| REUTERS/Dado Ruvic/Illustration
Επικαιρότητα

Πού οφείλεται το παγκόσμιο μπλακάουτ σε Facebook, Instagram και WhatsApp

Οι δημοφιλείς πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατέρρευσαν τη Δευτέρα, αφήνοντας επί ώρες εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, και στην Ελλάδα, χωρίς επικοινωνία, ψυχαγωγία, απασχόληση. Το μήνυμα και η συγγνώμη του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ο οποίος μέσα σε λίγες ώρες έγινε... φτωχότερος κατά 6 δισ. δολάρια, μέχρι να αποκατασταθεί η λειτουργία τους
Protagon Team

Μια εικόνα για το πώς είναι η ζωή χωρίς social media πήρε ο πλανήτης Γη τη Δευτέρα. Το Facebook, το Instagram, το WhatsApp, αλλά και το Messenger, έμειναν εκτός λειτουργίας για πολλές ώρες εξαιτίας σοβαρού προβλήματος, το οποίο νέκρωσε τέσσερις από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες επικοινωνίας στον κόσμο. Εκατοντάδες εκατομμύρια, αν όχι δισεκατομμύρια, άνθρωποι έμειναν ξαφνικά χωρίς επικοινωνία, ψυχαγωχία και απασχόληση, καλούμενοι να ζήσουν χωρίς μια άυλη πραγματικότητα που όμως για πολλούς, καλώς ή κακώς, είναι η ίδια τους η ζωή.

Υπολογίζεται δε ότι ο παγκόσμιος οικονομικός αντίκτυπος από τις έξι με επτά ώρες που έμειναν χωρίς λειτουργία τα προϊόντα του Μαρκ Ζάκερμπεργκ άγγιξε τα 160 δισ. δολάρια –καθώς εκτός των άλλων πολλοί είναι αυτοί που πουλάνε προϊόντα μέσω Facebook ή επικοινωνούν για την εργασία τους.

Το πρόβλημα εμφανίστηκε το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) της 4ης Οκτωβρίου και φαίνεται ότι επηρέασε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους. Προβλήματα καταγράφηκαν, σύμφωνα με αναφορές στο Twitter –όπου βρήκαν «καταφύγιο» οι εθισμένοι των social media–, σε πολλές δυτικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία. Προβληματική ήταν και η πρόσβαση και στην Ελλάδα.

Η Facebook Inc., στην οποίο ανήκουν οι πλατφόρμες, επιβεβαίωσε την ύπαρξη προβλημάτων, αλλά δεν ανέφερε κάτι για τη φύση τους. Εργαζόμενοι στην εταιρεία που μίλησαν σε διεθνή μέσα ενημέρωσης διέψευσαν ότι το σύστημα δέχτηκε κυβερνοεπίθεση, λέγοντας ότι το πρόβλημα είναι εσωτερικό.

Τα προβλήματα δεν περιορίζονται στους χρήστες. Ο Ράιαν Μακ, ρεπόρτερ των New York Times, ανέφερε ότι έχει καταρρεύσει και το εσωτερικό δίκτυο της εταιρείας. «Κανένας δεν μπορεί να δουλέψει», έγραψε στο Twitter.

Το Facebook, η πλατφόρμα των σχεδόν τριών δισεκατομμυρίων μηνιαίων χρηστών, διανύει μια από τις χειρότερες κρίσεις για τη φήμη του τις τελευταίες δυο εβδομάδες, εξαιτίας των αποκαλύψεων μιας μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος.

Πρώην μηχανικός υπεύθυνη προϊόντος στο Facebook, η Φράνσις Χάουγκεν διέρρευσε πολλά εσωτερικά έγγραφα, συγκεκριμένα στη Wall Street Journal, και κατηγόρησε τον όμιλο ότι επιλέγει «το όφελος παρά την ασφάλεια» των χρηστών του, σε συνέντευξη που μεταδόθηκε την Κυριακή από το αμερικανικό δίκτυο CBS. Αυτές οι αποκαλύψεις έχουν προκαλέσει πτώση 15% των μετοχών της εταιρείας από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Τα ξημερώματα της Τρίτης, ώρα Ελλάδος, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ιδρυτής του Facebook, με ανάρτησή του ανακοίνωσε ότι η βλάβη αποκαταστάθηκε και οι πλατφόρμες επανήλθαν σε λειτουργία. Ζήτησε δε συγγνώμη για την αναστάτωση, ξέροντας όπως σημείωσε, πόσο βασιζόμαστε στις υπηρεσίες του Facebook, του Instagram, του WhatsApp και του Messenger για να είμαστε σε επαφή με ανθρώπους που νοιαζόμαστε.

Ίσως βέβαια να λυπάται περισσότερο για την περιουσία του. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Ζάκερμπεργκ έχασε περί τα έξι δισ. δολάρια μέσα σε λίγες ώρες καθώς η μετοχή της Facebook Inc. σημείωσε απώλειες της τάξεως του 4,9% κατά τη συνεδρίαση της Γουόλ Στριτ τη Δευτέρα. Η πτώση βέβαια δεν οφειλόταν μόνο στη βλάβη των διαδικτυακών προϊόντων του, αλλά και στις αποκαλύψεις ότι η εταιρεία του γνώριζε για μια σειρά από «προβλήματα» —όπως η αρνητική επιρροή του Instagram σε κορίτσια και η εκτεταμένη παραπληροφόρηση που οδήγησε στην εισβολή του όχλου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021— αλλά τα αγνόησε.

Η 4η Οκτωβρίου ήταν λοιπόν η «τέλεια καταιγίδα» για τα προϊόντα του 37χρονου μεγιστάνα. Πρώτα η Φράνσις Χάουγκεν εμφανίστηκε και δημοσίως δίνοντας πρόσωπο στις αποκαλύψεις και στα εσωτερικά έγγραφα που επί μέρες αποκάλυπτε η Wall Street Journal και έπειτα ήρθε η κατάρρευση των πλατφορμών.

Οι μηχανικοί λογισμικού της εταιρείας Facebook απέδωσαν  σε ανακοίνωσή τους τη διακοπή της λειτουργίας των εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Instagram, WhatsApp και Messenger σε «προβληματικές αλλαγές ρυθμίσεων» στους εξυπηρετητές τους, που έθεσαν εκτός λειτουργίας τα κέντρα δεδομένων τους.