη εποχή και οι άνθρωποι προσβάλλονται εύκολα, όμως σε έναν κόσμο όπου το κίνημα #MeToo έδωσε στις γυναίκες την φωνή που άξιζαν, αυτό το κομμάτι δεν έχει θέση» είπε χαρακτηριστικά.

Το ντουέτο είναι ο διάλογος ανάμεσα σε έναν άνδρα και μία γυναίκα. Ο άνδρας προσπαθεί να πείσει τη φιλοξενούμενή του να μείνει σπίτι και να μην βγει έξω στο ψύχος, προτείνοντάς της να πιει ακόμα ένα ποτό και να περάσει τη νύχτα μαζί του:

«Πρέπει να φύγω – Μα μωρό μου κάνει κρύο έξω
Απλά πρέπει να φύγω – Μα μωρό μου κάνει κρύο έξω
Η απάντησή μου είναι όχι – Μα μωρό μου κάνει κρύο έξω» είναι ο τραγουδιστός διάλογος ανάμεσα στη γυναίκα και στον άνδρα.

Ως πιο αμφιλεγόμενο και σεξιστικό κρίθηκε το σημείο στο οποίο η γυναίκα αναρωτιέται: «Αλήθεια, τι έχει μέσα αυτό το ποτό;». Αρκετοί υποστηρίζουν πως ο στίχος θα μπορούσε να υπονοεί ότι ο άνδρας έχει ρίξει κάτι στο ποτό της γυναίκας με την οποία επιθυμεί να περάσει το βράδυ.

Κάποιοι διαφωνούν. Η κωμικός Τζεν Κίρκμαν σχολιάζει χαρακτηριστικά: «Εχω κουραστεί τόσο πολύ από αυτό. Το τραγούδι ακούγεται παράξενο στις μέρες μας, όχι επειδή αφορά στο εξαναγκαστικό σεξ. Εχει να κάνει με μία γυναίκα που ξέρει ότι αν περάσει εκεί τη  νύχτα θα καταστραφεί η καλή φήμη της».

Η κωμικός εξηγεί ότι η φράση «αλήθεια, τι έχει μέσα αυτό το ποτό» είναι ατάκα από παλιότερη ταινία του 1930 και η χρήση της στο συγκεκριμένο τραγούδι υπονοεί πως η γυναίκα θέλει όντως να περάσει τη νύχτα με τον άνδρα που της το προτείνει. Δηλαδή, είναι σα να ομολογεί και η ίδια ότι οι αντιστάσεις της σιγά σιγά την εγκαταλείπουν και ετοιμάζεται να ενδώσει, ρίχνοντας το φταίξιμο στο «πειραγμένο» ποτό, προκειμένου να διασώσει την καλή της φήμη και το συνετό του χαρακτήρα της.

«Πραγματικά ξεπερνάει τα όρια της συναίνεσης», σχολιάζει από το αντίπαλο στρατόπεδο η Σόντρα Μίλερ, πρόεδρος του «Κέντρου Κρίσης» για την αντιμετώπιση περιστατικών βιασμού στο Κλίβελαντ. Και συνεχίζοντας: «Η γυναίκα στο τραγούδι λέει “όχι” και αυτοί αναρωτιούνται αν το “όχι” σημαίνει “ναι”. Αυτό που γνωρίζουμε εν έτει 2018 είναι ότι η συναίνεση είναι το “ναι” και αν λάβεις “όχι” για απάντηση, αυτό σημαίνει “όχι” και θα πρέπει να σταματήσεις να επιμένεις».

Τα τελευταία χρόνια, διασκευές του τραγουδιού έχουν κάνει πολλοί διάσημοι καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων η Lady Gaga και ο Τομ Τζόουνς.